Slank med salat

Fire grunner til å spise salat

Den beste grunnen er at kiloene kan rase av.

1-2-3: Salaten kan du lage på noen minutter, men den holder deg mett lenge.
1-2-3: Salaten kan du lage på noen minutter, men den holder deg mett lenge. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
ROSER SALATEN: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh gir deg flere gode grunner til å spise salat.
ROSER SALATEN: Ernæringsfysiolog Lise von Krogh gir deg flere gode grunner til å spise salat. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Har du spist salat i dag? Å spise salat hver dag er en av de sunneste vanene du kan tillegge deg. Hvorfor ikke begynne nå, og få helsegevinsten med en gang.

Superenkelt og raskt

På mange restauranter er det mulig å få en salat ved siden av måltidet. Og å lage salat selv er superenkelt, og kan ta bare noen minutter. Hvis du alltid har litt grønnsaker og en lett salatdressing i kjøleskapet kan du kaste sammen et supersunt mellommåltid når som helst.

Salat er knasende sprøtt, friskt og morsomt å spise. Den inneholder flere forskjellige konsistenser, farger og smaker. De fleste, til og med barn, liker å spise salat. Og det er bare din fantasi som setter stopper for hvilke spennende grønnsaker og typer frukt du kan bruke i din selvkomponerte salat.

Priser salaten

- En frisk grønn salat tilfører kroppen vitaminer og kostfiber samt antioksidanter. Hvis du bruker litt tomater i salaten vil inntaket av antioksidanter øke. Og noen biter paprika gir en god porsjon med C-vitaminer, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh til klikk.no.

Ernæringseksperten får ikke rost salaten nok.

- Et kosthold rikt på grønnsaker forebygger en rekke livsstilssykdommer. Spiser du en fargerik salat med forskjellige grønnsaker daglig har du lagt vaner for en god helse, lover Lise von Krogh.

Oppskrifter:

Tre supre sommersalater

Her er fire gode grunner til å kaste seg over salaten så fort du kan:

1. Du får i deg fiber

Hvis du spiser nok fiber kan det hjelpe deg å holde kolesterolet nede. Og ikke nok med det, det kan forhindre forstoppelse og mageproblemer.

Når du spiser mer fiber føler du deg fortere mett, du spiser mindre og resulatet blir at du lettere går ned i vekt. For en bonus!

Les også:

Fiber reduserer risikoen for svangerskapsforgiftning

2. Du får i deg nok frukt og grønnsaker

Vi spiser ikke nok frukt og grønt. Bare 11 prosent av nordmenn får i seg de anbefalte fem om dagen. Men venner du deg til å få i deg en porsjon salat om dagen kan du komme langt på vei.

Les også:

Slik spiser du fem om dagen

I årevis har forskerne sett tegn på at det å spise mye frukt og grønnsaker gir bedre helse og lavere risiko for sykdommer, for eksempel kreft, skriver helsenettstedet WebMD.

Forskerne bak en ny studie fra amerikanske National Cancer Institute mener de har grunnlag for å si at mennesker som spiser mye frukt og grønt kan ha mindre risiko for kreft i hodet og halsen. Dette gjelder også for de som drikker og røyker mye, hevder forskerne.

Grønnsaker som skal være spesielt gunstige er bønner og erter, paprika, tomater, gulrøtter, epler, nektariner, fersken, plommer, pærer og jordbær.

Hvis du spiser salat ofte, har du antagelig høyere innhold av antioksidanter i blodet. Antioksidanter beskytter oss mot skader som frie radikaler kan påføre oss.

3. Du blir fortere mett og spiser færre kalorier

NED I VEKT: Hvis du spiser salat til måltidet spiser du færre kalorier enn ellers. Bonusen er ned i vekt og bedre helse.
NED I VEKT: Hvis du spiser salat til måltidet spiser du færre kalorier enn ellers. Bonusen er ned i vekt og bedre helse. Foto: Foto: Colourbox

Hvis du har lyst til å gå ned noen kilo kan en smart taktikk være å alltid starte måltidet med en grønn salat. Forskning viser at hvis man begynner måltidet med en salat på 150 kalorier eller mindre, kan du øke metthetsfølelsen. Dessuten får salaten deg til å spise mindre kalorier totalt i løpet av et måltid.

Men desto større salaten er, desto bedre er det. Med det menes ikke flere kalorier, men at salaten skal være størst mulig i volum. For å få den ultimate salaten må du pøse på med mest mulig grønnsaker og mindre dressing eller andre ingredienser med mye kalorier.

Les også:

Spis mer og gå ned i vekt

Test av light-dressing

4. Du får mer av det sunne fettet

Hvis du spiser litt av det gode fettet (som finnes i olivenolje, avokado og nøtter) sammen med grønnsakene virker det som om kroppen lettere klarer å ta opp viktige stoffer fra maten.

Italienske studier tyder også på at litt olivenolje i salaten kan gi deg noen ekstra leveår. Forskerne fant nemlig ut at et kosthold med olivenolje og mye rå grønnsaker, kan føre til at du lever lenger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning