Test av Pizza Grandiosa mot Nøkkelhull-merket

Pizza med nøkkelhull ikke sunnere

Du kan like gjerne velge vanlig Grandiosa.

NØKKELHULL: Grandiosa viser tydelig på emballasjen at pizzaen er Nøkkelhullmerket.
NØKKELHULL: Grandiosa viser tydelig på emballasjen at pizzaen er Nøkkelhullmerket. Foto: FOTO: Petter Berg HM Foto
Publisert Oppdatert

Nøkkelhullskravene for pizza

- Renfremstilte sukkerarter høyst 3 g/100g

- Natriuminholdet skal være høyst 0,5 g/100 g

- Minst 250 kcal (1050 kJ) per porsjon

- Skal inneholde minst 25 g rotfrukter, belgvekster (unntatt peanøtter) og andre grønnsaker og/eller frukt og bær (eksklusiv poteter) per 100 g produkt. Cerealiedelen skal innholde minst 15 % fullkorn regnet på cerealiedelens tørrstoffinnhold.

Slik testet vi

I denne testen er pizzaene sammenliknet på bakgrunn av oppgitt næringsinnhold per 100 g vare, på de oppgitte ingrediensene og også på informasjonen som gis på emballasjen. I tillegg er pizzaene sammenliknet med nøkkelhullskriteriene. Begge pizzaene er kjøpt inn på Rimi i Nydalen samme dag i april.

Nøkkelhullet er et symbol for matvarer som er sunnere enn andre tilsvarende produkter. Stabburet lanserer nå en nøkkelhullsmerket Pizza Grandiosa med biff og løk.

Hva er hemmeligheten? Mer førsteklasses biff? Masse grønnsaker? Skikkelig grov bunn? Vi har spent sammenliknet den originale Pizza Grandiosa med nykommeren.

- I den nye Grandiosa biff og løk har vi 16 prosent grovere bunn, biffkjøtt og 10 prosent mindre fett, sier Inger Marie F. Ingdahl, informasjonssjef i Stabburet.

Prisen er den største forskjellen

For å bli Nøkkelhull-godkjent, må pizzaen inneholde en viss mengde frukt og/eller grønnsaker, og saltinnholdet skal være lavere.

Etter endt testing, var resultatet nedslående:

Den største forskjellen mellom den originale Pizza Grandiosa og Grandiosa biff og løk er prisen.

For å betale 20 kroner og ti øre ekstra for at esken har et grønt merke på seg, for to nesten identiske pizzaer, er kanskje i drøyeste laget for de fleste.

- Pizzaene har nærmest identisk fettinnhold. Her er det mikroforskjeller rent ernæringsmessig og kjempestor prisforskjell, sier ernæringsfysiolog Gunn Helen Arsky som har testet pizzaene.

Hun avviser dermed at nøkkelhull-pizzaen har 10 prosent mindre fett enn originalen.

- Vi vet at næringsinnholdet er ganske likt den originale Grandiosa-pizzaen, og det viser bare at også den originale ligger ganske tett opp til kravene for Nøkkelhull-merket. Grunnen til at prisen er høyere, er dyrere råvarer som blant annet biff. Grandiosa biff og løk ligger på samme prisnivå som de andre Grandiosa-pizzaene, det er bare originalen som er billigere. Den har alltid vært lavt priset, sier Inger Marie F. Ingdahl.

- Noen knep kan du også selv ta i bruk for å gjøre grandisen sunnere. Uansett hvilken du velger, gjør du smart i å slenge på noen tomatskiver før steking og servere en halv pose ferdigkuttet salat ved siden av. Da begynner du å se konturene av et sunt måltid!, sier Arsky.

Frister det å slenge på ekstra ost, bør du kanskje vurdere å velge den sunneste osten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning