Test av makrell i tomat

Javisst, emballasjen betyr noe

Stor test av makrell i tomat.

MAKRELL I TOMAT: Klikk Helse har vurdert næringsinnholdet i 15 typer makrell i tomat.
MAKRELL I TOMAT: Klikk Helse har vurdert næringsinnholdet i 15 typer makrell i tomat. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Iren Vagstad Ellingsen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Makrell i tomat er en naturlig og god kilde til det gunstige omega-3-fettet samt vitamin D. Vi har funnet den aller sunneste for deg.

Overraskende mange varianter av makrell i tomat finnes i butikken, og det er ikke ett fett hva du velger!

Best i test

To produkter får terningkast seks i denne testen, basert på næringsinnhold:

Stabbur-Makrell Filet i tomatsaus

Matmesteren Makrell i tomat

Omega-3 og vitamin D

Fordelingen av makrellfilet og tomatpuré varierer. Jo mer makrellfilet i blandingen, desto mer av det gode en- og flerumettede fettet, deriblant omega-3. Mer protein blir det også.

Vi ser at emballasjen betyr noe her. De som får terningkast seks er store bokser med 170 gram hvorav 70 prosent makrellfilet, mens makrell i tomat på tube og porsjonspakninger ligger ned mot 50 prosent makrellfilet, selv for samme merkevare. «Grovhakket», «Hakket» og «finhakket» betyr gjerne mindre prosentandel makrell, og desto mer saus.

Mange av oss trenger å spise mer omega-3 som blant annet virker betennelsesdempende, mens mye omega-6 fra blant annet kjøtt, kan ha motsatt effekt.

Fet fisk som makrell, er blant de beste kildene til vitamin D som trengs spesielt i vinterhalvåret.

Store variasjoner

Når andelen fisk reduseres ned mot halvparten av innholdet, øker ikke bare mengden tomat, men gjerne også sukker og bruk av tilsetningsstoffer.

Karbohydratene kommer fra det naturlige sukkerinnholdet i tomatene og fra tilsatt sukker som tilsettes for å balansere syren i tomatene for smakens skyld. Så lite tilsatt sukker som mulig er ønskelig.

Tomater er forresten rike på antioksidanten lykopen. Dette er et fettoppløselig karotenoid som tas bedre opp i kroppen sammen med fett. Det passer jo bra siden du her får tomater i kombinasjon med det sunne fiskefettet.

Innholdet varierer og det er store prisforskjeller. Selv om de fleste porsjonspakningene ikke har kommet best ut her, hverken i innhold eller pris, har de sine fordeler: Enkelt, greit og praktisk i for eksempel matboksen.

Du betaler en del for emballasjen, men også for å få ferdighakket og blandet makrellfilet og tomatpuré. Hva med å blande selv når du legger på brødskiva?

Det kan også bli det billigste.

Slik er testen utført

Makrell i tomat er rangert ut fra de oppgitte verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen. Det er gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, høyest andel fisk, mest omega-3 og minst salt. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i juni 2014. Det er kun næringsinnholdet som er grunnlag for testen, så du må selv vurdere hva du foretrekker smaksmessig.

Les også:

Testvinneren har 93 prosent kjøtt

Den beste av disse pølsene er faktisk sunn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning