Mindre enn 1500 kcal per dag

Denne ukemenyen gir kaloriunderskudd

Maks 1500 kcal om dagen.

DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal.
DAGSMENY: Vektkonsulentene har utarbeidet dagsmenyer under 1500 kcal. Foto: FOTO: Lars Ranek/Mikkel Adsbøl, Vektkonsulentene
Publisert Oppdatert

Ukemenyen finner du nederst i artikkelen.

Vektkonsulentene.no er en ny, stor satsing fra Egmont, som også eier Klikk Helse. Denne nettbaserte slankeklubben gir deg alt du trenger for å gå ned i vekt - og holde vekten ved like.

- Vektkonsulentene har hatt suksess i Danmark i 30 år. Nå er Vektkonsulentene.no i Norge, forteller Tonje Askim, som er ansvarlig for produktet.

Konseptet bygger på et unikt kostprogram utviklet av leger.

- Følger du programmet, vil du få alle næringsstoffene du trenger, og gå ned en kilo i uken uten å være sulten, forteller Tonje.

Kostopplegget til Vektkonsulentene består i å redusere antall kalorier i kosten ved hjelp av sunn og mettende mager mat. For kvinner ligger daglig kaloriinntak på 1500, for menn på 1800.

Ligner statens anbefalinger

Ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky peker på at kostopplegget ikke er langt unna de statlige anbefalingene.

- Det er bare proteininntaket som de anbefaler noe høyere. Myndighetene anbefaler at proteininntaket ligger på mellom 10 og 20 prosent av energien man får i seg på en dag, mens Vektkonsulentene sier 25 prosent. Men det er godt mulig at dersom man veier mye og trenger for eksempel 70-80 g protein per dag, så vil det samsvare med de statlige anbefalingene også når det gjelder protein, sier hun.

Dette er kostopplegget

Dette er Vektkonsulentenes kostopplegg:

- Daglig kaloriinntak for kvinner på rundt 1500 kcal, for menn rundt 1800 kcal.

- Mer proteiner og fiber, mindre karbohydrater, fett og alkohol.

- Energifordelingen på en dag er slik: Proteiner: cirka. 25 prosent, karbohydrater: maks 45-50 prosent, fett: maks 25-30 prosent, alkohol: 0 prosent, fiber: 25-30 gram (andel av daglig inntak).

- Mengden karbohydrater og fettstoffer varierer litt, avhengig av hvor mye belgfrukter du spiser.

Størst vektnedgang i starten

Professor og seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener kostforslagene ser fornuftige og sunne ut.

- Men hvor stor vektreduksjon det gir er individuelt og avhengig av mange ting, legger han til.

Han peker på at man teoretisk kan gå ned en kilo i uken hvis man tidligere fikk i seg 2500 kalorier for kvinner og 2800 for menn, og man ikke endrer fysisk aktivitetsnivå.

- Man kan gå ned så mye de første to-tre ukene. Deretter vil imidlertid vektreduksjonen avta gradvis og flate ut. Ny forskning på dette området tyder på at dersom man følger et så strengt program hver dag i ett år så vil man kunne gå ned cirka 20 kg, ikke 52 kg som man kanskje ville tro, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning