Test av iste

- Isteene inneholder alt fra null til 23 sukkerbiter per flaske

Og enkelte inneholder like mye sukker som brus.

TEST AV ISTE: Vi har testet hva den leskende drikken iste inneholder. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV ISTE: Vi har testet hva den leskende drikken iste inneholder. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Iste forbindes vel opprinnelig med en avkjølende og leskende drikk på varme sommerdager. Nå drikkes det hele året, og gjerne som et alternativ til brus. Vær bare klar over at noen av isteene inneholder omtrent like mye sukker som brus, men det finnes heldigvis variasjon i sukkerinnholdet.

Søt drikke

Iste består i hovedsak av vann og sukker, hvis den ikke er kunstig søtet. I tillegg kommer litt te-ekstrakt, fruktjuice fra konsentrat/fruktekstrakt, surhetsregulerende middel og aroma. Det viste seg å være stor variasjon i sukkerinnhold blant testens isteer. Alt fra de med kunstig søtning til de med sukker tilsvarende brus. Unntaket er Imsdal iste som verken har tilsatt sukker eller andre søtstoffer, men kun litt søtning fra fruktekstrakt. Dermed inneholder denne naturlig lite sukker.

For å visualisere innholdet av sukker, har jeg beregnet antall sukkerbiter per flaske. Det viste seg å være alt fra null til 23 sukkerbiter. Til sammenligning er det 26 sukkerbiter i en sukret brus.

Vinnerne er isteene med kunstig søtning. Da unngår du sukkeret, men vil du ikke ha kunstig søtet drikke, er isteen fra Imsdal det beste alternativet for også å styre unna mye sukker.

Testens vinnere

Tre isteer får terningkast seks i denne testen: Tine isTe Zero Fersken, Nestea Iced Tea Light og Tine isTe Sparkling Zero Granateple.

Testens taper er Tine isTe Grønn Te Lime som inneholder hele 23 sukkerbiter.

Alt med måte

Enten det gjelder brus, saft, juice, iste eller andre søte drikker, kommer ordtaket ”alt med måte” også her til sin rett, enten du velger de sukrede eller de med alternativ søtning. Sukkerholdig drikke er smart å begrense, og drikker du mye leskedrikker med kunstig søtning, kan det også være et poeng å begrense inntaket slik at du ikke nærmer deg anbefalte maksgrenser for inntak av slike søtstoffer.

Isteene fra Nestea er i tillegg til sukker og fruktose søtet med stevia. Dette regnes som et naturlig søtstoff uten kalorier, men også her gjelder det grenseverdier for hva som er anbefalt å konsumere.

Det er verdt å merke seg at små barn under tre år ikke bør få drikke med kunstig søtning. Årsaken er at det lett kan bli for mye av de kunstige søtstoffene for en liten kropp. Ha det også i mente for barn over den alderen, mengde er stikkordet.

Husk at rent vann er den beste tørstedrikk. Putt for eksempel noen bær eller fruktbiter i vannflaska så blir det litt mer smak.

Slik ble testen utført

Denne testen av iste blir en oversikt og rangering i forhold til sukkerinnhold. Iste inneholder ingen andre næringsstoffer, verken protein eller fett. Energien/karbohydratene kommer i hovedsak fra tilsatt sukker og eventuelt en liten andel fra fruktjuicekonsentrat.

Produktene ble rangert ut fra verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen, og ble vurdert per 100 gram vare tilsvarende cirka en desiliter. Det ble gitt flest poeng for minst energi/kalorier og minst karbohydrater. Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i mai 2015.

Det er kun energi- og sukkerinnholdet som er vurdert i denne testen, hva du foretrekker av smak blir ditt valg.

Dersom du heller vil lage din egen iste, finner du oppskriften her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning