pH-dietten

Dette er pH-dietten

Overvekt, smerter og sykdommer kan overvinnes ved hjelp av den såkalte pH-dietten. – Sludder, mener ernæringsfysiolog Vibeke Landaas.

I SYREBALANSE: Grønnsaker utgjør grunnkosten i pH-dietten. Vann med pulverisert gress er også mye brukt.
I SYREBALANSE: Grønnsaker utgjør grunnkosten i pH-dietten. Vann med pulverisert gress er også mye brukt. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock/Walter Zerla
Publisert Oppdatert

Hvor sur er du?

Du kan sjekke din egen pH-verdi ved å måle spyttets eller urinens surhetsgrad når du står opp om morgenen. Bruk lakmuspapir som du får kjøpt på apoteket.

  • Men den sikreste metoden for å finne ut hvor sur du er, er å ta en blodprøve på fastende mage hos legen.
  • pH (av engelsk: potential of Hydrogen) er en måleverdi som beskriver forholdet mellom syre og base i alle stoffer.
  • På pH-skalaen er 7 nøytralt (under 7 er surt og over 7 er basisk). pH-skalaen er logaritmisk, så 6 på skalaen er 10 ganger så surt som 7.
  • Blodet er spesielt fordi det kreves 20 ganger så mye base for å oppveie enhver syremengde.
  • Kroppen skal ha en noe varierende pH: Blodet har 7,365 (ideelt), altså lett basisk. Tykktarm, magesekk og urin bør være lett sur mens tynntarmen igjen bør være basisk.
  • Denne kjemiske balansen er følsom for enhver påvirkning, og kroppen jobber konstant for å opprettholde den. For eksempel blir surhetsgraden i magen og tykktarmen raskt forstyrret av syredannende mat som sukker og for mye proteiner.
  • Når syredannende mat beveger seg inn i tynntarmen, sørger bl.a. bukspyttkjertelen for å tilføre alkaliske/basiske stoffer (8,0-8,3) for å øke pH-verdien.
  • Men når dette stadig blir nødvendig, overbelastes systemene. Resultatet er en rekke prosesser som binder, transporterer og lagrer syreoverskudd i trygg avstand fra de vitale, indre organene.

Kilde: Bedre Helse

Dette bør du UNNGÅ:

* Grisekjøtt, som bacon, salami, pølser og skinke.

* Okse, lam, kylling og kalkun.

* Peanøtter, mais og cashewnøtter.

* Melkeprodukter, som iskrem, melk og hard ost.

* Alle former for sukker, også honning, maltsukker, sukrose (o.a.) og mye salt.

* Tobakk og andre produkter som inneholder gjær.

* Hydrogenerte oljer, som margarin og herdet fett (i matvarer).

* Alkohol, ketsjup, eddik, hermetikk, svart te og kaffe.

(Kilder: The Hippocrates Health Institute og Dr. R. Young)

13 tips til et mer basisk kosthold:

1. Start dagen med sitronvann: Ca en halv time før første måltid.

2. Drikk "grønn drikk": Helsekostbutikker tilbyr noen ulike produkter - Udo's Choice "Optigreen", Pure Planet "Purely Greens", "Scoop of greens" og "Supergreens".

3. Salater og grønnsaker: Dette er kjernen i dietten. Frukter som tomat, avokado, sitron, grapefrukt, lime blir også base i kroppen (og grønnsaker inneholder proteiner!).

4. Dyrk spirer: Helios har små minidrivhus som gjør dette til en lek. Mungbønner, alfalfa, soyabønner og kikerter er gode å spire (svært næringsrike og basedannende).

5. Grønn te, urtete, sitronvann og "grønn drikk": En god erstatning for kaffe. Trekk gjerne te av hvitløk og ingefær. Sopp-, bakteriedrepende og selvsagt basisk.

6. Småspis råkost før måltidene: Det gjør at kroppen ikke danner antistoffer mot maten (fordøyelsesleucocyttose).

7. Hirse, bokhvete og spelt (se etter ekte spelt): Dette er de tre kornsortene som er mest basiske (nøytrale) og brun ris, qinoa og speltkorn anbefales (alt korn bør være ferskest mulig).

8. Gode oljer: Oliven-, nattlysolje og marine fettstoffer. Klarnet smør (ghee) er nesten nøytralt. Man kan nå ta en test for å sjekke behovet for Omega 3, noe som er interessant ved leddplager. Testen er tilgjengelig på nettet, www.bioindex.ni eller via helsevesenet.

9. Drikk minst tre liter væske daglig: Men husk at det er skadelig å drikke mer enn en liter på en gang. Er du syk, kan det være fornuftig å investere i et vannrensefilter.

10. Soya- eller mandelmelk: Kan erstatte vanlig melk.

11. Fet fisk, nøtter, frø og (fersk) tofu: Fisk bør bakes eller trekkes i vann, da stekt mat blir mer syreholdig. Mandler og hasselnøtter er mest basisk (bør helst bløtlegges).

12. Stevia søtningsmiddel: Kan brukes hvis behov, fås fra naturlegemiddel.com

13. Vegetariske proteinkilder: Her anbefales hemp, tofu, bønner og linser.

Kilder: Bedre Helse, The Hippocrates Health Institute og Dr. R. Young

Tilhengerne av pH-dietten hevder at basisk mat og drikke kan kurere alt fra smerter og betennelser til generell utmattelse.

Fikk mer overskudd

- For en forskjell! Trettheten jeg hadde lidd av så lenge, formelig rant av meg. Det var først da energien kom tilbake at jeg forsto hvor sliten jeg hadde vært, sier Cato Andersen i siste nummer av Bedre Helse.

Han er overbevist om at det er pH-dietten som har gjort at han i dag kan delta i harde sykkelløp à la Birken.

Andre er mer opptatt av den angivelige slankende effekten av et mer basisk kosthold.

Surt kosthold

Nøytral pH har en verdi på 7. Lavere pH-verdi på syre-base-skalaen betyr at det er surt. Svært mye av det vi vanligvis får i oss, er mer surt enn basisk.

For eksempel brus og svart te har pH på rundt 2,5. Kaffe på rundt 4.

Les også: Slik virker Atkins-dietten

- Jeg tok omega 3-tilskudd, gurkemeie for leddene og spiste mye mer grønnsaker og fisk. Istedenfor kaffe drakk jeg sitronvann om morgenen, sier Cato Andersen om sin kostomlegging.

Mange eksempler

Legen Robert Youngs bok pH-mirakelet skapte i 2004 ny interesse for pH-dietten i Norge. Forfatteren hevder at det er syrebalansen i kroppen som er viktig hvis du vil gå ned i vekt - eller forebygge andre helseproblemer.

Han viser til en rekke eksempler på sykdommer som skal ha blitt kurert ved at pasientene har lagt om til et mer basisk kosthold.

Basisk væske og grønnsaker

- Jeg stiller meg ikke bak dem som hevder at man skal spise kun basisk mat. Men de fleste trenger mye mer væske og grønnsaker, som både hjelper kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer (syreoverskudd) og tilfører kroppen viktige næringsstoffer, sier biopat og ernæringsveileder Helga Sigurdardottir til Bedre Helse.

Hun slet selv med smerter, betennelser og tretthet før hun la om til et mer basisk kosthold.

Vi er for sure

"Glem fokuseringen på kolesterol. Glem å telle kalorier og antall gram fett. Glem blodtrykk, blodsukker og de andre helsemarkørene du kjenner fra legekontoret. Det viser seg at den enkeltmålingen som har størst betydning for helsen, er surhetsgraden i blodet og vevene," skriver Robert Young i pH-mirakelet.

Idealet er lett basisk

Klarer man å oppnå den optimale balansen på 80/20 mellom base og syre, kan resultatet bli sterk vektreduksjon, fornyet utholdenhet og jernhelse, ifølge dr. Young.

Les også: Juice er verre enn cola

Hovedtesen er at kroppen ikke tåler syreubalanse over lengre tid. Da begynner blodet å trekke basiske mineraler ut av vevene som en motvekt. Muskelsmerter, hodepine, rennende nese og eksem er reaksjoner på en økende mengde syre som belaster immunforsvaret, mener Young.

- Vrøvl!

- Som alle vidunderkurer er pH-dietten for god til å være sann. Dokumentasjonen av de påståtte helseeffektene er mangelfull, og etter min mening er dette bare vrøvl, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas til klikk.no.

- Kroppens buffersystem mot sur mat er mer enn godt nok til at du for eksempel kan spise kylling uten at blodet får for lav pH-verdi.

Fare for underernæring

- Kan det være fare for underernæring dersom man følger pH-dietten til punkt og prikke?

- Å kutte ned på alkohol og kaffe er neppe skadelig. Det er alle de viktige kildene til jern, proteiner, fosfor og ikke minst kalsium som kan bli en utfordring å erstatte, mener Landaas.

Fraråder pH-dietten

- Stiller du deg like tvilende til den slankende effekten av pH-dietten?

- Nei, all eliminasjon av basismat vil virke vektreduserende. pH-dietten fungerer sikkert slik, den også. Men den innebærer et kosthold jeg ikke vil anbefale noen, sier ernæringsfysiologen.

Kropp med sopp

Ifølge Robert Young vil kroniske sykdomssymptomer oppstå når alle muligheter for å nøytralisere eller fjerne syrer er brukt opp.

Surt vev og blod er perfekt miljø for mugg- og gjærsopp, som igjen danner grunnlag for en oppblomstring av bakterier og virus.

Kuttet kaffen

- I mikroskop fikk jeg se at jeg hadde ganske mye sopp og avfallsstoffer i kroppen, sier Cato Andersen, som går på en variant av pH-dietten.

- Samtidig fikk jeg målt fettsyrebalansen i cellene. Derfor gikk jeg med på å prøve "greens". Trinn to var å kutte ned storforbruket av kaffe.

Snart drakk Cato rundt to liter "grønn drikk" daglig, skriver bladet Bedre Helse. Etter få uker syntes han huden og fordøyelsen var blitt bedre, og at smertene i kroppen, som han hadde slitt med lenge, hadde avtatt. Etter nye anbefalinger trappet han gradvis ned på brød, pizza, kaffe, pasta, ris, poteter og alkohol.

- Basedannende og næringsrik mat har gitt utrolige utslag på den fysiske formen min, erklærer Cato Andersen overfor Bedre Helse.

Starter rolig

- Vi anbefaler som regel at folk starter forsiktig med å drikke mer rent vann, tilsette pulverisert gress og eventuelt ta basetilskudd, sier biopat Helga Sigurdardottir, som er terapeut ved en privat helseklinikk i Oslo.

- Enda viktigere er det å spise mer grønnsaker og mindre raske karbohydrater, sier hun.

Les også: Ubrukelige dietter

Tilbake til Klikk Helse/kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning