Kroppsvekt

5 gode grunner til å beholde de ekstra kiloene

De kan faktisk være bra for deg.

IKKE NØDVENDIG: Dropp å henge deg opp i vekten, det er bra med noen kilo ekstra.
IKKE NØDVENDIG: Dropp å henge deg opp i vekten, det er bra med noen kilo ekstra. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

I dagens kroppsfikserte samfunn snakker vi stadig om dietter, livsstilsendringer og slankekurer, og for mange er det en evig jakt etter å bli kvitt noen kilo

Mange gjør det nok i den tro at det å være tynn er det samme som å være sunn, men ifølge ekspertene kan de ekstra kiloene faktisk være bra for deg.

Del

1: Beinbrudd

Beintettheten er viktig for å unngå beinbrudd, og jo tynnere man er, jo mer redusert er som regel beintettheten.

- Selv moderat underernæring hos kvinner fører til redusert beintetthet etter kun seks måneder, så det er riktig at undervektige kvinner vil ha lettere for å brekke bein, sier Dr.med. Stein Frostad, spesialist i indremedisin og endokrinologi og overlege ved Seksjon for Spiseforstyrrelser ved Haukeland Universitetssykehus.

Grunnen til det er at fett setter i gang østrogenproduksjonen, som kroppen trenger for å opprettholde beintettheten. For lite østrogen kan gjøre dem porøse.

Kvinner som alltid har vært tynne har større risiko for å få hoftebrudd når de blir middelaldrende, forteller en studie av 3683 kvinner i Archives of Internal Medicine, ifølge Dailymail.co.uk

Frostad forklarer at problemet med beinbrudd sjelden gjelder undervektige menn, siden skjelettet i utgangspunktet er sterkere.

2: Spontan abort

Kvinner som har lav BMI før de blir gravide, har 72 prosent større risiko for å spontanabortere i løpet av de første månedene i svangerskapet. Dette rapporterer et forskerteam fra The London School of Hygiene & Tropical Medicine

Veier du for lite?

For å gå opp i vekt må du ha et energioverskudd på 500-3000 kalorier per dag avhengig av hvor aktiv du er. Det viktigste er at du innarbeider rutiner som gir gradvis og sikker vektøkning, skriver Klikk.no.

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh anbefaler at du spiser flere måltider med mye protein og karbohydrater.

- Velg mat som reduserer metthetsfølelsen, som hvitt brød, og unngå lettprodukter, sier hun.

Les hele artikkelen om hvordan du går opp i vekt på en sunn måte

Forskerne understreker imidlertid at risikoen kan reduseres kraftig ved å ta kosttilskudd, samt spise fersk frukt og grønnsaker.

Frostad sier seg enig i at kvinner med spiseforstyrrelser har økt risiko for å spontanabortere.

- Det kan se ut til at det er økt forekomst av spontanaborter blant de som ikke lykkes med å spise tilstrekkelig i svangerskapet, forteller han.

Grunnen til det er ifølge graviditetsekspert Heidi Murkoff, at østrogenet som blir produsert av fettceller, har mye å si for fruktbarhet og vellykkede graviditeter.

Murkoff, som er kostekspert og talsperson for British Dietetic Association, ser også ofte at undervektige kvinner har problemer med å bli gravide.

- Jeg tror dette er naturen som beskytter seg selv. Mensen opphører når matinntaket er for lite, og man ikke får nødvendig næring. Det er en alarm, sier hun til dailymail.co.uk

3: Depresjoner hos menn

Etter tiår med oppfølging av over en million svenske menn, kom forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm fram til at selvmordsrisikoen synker ved økt vekt.

Dr Finn Rasmussen, som ledet forskningen, tror dette kan ha sammenheng med at det å konstant føle seg svak, kan ha en demotiverende effekt.

En annen mulig årsak kan være at undervektige menns kropper produserer for lite av det kjemiske stoffet serotonin, som får oss til å føle oss vel.

Professor ved avdeling for nevropsykiatri og psykosomatisk medisin ved Universitetet i Oslo, Ulrik Fredrik Malt, er ikke helt enig i forskningsresultatet.

- Det er ikke noen klar sammenheng mellom BMI og ulike typer av depressive lidelser. Men har man det svært vanskelig, eller er meget syk, kan man bli for tynn, hvilket også er assosiert med depressive symptomer uten at det er vekten som er forklaringen, sier han.

Regn ut din BMI med vår BMI-kalkulator.

4: Menn blir ufruktbare

Ifølge en undersøkelse av 5000 menn, gjort av Aberdeen University, kan det å være for tynn påvirke menns fruktbarhet.

- Det ser ut til at det er en sammenheng mellom undervekt og sædkvalitet, sier Dr Ghiyath Shayeb, som ledet undersøkelsen, til dailymail.co.uk

UTSATT: Depresjon, i likhet med ufruktbarhet, forekommer oftere hos veldig tynne menn, enn hos andre.
UTSATT: Depresjon, i likhet med ufruktbarhet, forekommer oftere hos veldig tynne menn, enn hos andre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Siden østrogenproduksjonen går ned i takt med vekta, mener ekspertene at dette er årsaken til problemet. Balansen mellom østrogen og testosteron er viktig for sædproduksjonen.

Frostad vil også understreke at å være undervektig også påvirker kjønnsdriften.

- Vi ser ofte nedsatt testosteronnivå og betydelig redusert kjønnsdrift hos undervektige menn. Vanligvis stiger testosteron parallelt med vektøkningen, og kjønnsdriften øker samtidig som testosteron går mot normalverdi, sier han.

5: Bilulykker

Medical College i Wisconsin studerte 22 000 sjåfører, og fant ut at undervektig menn har større risiko for å dø i bilulykker enn normalvektige og overvektige, ifølge dailymail.co.uk

Undersøkelsen viste at overvektige kvinner har størst sjanse for å overleve en bilulykke.

Frostad bekrefter at overvekt faktisk kan være en fordel i bilulykker.

- Studier tyder på at overvekt kan virke gunstig, kanskje rett og slett ved at sannsynligheten for brudd og skader reduseres noe ved at en har en fettpute som beskytter, sier han.

Disse opplysningene bygger på studier omkring forløpet når ulykken har inntruffet, og ikke risikoen for at en ulykke skal inntreffe.

At undervektige har større risiko for å dø i bilulykker enn normalvektige og overvektige gjelder ikke for kvinner. Der fant ikke forskerne noen sammenheng slik som hos menn.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

12 slankespørsmål du ikke tør å stille

Overgangsalderen kan starte allerede i 30-årene

Ti enkle tips til et sunnere kosthold

Lavkarbo-dietten alle klarer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning