Taperen inneholder kun 23 prosent tomat
Sjekk hvilke du bør velge og hvilke du bør styre unna.

Tomatsuppe er noe de fleste liker, og noen ganger er det helt greit å velge ferdigvarianten.
Jeg har her vurdert næringsinnholdet i 12 tomatsupper for Klikk Helse. Vi har tatt med både dem du må blande til selv og de du får kjøpt ferdige i butikken.
De sunneste suppene
Hele fire supper får terningkast fem i denne testen:
Sunne tomater
Innholdet av tomat i tomatsuppene varierer fra 22 til 70 prosent.
Vi valgte å utelate supper tilsatt makaroni.
Noe som gjør tomater så sunt, er at de inneholder mye av antioksidanten lykopen, som finnes i de røde fargestoffene. Innholdet av lykopen i disse suppene vil antagelig variere en god del, og en del har nok forsvunnet på veien til posen.
Fett hjelper på opptaket av lykopen i kroppen, og de aller fleste suppene inneholder litt fett.
De fleste produsentene bruker heldigvis rapsolje, men noen har ennå ikke kvittet seg med palmeolje som fettkilde. Noe av grunnen til de store prisforskjellene på produktene i testen ligger nok klart i valg av råvarer som er brukt.
Mye salt
For noe av det største aberet med ferdigsupper er at de kan inneholde mye salt.
Det ser kanskje ikke så ille ut pr. 100 gram, men du må i hvert fall gange den mengden med 2,5, som utgjør en anbefalt porsjon på 2,5 dl suppe. Du kan derfor fort komme godt på vei til de 5 grammene salt pr. dag som Helsedirektoratet anbefaler. Mye salt i maten øker blodtrykket, som igjen øker risikoen for blant annet hjerneslag.
Slik ble testen utført
Tomatsuppene er rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen pr. 100 gram ferdig suppe. Det ble gitt flest poeng for mest protein, mest kostfiber, minst sukkerarter, minst mettet fett og minst salt. Det ble dessuten trekk i poeng ved deklarert innhold av palmeolje og MSG (smaksforsterker). Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i oktober 2014. Vi har kun sett på næringsinnholdet i denne testen, så smaken blir opp til deg å vurdere.