Test av energibarer og restitusjonsbarer

Stor test av treningsbarer

20 barer som gir påfyll med energi når du trener.

TEST: DinKost.no har kåret de beste treningsbarene for energitilførsel under og etter trening.
TEST: DinKost.no har kåret de beste treningsbarene for energitilførsel under og etter trening. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Sist oppdatert

Vi har testet 8 energibarer og 12 restitusjonsbarer beregnet for deg som trener mye.

Del

Du finner hele testen nederst på denne siden.

Disse barene restituerer muskler etter trening og gir energi til å gjennomføre treningen.

Energibarer

Energibarer er beregnet som energipåfyll en times tid før treningen begynner eller under treningen. Generelt er det slik at mat som inneholder mye fett, protein og fiber tar lengre tid å fordøye, og kan føles "tung" i magen under treningen.

Inntak før trening bør planlegges for å unngå mageproblemer under treningsøkten. Fordøyelsestiden kommer an på type og mengde mat.

Vi vurderer disse barene etter mengde karbohydrater, fett, fiber og protein.

Den som kommer best ut i denne kategorien, og den eneste som får toppkarakter i hele testen, er Maxim Energy Bar Fruit.

Restitusjonsbarer

Vi velger å kalle de andre barene i testen restitusjonsbarer i stedet for proteinbarer. Veldig mange barer kan kalles proteinbarer, ettersom de inneholder så mye protein. Det ville ellers være vanskelig å skille dem.

En restitusjonsbar er ment for å fylle på med energi etter en treningsøkt.

De to som kommer best ut i denne kategorien, er Proteinfabrikkens to smaksvarianter PF Protein Bar Double Chocolate og PF Protein Bar Strawberry Banana , som begge får nest beste karakter.

Energiprosent

Hvis man tar utgangspunkt i rådene som gis i Olympiatoppen sies det:

"Etter en hard treningsøkt eller konkurranse er det aller viktigste å spise nok karbohydrater for å fylle opp igjen glykogenlagrene i muskulaturen. Litt proteiner kan også være gunstig for å stimulere proteinsyntese i muskulaturen.

Inntak av 1-1,5 gram karbohydrat (med høy GI) per kg kroppsvekt i løpet av den første timen etter trening/konkurranse, gir optimal refylling av glykogenlagrene. Inntaket bør starte så raskt som mulig etter økten, og helst innen en halv time.

Et proteininntak på 7-10g etter en treningsøkt vil sammen med insulinresponsen fra karbohydratinntaket virke oppbyggende på muskulaturen. "

Ettersom næringsinnhold oppgis per 100g vare og størrelsen på barene varierer fra ca. 50-80g tas det utgangspunkt i energiprosenter.

Poeng gis derfor etter mengde karbohydrater, protein og fett når det gjelder restitusjonsbarene.

Hadde man drukket en liten Sjokomelk (250ml) og spist 1 banan ville det gi:

  • Sjokomelk (250ml); 160kcal, 23g karbohydrater, 8,5g protein og 3,75g fett.
  • Banan (1 stk ); ca 93kcal, 20g karbohydrater, 1,2g protein og 0,3g fett.
  • Totalt: 253kcal, 43g karbohydrater, 9,7g protein og 3,78g fett.

Det er viktig å skille mellom hverdagsmosjonisten og en toppidrettsutøver.

En Sjokomelk rett etter trening er mest sannsynlig nok for å dekke karbohydrat- og proteinbehov for de fleste av oss, for så å spise et ordentlig sammensatt måltid når vi kommer hjem fra trening, innen 1-2 timer.

Alle barene i testen gir mye mer protein enn hva som kanskje er nødvendig, spørsmålet er vel egentlig om det er hensiktsmessig med så mye protein.

Helt optimalt ville det antakelig være om energifordelingen i baren hadde en noe høyere energiandel fra karbohydrater og at fett og protein var noe lavere. Ut i fra dette blir den høyeste scoren terningkast 5 til restitusjonsbarene.

Proteinbarer for kroppsbyggere

Barene brukes selvsagt til forskjellige formål og kroppsbyggere kan trenge mer protein enn utholdenhetsutøvere eller mosjonister, men karbohydrater er også her viktig for restitusjon.

Fett er ikke det viktigste rett etter en treningsøkt. Det kunne derfor antakelig være gunstig å redusere noe på fettmengden i enkelte av barene og heller øke mengden karbohydrater.

Det viktigste etter en treningsøkt er å fylle på med karbohydrater, dernest proteiner.

En ønsket energifordeling for en person i mye fysisk aktivitet er at hele 55-65 prosent av energiinntaket kommer fra karbohydrater, 15-20 prosent av energiinntaket fra protein (1,2-1,4g/kg/dag ved utholdenhetstrening og 1,6-1,7g/kg/dag for styrketrening, maks 2g/kg/dag) og 20-25 prosent av energiinntaket fra fett.

Olympiatoppens anbefalinger for effektiv restitusjon:

"Når det er mindre enn 8 timer mellom treningsøkter eller konkurranser som tømmer glykogenlagrene, bør idrettsutøveren effektivisere restitusjonen ved å spise tilstrekkelig med karbohydrater og protein så raskt som mulig etter treningsøkten er ferdig.

- Karbohydrater: ca. 1-1,5 g per kg kroppsvekt innen 30 minutter. Eventuelt kan total mengde karbohydrat fordeles på små hyppige inntak i løpet av de to første timene

- Protein: 10-20 g protein fra en kilde med høy aminosyrer eller 0,3-0,5 g protein per kg kroppsvekt."

Utvalg

Vi har ønsket å inkludere så mange aktuelle produkter som praktisk mulig av det som finnes på det norske markedet.

Vi kontaktet derfor de leverandører av treningsbarer vi har hatt kjennskap til, og ba dem sende oss et eksemplar av hvert produkt, med så detaljert informasjon om næringsinnhold som mulig.

LES MER:

Disse leverposteiene er sunnest

Stor test av müsli

Sjekk om du får i deg nok proteiner

10 fakta som knuser fettmytene

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også