Småspising

De som så actionfilmen spiste 65 prosent mer enn de som så dokumentaren

TV-titting kan gi deg ekstra kilo.

MISTER KONTROLLEN OVER KALORIENE: TV-titting + spising = ekstra kilo. Dessverre. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
MISTER KONTROLLEN OVER KALORIENE: TV-titting + spising = ekstra kilo. Dessverre. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: mediaphotos
Publisert Oppdatert

Ubevisst spising foran TV-en gir deg raskt for mange kalorier. Vær bevisst hva og hvor mye du setter frem på stuebordet - og dropp gjerne TV-kvelden helt en gang i blant.

Popcorn og smågodt flyter over i kinosaler, og selv elsker vi å sette frem pizzaen og sjokoladeskålen når vi skal kose oss med favorittserien eller en god film hjemme.

Samtidig viser flere studier at vi har en tendens til å overspise når vi ser på TV.

- Det er lett å spise for mye når man ser på TV, sier Serena Tonstad, som er overlege og jobber til daglig med overvekt ved Ullevaal sykehus.

Tar igjen for stress

Etter en lang dag, er det tid for avslapping, og da er TV og sofaen et naturlig valg for mange.

- Da skal vi ta igjen stresset fra hele dagen og roe oss ned. Spising føles for noen som en belønning etter en slitsom dag. For noen vil mat aktivere belønningssentrene i hjernen, forklarer Tonstad.

Samtidig er det nettopp når vi skal kose oss med litt snacks utenom de store måltidene at vi legger på oss.

Ifølge Tonstad bidrar særlig snacking utover kvelden til at kiloene renner på. Og når vi ser på TV mister vi lett kontrollen over hvor mye vi spiser.

Actionfilmer verst

Spesielt gjelder dette når vi ser actionfilmer, ifølge studier gjort ved Cornell University i USA.

Her ønsket forskere å prøve ut hypotesen om at actionfilmer og særlig nervepirrende innhold skulle gi økt inntak av mat under TV-tiden.

To grupper studenter fikk servert sjokolade, kjeks, gulrøtter eller druer mens de så på TV med ulikt innhold. Den ene gruppen så på actionfilmen The Island, mens den andre fikk se et dokumentarprogram basert på én til én intervjuer.

Resultatene viste at gruppen som hadde sett på actionfilmen hadde spist nesten dobbelt så mye og hadde et inntak på nær 65 prosent mer kalorier enn gruppen som så på dokumentaren.

Forskerne konkluderte med at det kan være lurt å unngå småspising hvis du skal se "svært forstyrrende" innhold på TV.

Autopilot

- Når vi ser på TV og skal kose oss, har vi ikke fokus på maten, men på det som skjer på skjermen, spesielt hvis filmen er ekstra spennende. Dermed slår autopiloten seg på, og vi spiser helt ubevisst. Altså uten å tenke over det, forklarer ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no.

Hun sier at vi ideelt sett ikke burde gjøre andre ting mens vi spiser, spesielt ikke hvis det er mat man kan forsyne seg med flere gagner

- Når vi gjør noe annet mens vi spiser, så blir vi ubevisst hvor mye vi får i oss. Spiser du for eksempel en brødskive, eller en skål kornblanding er det jo greit, men når du setter frem pizza eller en stor chipsskål er det lett spise alt for mye. Plutselig er bollen tom uten at du var klar over det, forklarer von Krogh.

SNACKS FORAN TV: Det er lett å hive nedpå kalorier uten at du er klar over det. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SNACKS FORAN TV: Det er lett å hive nedpå kalorier uten at du er klar over det. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Passivitet og påvirkning

I tillegg til at vi blir distraherte og mister kontrollen over matinntaket, er det å sitte foran TV-en usunt i seg selv.

Rist nøttene selv

De fleste nøttene som er ferdigristet er ristet i mye fett. For å være på den sikre siden er det alltid best å riste nøttene selv. Knus de grovt i en morter og rist dem på en varm jernpanne helt til du kjenner den deilige duften. Strø eventuelt litt havsalt og olivenolje over. Har du sjokolade til, vil du føle at snacken er mer fullverdig.

Kilde: Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh

- Det er en passiv aktivitet som ikke er sunn for kroppen. Det kan være lurt å tenke på at man også kan mosjonere for å få avslapping. Du kan gå deg en tur, istedenfor å sette deg på sofaen, og jeg vil anbefale alle å forsøke seg på en TV-fri dag i uken, sier Tonstad.

Hun understreker også at enkelte kan bli påvirket i negativ retning av matannonser, som ofte viser usunn mat på en delikat og innbydende måte.

Ved Cornell University har man også forsket på hvem som blir mest påvirket av matinnhold på TV. Gjennom studier fant forskerne ut at de som er mest opptatt av hva og hvor mye de spiser er de som påvirkes mest av matprogrammer og matreklame. TV-titting med tilhørende snacks vil nok uansett være en viktig del av helgekosen for mange nordmenn, og von Krogh anbefaler derfor å tenkte over hva du skal kose deg med før du slår på TV-en.

- Hvis du på forhånd bestemmer deg for hva du skal spise og hvor mye, minsker du faren for å overspise betraktelig. Hvis du porsjonerer snacken din i små skåler på forhånd, har du kontroll over hvor mye du kommer til å spise. Dessuten er det jo mange sunne snacks som du kan velge fremfor chips og sjokolade, sier von Krogh.

 

Sunne snacks

Her deler Von Krogh noen gode tips til sunne TV-snacks:

Dip og grønnsaker

Skjær opp agurk, gulrot, selleri, cherrytomater og annet som du liker. Lag dip av kesam eller gresk yoghurt blandet med litt dijonsennep og honning.

Kveldsmat

Ta kveldsmaten foran tv-en. Sett noen grove rundstykker i ovnen, og sett frem godt pålegg som skinke, paprikaskiver, agurk og ost. Så kan du kose deg foran tv-en med skikkelig mat. Må du i tillegg lage den mens du ser på, vil du naturlig få i deg litt mindre.

Mørk sjokolade og nøtter

Naturelle nøtter er en sunn og næringsrik snacks og sammen med mørk sjokolade (mist 70 prosent kakao) blir dette et fullverdig og godt mellommåltid.

Grønnkålchips

Hvorfor ikke kose seg med en av de mest næringsrike grønnsakene vi har?

Vask grønnkålen godt, og la den renne godt av seg. Bruk gjerne en salatsentrifuge til å fjerne overflødig vann.

Riv den opp i mindre biter og fjern stilken. Spre dem ut på et stekebrett med bakepapir. Ha over litt olje og salt. Bakes i ovnen på 200 grader i rundt 10 minutter. Pass på at de ikke svir seg for mye. Det lønner seg å vende litt på den en gang eller to underveis.

Bær og yoghurtglass

Ha bær og fukt i bunnen av et høyt glass. Ha over yoghurt. Ha litt havregryn i en stekepanne og rist dem litt. Dryss over litt honning, og hell dette på toppen av glasset.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning