Sunnhetstest av 30 sjokolader

En av disse vinner sjokoladetesten

Én mørk sjokolade i testen, men den er ikke vinneren.

SJOKOLADE: Klikks ernæringsfysiolog har rangert 30 sjokolader etter næringsinnhold.
SJOKOLADE: Klikks ernæringsfysiolog har rangert 30 sjokolader etter næringsinnhold. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Gunn Helene Arsky

  • Ernæringsfysiolog cand.scient.
  • Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Foredragsholder og forfatter av flere bøker om helse og ernæring.
  • Sitter i fondsstyret for Norsk Selskap for Ernæring.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.

Vi spiser sjokolade når vi skal kose oss. Men også når vi vil feire noe, premiere oss selv, stille den verste sulten trøste oss eller roe oss ned.

Med andre ord - du spiser gjerne ikke sjokolade for å bli sunn, eller for å dekke næringsbehovet ditt.

Likevel kan det være greit å vite at selv det du velger å kose deg med, har ernæringsmessige konsekvenser. Alt du spiser, teller.

Testens vinner

Vi deler ikke ut noen seksere denne gangen, men flere sjokolader får en femmer. En av disse er Troika, som gikk seirende ut av vår forrige test av sjokolader.

Den gangen vektla vi kun næringsinnhold pr. 100 gram, og tok ikke hensyn til sjokoladenes størrelse. Det har vi gjort denne gangen, og med disse endringene i testmetodikk fant vi at Peanøttkubbe er sunnest - eller skal vi si minst usunn?

Overraskende kanskje, at ikke Nidars mørke sjokolade Bocca stikker av med seieren. Den får faktisk bare en firer.

Klikk deg inn på hvert enkelt produkt nedenfor, for å lese mer om ernæringsfysiologens vurdering av din favorittsjokolade.

Det er jo så sunt?

Du har sikkert hørt ekspertene uttale at sjokolade er fullt av antioksidanter, og dermed bra for oss. Men det gjelde bare den skikkelig mørke sjokoladen med minst 70 % kakao. I den vanlige godterihyllen er det få kosesjokolader med så høyt kakaoinnhold.

De fleste er varianter over temaet melkesjokolade - med eller uten fyll. Sjokoladene inneholder mye fett og sukker, men lite fiber, vitaminer og mienraler. Sverger du til antioksidantrik sjokolade, er det heller ikke mye som skal til: 7-9 gram om dagen er nok. Det er en bitte liten bit, det.

Fylt eller ren?

I testen har vi tatt med både fylte og rene sjokolader, derfor finner du sjokolade med nøtter, kjeks, gelé, marsipan, maischips, riskrisp, karamell og mye annet godt, så vel som helt rene sjokolader. Som du ser av testen, er det ofte færre kalorier i de sjokoladene som er fylt med noe.

Kakaofett

Sjokoladene i testen inneholder kakaofett - det er en type mettet fett som forekommer naturlig i kakaobønnen. Mettet fett er ikke spesielt bra for helsen, det øker kolesterolet og risikoen for insulinresistens.

Men det er andre fettyper ute og går i sjokoladene også - konsentrert smør, melkefett, herdet vegetabilsk fett osv.

Næringsinnhold og ingredienser

God sjokolade har få ingredienser. Noen av sjokoladene i testen har riktig mange ingredienser, likevel er næringsinnholdet så å si det samme. Mye fett og sukker er gjennomgangstemaet. Og det vises på kaloriinnholdet.

Dermed gjør du deg selv en smart tjeneste ved å velge en så liten sjokolade som mulig - så sparer du automatisk kalorier, samtidig som du får nyte smaken og kosen, eller trøsten.

Alle sjokoladene er tilsatt tilsetningsstoffer, men noen inneholder flere enn andre. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en renere snacks. Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er de ingrediensene det er mest av. Vi har også tatt med hva slags typer sukker sjokoladen inneholder.

Hva betyr karakterene?

Sjokoladene har fått karakterer mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen sjokolade mens 1 er et svært dårlig valg innen sjokolade. Ingen nådde opp til en 6'er denne gang.

En høy score betyr likevel ikke at sjokolade er sunt og at du bør spise mer av det!

Vi rangerer sjokoladene for deg ut fra det rent ernæringsmessige: Mye kalorier totalt og per enhet, mye fett og karbohydrater trekker ned. Mye protein trekker opp.

Smaken er det ikke tatt hensyn til - den vurderingen får du står for selv! Produktene er kjøpt inn fredag 09.11.12.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Så lenge må du trene for å forbrenne favorittsjokoladen

Vi har testet kakemikser - blåbærmuffins er sunnest

Test av sjokolademelk som restitusjonsdrikk

Se hvilken frokostblanding som får terningkast seks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen