Test av julepølser

Her er de sunneste julepølsene

TEST: Se hvilken av disse 15 julepølsene som er sunnest.

TEST: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 15 forskjellige julepølser.
TEST: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 15 forskjellige julepølser. Foto: Foto: Petter Berg / HM Foto
Sist oppdatert

Hva betyr karakterene?

Pølsene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt kjøp innen julepølser, mens 1 er et svært dårlig kjøp innen julepølser.

6 betyr dermed ikke at julepølsen er sunnere enn fisk eller rent kjøtt, for eksempel!

Karakterene er i hovedsak gitt på bakgrunn av kalorier per 100 g (under 200 er bra, over 230 er dårlig), mengde protein per 100 g (over 12 g er bra, under 10 g er dårlig) og mengde fett per 100 g (under 10 g er bra, over 14 g er dårlig).

Mye rent kjøtt i pølsene er et sterkt pluss.

Få tilsetningsstoffer er et pluss.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn lørdag 4.12 2010 ved besøk på Meny Bekkestua, Coop Mega Bekkestua, ICA Huseby og Rema 1000 Bekkestua.

FRA FORBRUKERRÅDET:

Maskinbehandlet slakteriavfall, MUK eller mekanisk utbenet kjøtt, er en billig måte å drøye dyrt kjøtt på. Det er ikke tillatt å kalle MUK for kjøtt, men det gjøres likevel. MUK er en masse som lages ved at bein og annet avfall fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin.

Disse MUK-maskinene behandler slakteriavfallet slik at også kjøttrester, som ikke lar seg skjære bort med kniv, utnyttes. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester. Av den grunn er det ikke tillatt å lage MUK av storfe og sau, da det kan spre sykdommer som kugalskap.

Foreløpig har ikke MUK tatt helt av i Norge. Du behøver likevel ikke å lete lenge for å finne mat med MUK i en norsk kjøledisk. Det meste som selges av mat med MUK, merkes ikke i det hele tatt. Dette gjelder særlig ferdigmat av kylling og kalkun.

Enhver juletallerken med respekt for seg selv inneholder julepølse. Det er vel ingen som går rundt og tror at julepølse er supersunt, men det finnes faktisk ganske hederlige unntak. Vi har vurdert næringsinnholdet i 15 julepølser!

Av de 15 pølsene er det bare 5 stykker som får bedre karakter enn 2.

Del

Hele fire pølser får laveste karakter, 1. Styr unna disse, hvis du er opptatt av næringsinnhold i julepølsa:

Les mer om hver enkelt pølse, og se hvilke pølser som får terningkast 2, lenger ned på denne siden.

Julepølse er tradisjon

I gamle dager, da det var langt mellom fete kjøtrtmåltider og man brukte alle delene av slaktet til siste rest, sto julepølsen høyt i kurs, enten den nå var røkt eller bare kokt. Fet, flott julepølse, gjerne spekket med ekstra fett og litt gode krydder markerte at høytiden var et faktum.

I våre dager er det ikke mangel på fet mat resten av året, men likevel hører julepølsen med. Da er det godt å vite at om du leter, så finnes det magrere sorter der ute - og sorter med mer kjøtt og mindre fett! I våre dager er vel neppe problemet å få i oss nok kalorier.

La derfor julepølsen være hakket sunnere enn vanlig.

Juletallerkenmodellen

Du har kanskje hørt om tallerkenmodellen, der du for å bevare den slanke linje eller endog gå litt ned i vekt, bør ha bare kvarte tallerkenen fylt med kjøttmat. Så også i julen!

La grønnsaker, eplebiter og litt svisker få halvparten av tallerkenen. Så lar du julepølsen få sin del av den ene kvarte plassen som er igjen på tallerken - sammen med ribbe, litt svor, medisterkaker, stek, skinke, kalkun, pinnekjøtt eller hva det nå er du feirer med.

Fyll den siste kvarte tallerkenen med kokte poteter. Gjenta suksessen gjennom julen, og du unngår et stort over-inntak av kalorier. Og ikke minst, du blir mett og god, og kanskje du holder deg litt mer våken på grunn av passe mye kalorier.

Røkt eller kokt?

Julepølsene i testen er alle sammen ferdige til å spise, de trengs bare varmes (eller, ikke det engang, du kan godt spise dem kalde også).

Noen er mer brunrøde å se på, disse er røkt og minner mer om røkt kjøttpølse. De fleste er bleke å se på, disse er kun kokt.

Om du velger det ene eller det andre blir litt hva du selv ønsker rent smaksmessig. Det er andre kriterier som avgjør hvorvidt pølsen er et sunt valg eller ei.

Næringsinnhold og ingredienser

Julepølsene varierer masse både med hensyn på næringsinnhold og ingredienser. Kjøtt er jo (heldigvis) hovedingrediensen i alle sammen, men deretter varierer det stort.

Vann eller melk? Potetmel eller andre stivelseskilder? Mange, få eller til og med ingen tilsetningsstoffer?

For deg som er interessert i kalorier, så finner du lett ut hvilken pølse som gir deg minst energi. På samme måte kan du finne ut hvilket produkt som inneholder minst og mest protein, minst og mest fett og minst og mest kjøtt. Velg produkter uten tilsetningsstoffer dersom du ønsker en renere julepølse.

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er de ingrediensene det er mest av.

Sunnere

Gjør gjerne pølsen din sunnere ved å servere mindre av den, men mer grønnsaker ved siden av. Eller hva med å lage julesuppe der du har julepølsen i en klar kjøttsuppe eller grønnsaksuppe? Perfekt nattmat - eller også smart å ha med på termosen når du skal ut på ski i juleferien.

LES OGSÅ:

De sunneste riskremene og yoghurtene

Stor test av tomatsupper

Vi har testet 34 leverposteier

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også