Coca-Cola VS. Coca-Cola Life

Nei, den er ikke sukkerfri

Trodde du Coca-Cola Life var et nytt light-produkt?

COCA-COLA LIFE VS. COCA COLA: Coca-Cola Life er et bedre alternativ til vanlig Coca-Cola, men er ikke kalorifri, sier ernæringsfysiolog Nina Standal. FOTO: Creative Commons
COCA-COLA LIFE VS. COCA COLA: Coca-Cola Life er et bedre alternativ til vanlig Coca-Cola, men er ikke kalorifri, sier ernæringsfysiolog Nina Standal. FOTO: Creative Commons
Publisert Oppdatert

Coca-Cola Life er en av vårens nyheter i butikkhylla. Med grønn etikett og påskrevet «færre kalorier» inneholder den nye brusen 35 prosent mindre sukker og kalorier enn originalen. Men en halvliter brus inneholder fortsatt mye sukker, cirka 13 sukkerbiter.

Ernæringsfysiolog Nina Helen Standal  i SomeBody AS, har gjort en sammenligning av Coca-Cola og nyheten Coca-Cola Life.

- Coca-Cola Life inneholder omtrent en tredjedel mindre tilsatt sukker og dermed en tredjedel mindre kcal enn vanlig Coca-Cola. 100 milliliter Coca-Cola inneholder 42 kcal og 100 milliliter Coca-Cola Life inneholder 27 kcal, sier hun.

LESKEDRIKK: Coca-Cola ble oppfunnet i 1886 og er en populær leskedrikk verden over.
LESKEDRIKK: Coca-Cola ble oppfunnet i 1886 og er en populær leskedrikk verden over. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Søtet med stevia

Mens original Coca-Cola er søtet med sukker, er noe av sukkeret i Coca-Cola Life erstattet med stevia.

Stevia

  • Stevia Rebaudiana Bertoni er en grønn plante med naturlige søte blader. Tørkede blader fra stevia-planten er 30-45 ganger søtere enn vanlig sukker og er uten kalorier.
  • Det presise navnet på søtstoffet som brukes er stevioglykosid (E 960), som er et uttrekk av stevia-planten.
  • Stevioglykosid har en ganske karakteristisk smak, nesten lakrisaktig. Mange er ikke vant til smaken av stevia og vil nok synes at smaken er litt bitter.

Kilde: Nina Helen Standal, ernæringsfysiolog i SomeBody AS

- Dette skal ifølge produsentene ikke gjøre noe med den søte colasmaken. Stevia er et mye brukt søtningsmiddel som finnes i naturlig form i planteriket, og har derfor ikke gjennomgått kjemiske prosesser, slik som aspartam, sier Line C. Gåsland, ernæringsfysiolog med bachelor i samfunnsernæring.

Grunnen til at Coca-Cola Life ikke bare er søtet med stevia, er at akseptabelt daglig inntak stevia er satt til å være fire milligram steviolekvivalenter per kilo kroppsvekt, sier Standal.

- Denne grensen vil bli overskredet dersom søtstoffet skal erstatte sukker 100 prosent i drikkevarer, og på bakgrunn av dette er det bestemt at drikkevarer skal inneholde maks 80 milligram per liter.

Ikke uten kalorier

- Sammenligner du å drikke en halv liter Cola-Cola med Coca-Cola Life, sparer du altså 75 kcal per flaske og får i deg 135 kcal fremfor 210 kcal, sier Gåsland.

- Den nye Coca-Cola Life er derfor ikke helt kalorifri, slik som Coca-Cola Zero og Coca-Cola Light, og vil gi deg kalorier direkte fra sukker. 

- Ikke en tørstedrikk

Så, bør du velge Life fremfor originalen?

Slik smaker Coca-Cola Life

Redaksjonen har smakt nyheten. Her er våre reaksjoner:

- Den smaker godt i starten, men ettersmaken er ikke så god.

- Smaker vannet ut cola.

- Jeg ville ikke smakt forskjell!

- God, men jeg går heller for originalen når den ikke er 100 prosent sukkerfri.

- Etiketten er grønn, og det gir uttrykk for at den er sunnere enn den er.

- Smaken minner mest om original Coca-Cola, ikke Zero eller Light.

- Dersom du ønsker å redusere på inntak av tilsatt sukker og spare noen kcal fra drikke, og du liker smaken av Coca-Cola Life, er den et bedre alternativ til vanlig Coca-Cola – så lenge du ikke ender opp med å drikke mer av den. Da er vitsen borte, sier Standal.

- I fare for å høres kjip ut, er vann uansett den beste tørstedrikken, og brus er noe du burde drikke i moderate mengder.

- Å drikke ”tomme” kalorier fra sukkerholdig brus bør uansett unngås. Eventuelt til lørdagskos og festdager. Brus bør ikke erstatte vanlig vann i hverdagskostholdet, sier Gåsland.

Dette sier Coca-Cola Norge

- Med Coca-Cola Life øker vi valgmulighetene, slik at folk kan velge det som passer i forhold til situasjon og livsstil. Den gir god smak, men har 35 prosent færre kcal enn andre sukkerholdige colaer på det norske markedet, fordi en tredjedel av sukkeret er erstattet av stevia-ekstrakt, sier kommunikasjonssjef Cathrine Stang Lund i Coca-Cola Enterprises Norge.

- Det er tydelig merket på flasken at Coca-Cola Life inneholder kalorier gjennom sukker. Kalorimengden er også oppgitt. I tillegg sier vi klart at den har færre kcal, ikke at den er kalorifri.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning