Test av tomatsuppe

Taperen inneholder kun 23 prosent tomat

Sjekk hvilke du bør velge og hvilke du bør styre unna.

TEST AV TOMATSUPPE: Vi har testet 12 ulike tomatsupper. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
TEST AV TOMATSUPPE: Vi har testet 12 ulike tomatsupper. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Pimp suppen!

For å få et fullverdig måltid bør de fleste tomatsuppene tilsettes en god proteinkilde. Egg er en klassiker som vil øke energiinnholdet og mette mer. Grove rundstykker eller brød vil hjelpe enda mer. Litt melk, eventuelt en skvett fløte eller rømme, vil også gjøre suppen din mer næringsrik. Et annet tips som vil gjøre tomatsuppen sunnere, er å tilsette linser, gjerne hermetiske, som ikke trenger koketid. Det vil gi måltidet mer energi, protein, kostfiber, langsomme karbohydrater og mineraler, i tillegg til metthet som varer lenger. Bruk en stavmikser hvis du vil kamuflere linsene.

Å lage sin egen suppe av hermetiske tomater trenger ikke ta lang tid, og du kan blant annet styre hvor mye salt du tilsetter. Bruk heller andre krydder og urter som er sunnere og gir god smak.

Tomatsuppe er noe de fleste liker, og noen ganger er det helt greit å velge ferdigvarianten.

Jeg har her vurdert næringsinnholdet i 12 tomatsupper for Klikk Helse. Vi har tatt med både dem du må blande til selv og de du får kjøpt ferdige i butikken.

De sunneste suppene

Hele fire supper får terningkast fem i denne testen:

Toro Vår beste tomatsuppe

Toro Original tomatsuppe

Knorr Spicy Tomato Soup

Toro Glutenfri tomatsuppe

Sunne tomater

Innholdet av tomat i tomatsuppene varierer fra 22 til 70 prosent.

Vi valgte å utelate supper tilsatt makaroni.

Noe som gjør tomater så sunt, er at de inneholder mye av antioksidanten lykopen, som finnes i de røde fargestoffene. Innholdet av lykopen i disse suppene vil antagelig variere en god del, og en del har nok forsvunnet på veien til posen.

Fett hjelper på opptaket av lykopen i kroppen, og de aller fleste suppene inneholder litt fett.

De fleste produsentene bruker heldigvis rapsolje, men noen har ennå ikke kvittet seg med palmeolje som fettkilde. Noe av grunnen til de store prisforskjellene på produktene i testen ligger nok klart i valg av råvarer som er brukt.

Mye salt

For noe av det største aberet med ferdigsupper er at de kan inneholde mye salt.

Det ser kanskje ikke så ille ut pr. 100 gram, men du må i hvert fall gange den mengden med 2,5, som utgjør en anbefalt porsjon på 2,5 dl suppe. Du kan derfor fort komme godt på vei til de 5 grammene salt pr. dag som Helsedirektoratet anbefaler. Mye salt i maten øker blodtrykket, som igjen øker risikoen for blant annet hjerneslag.

Slik ble testen utført

Tomatsuppene er rangert ut fra verdiene i næringsdeklarasjonen pr. 100 gram ferdig suppe. Det ble gitt flest poeng for mest protein, mest kostfiber, minst sukkerarter, minst mettet fett og minst salt. Det ble dessuten trekk i poeng ved deklarert innhold av palmeolje og MSG (smaksforsterker). Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i oktober 2014. Vi har kun sett på næringsinnholdet i denne testen, så smaken blir opp til deg å vurdere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning