vektoppgang

Nei, du har ikke gått opp 2 kilo på ett døgn

Med mindre du kastet i deg kalorimengden av 11 Grandiosa i går, har du ikke lagt på deg 2 kilo fett over natta.

OPP I EN FART: Å gå på vekta og få dagen ødelagt er ikke verdt det. Sannsynligvis er det andre årsaker enn økning i fettvekt som påvirker tallet som lyser mot det.
OPP I EN FART: Å gå på vekta og få dagen ødelagt er ikke verdt det. Sannsynligvis er det andre årsaker enn økning i fettvekt som påvirker tallet som lyser mot det. Foto: Pikist.com
Sist oppdatert

Med mindre du spiste 14.000 kalorier de siste 24 timene kan du ta det helt med ro. Du har ikke gått opp to kilo i fett siden i går.

For å gå opp én kilo, må du spise ca. 7000 kalorier. Det tilsvarer nesten 5.5 hele Grandiosa alene. Dobbelt så mye dersom du har gått opp to kilo.

Da måtte du ha spist hele 14.000 kalorier på 24 timer, eller elleve Grandiosa. Det har du sannsynligvis ikke, og det er mange andre årsaker til at badevekta endrer seg drastisk fra den ene dagen til den neste.

Ikke et tegn på flinkhet

– Vekt er et enkelt og vanlig mål å bruke for egen helse, men mange bruker det også som et mål på suksess, selvtillit og velvære. Vekt bør brukes sammen med andre mål, og med kunnskap om at vekten din vil variere fra dag til dag. Den definerer ikke deg som person eller hvor «flink» du er, sier ernæringsrådgiver og personlig trener Anette Noem Sexe ved Sterk Helse til Klikk.no.

Hormoner og syklus

Vektnedgang kan være vanskelig. Å skape en ny livsstil, fremfor å tenke på det som nok en diett, kan utgjøre forskjellen på om du går opp igjen eller ikke. Likevel kan det være frustrerende å føle at du gjør alt riktig, mens vekta likevel ser ut til å gå opp.

For kvinner vil vekten forandre seg enda mer i det daglige enn for menn, avhengig av hvor du er i menstruasjonssyklusen, fordi hormonforandringene føler til at du har mer vann i kroppen.

Anette Sexe understreker at det er viktig for din mentale helse å ikke tenke for mye på vekta.
Anette Sexe understreker at det er viktig for din mentale helse å ikke tenke for mye på vekta. Foto: Sterk Helse.

– Tiden med menstruasjon kan for noen bety en «vektoppgang» på opptil 2 kilo. Kroppen vår består av store deler vann, og det som påvirker vannmengde i kroppen vil spille en rolle for hvor mye vi veier. Derfor betyr ikke alltid en vektoppgang eller stagnasjon at kroppen har fått mer fett og at det du gjør med trening og kosthold ikke spiller noen rolle, sier Sexe.

Det er viktig for mental helse å ikke bli for opphengt i tallet på vekta, og ikke la det definere dagen din.

– Om vekten går opp eller ned blir fort noe som forteller deg hvor suksessfullt det nye trenings- eller kostholdsregimet har vært eller hvordan du har det den dagen, sier hun.

Les også: (+) Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å rase ned i vekt

Salt mat og karbohydrater

Vannvekt kan komme fra hva du har spist dagen før, og om du har vært på toalettet før du veier deg. Salt mat er en av de største synderne.

– Har du spist mye karbohydrat- og saltrik mat på kvelden, kan dette gi et høyere tall på vekten påfølgende morgen, men dette er utelukkende på grunn av væske, sier klinisk ernæringsfysiolog Vegard Lysne, som er forsker ved Senter for Ernæring ved Universitetet i Bergen.

Anette Sexe er enig, og forteller at matvarer som inneholder mye salt gjør at kroppen «holder på» vannet.

– Det samme gjør karbohydrater. Spiser du jevnet med karbohydrater gjennom uken vil du nok ikke merke så mye til dette, men har du en dag du spiser mer karbohydrater gjør dette det samme som saltet. Når karbohydrater lagres i kroppen vil de binde vann, sier hun.

Vegard Lysne forklarer hvorfor du ikke har gått opp to kilo siden i går kveld.
Vegard Lysne forklarer hvorfor du ikke har gått opp to kilo siden i går kveld. Foto: Jørgen Barth, UiB

Hun forklarer at dette vil gå vekk når kroppen tar i bruk karbohydratlagrene.

– Du har altså ikke fått mer fett på kroppen, men kroppen har lagret ekstra vann, sier hun.

Les også: (+) Jeg ble syk av jobben og sa opp. Nå gleder jeg meg til hver eneste dag

Store måltider på kveldstid

Også økt alkoholinntak bidrar til økt vannvekt, det samme gjør store måltider.

– Hvis du har spist et stort måltid sent på kvelden, vil det kunne ligge mat i tarmsystemet som bidrar med vekt. Dersom du veier deg regelmessig, kan det være lurt å spise noenlunde det samme og på samme tidspunkt kvelden i forveien, for å få et best mulig sammenlignbart resultat, sier Vegard Lysne.

Å lage seg strenge regimer der man kutter ut eller veldig kraftig ned på karbohydrater er ikke nødvendigvis løsningen. Karbohydrater gir deg nemlig energi.

All mat du spiser består av makronæringsstoffene protein, karbohydrater og fett, og svært enkelt forklart kan man si at protein hjelper for muskelvekst, karbohydrater gir deg energi, og fett sørger for en god hormonbalanse.

Styrketrening eller ny treningsform

Dersom du er ekstra støl, har begynt å trene på en ny måte, eller trener mer styrke enn før, kan det påvirke vekta. Styrketrening kan imidlertid være lurt dersom målet er å endre kroppskomposisjonen.

– Styrketrening vil bevare og øke muskelmassen, som utgjør en del av kroppsvekten. Dette er spesielt viktig dersom du skal ned i vekt, for å forebygge tap av muskelmasse. Har du trent hardt og blitt støl, kan det bindes litt ekstra væske, men det vil ikke gjøre et stort utslag, sier Lysne.

Den tilsynelatende vektøkningen kommer av mer glykogen i kroppen, som binder vann.

– Når vi trener, spesielt etter harde økter med styrke eller kondisjon, kan kroppen holde på vann. Det vil også skilles ut, men dagen etter vil nok vekten være litt høyere. Mitt tips er å trene noen ganger i uken, gjøre gode valg med kostholdet og bruke vekt av og til, sier Sexe.

Svinger fra dag til dag

Det er mange ting som gjør at du kan ha mer vann i kroppen noen dager enn andre, og badevekta burde derfor ikke være den eneste måten å følge med på vektnedgangen på.

– I tillegg til å følge med på kroppsvekten, kan man gjerne følge med på midjemålet. Dette forteller mer opp kroppssammensetningen, altså fordelingen av muskler og fett, sier Lysne.

Dette er årsaken til at to personer med ulik fordeling av fett og muskler kan veie det samme, men se helt ulike ut.

– Det er viktig å være klar over at man kan ha god helse selv om vekten er for høy. Er man fysisk aktiv og i god form er mye gjort. Kroppsvekten sier bare noe om totalvekten, og ikke hva kroppen består av. Har du høy muskelmasse kan dette resultere i en høyere vekt selv om kroppssammensetningen er sunn. Har du derimot lav muskelmasse, kan du ha for høy fettmasse selv om kroppsvekten er normal, forklarer Lysne.

Les også: (+) Skulle han virkelig forlate meg og barna? Jeg fikk sjokk

Kan gå ned uten å miste vekt

Dersom du ønsker en mer korrekt indikator på hvilken vei vekta går, anbefales ofte å veie seg daglig og heller regne ut gjennomsnittet. Det vil gi deg et sannere bilde av hva som foregår enn kun dagens vekt.

– Kroppsvekten påvirkes i stor grad av væskebalansen, og svinger derfor både i løpet av dagen og fra dag til dag. Du kan miste kroppsfett uten at dette vises på vekten, og motsatt, sier Lysne.

Kaloriinntak totalt

Det er kanskje kjedelig å høre, men det er fremdeles totalt kaloriintak som påvirker om du går ned i vekt eller ikke.

– Det som først og fremst styrer kroppsvekten over tid er forholdet mellom matinntak og energiforbruk. Matinntaket styres i stor grad av sult og metthet, men hvilken mat som metter best for den enkelte kan variere. Men felles for de fleste er at flytende energi metter dårlig, og at proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, egg og belgfrukter gir større metthet, sier Lysne.

– Kroppen har også forsvarsmekanismer som slår inn når vi går opp og ned i vekt, som blant annet virker gjennom å påvirke sultfølelsen.

Andre årsaker til plutselig vektoppgang kan være om du veier deg med eller uten klær, tid på døgnet du veier deg, om du bruker en ny vekt, om du har begynt på nye medisiner, har en matintoleranse eller er dehydrert.

I tillegg kan søvnmangel og stress over tid bidra til vektoppgang, blant annet på grunn av øking av kortisol i blodet, samt at vi gjerne velger mer usunn mat når vi er trøtte og stressede.

Kjenn etter

Overvekt og fedme er definert ved at man har for mye kroppsfett, som utgjør en helserisiko. Men dersom du ønsker vektnedgang er det mange andre faktorer du kan benytte for å se om ting går den rette veien.

– På individnivå er det viktig å se forbi den totale kroppsvekten og i tillegg vurdere andre mål som forteller mer om kroppssammensetningen, mener Lysne.

Sexe slår fast at det å kjenne etter hvordan man har det, og om man merker fremgang i hverdagen, er en god indikator.

– Er hverdagslige aktiviteter blitt lettere eller mindre krevende, hvor mye energi har du, hvordan har du det med deg selv? Er det å gå ned i vekt viktig, kan også mål som «hvordan passer klærne», fungere godt. Bruk målebånd på for eksempel livvidde og hoftevidden, som er et annet mål for helse og risiko for sykdom, sier Sexe.

Ekspertene er enige om at vekt ikke bør brukes som måleenhet alene.

– Det er et enkelt verktøy å bruke hvis vektnedgang er et mål, men ikke la tallet stå for alt og kanskje spesielt ikke underveis eller fra dag til dag. Det er flott at du trener jevnlig og det er bra at du har gjort forbedringer i kostholdet ditt og jevnt over gjør gode valg for egen helse, sier Sexe.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2020, og sist oppdatert 13/01 2023.

Les også