Raw food

Rått og godt

Raw food-trenden har kommet til Norge. Tilhengerne mener det skal være morsomt å spise sunt.

RAW FOOD: Konseptet går ut på å spise maten i sin naturlige, ubearbeidede form.
RAW FOOD: Konseptet går ut på å spise maten i sin naturlige, ubearbeidede form. Foto: Foto: Jonas Meyer
Publisert Oppdatert

Mange mennesker har et anstrengt forhold til å spise sunt, og sunn mat bli knyttet til plikt og kjedsomhet. Nå finnes det en ny populær bevegelse innen kosthold som kalles raw food.

Tilhengerne mener det å spise sunt skal være morsomt og lystbetont.

Levende mat

Et norsk ord for raw food er begrepet: «levende mat», fordi man tenker seg at næringsinnholdet i maten fortsatt lever når man spiser det.

Konseptet går ut på å spise maten i sin naturlige, ubearbeidede form. Noen spiser bare vegetarisk, andre bruker også kjøtt. Noen fokuserer utelukkende på næring, mens andre igjen fokuserer på at maten også skal smake godt.

Felles for dem alle er tanken om at å spise mat som hverken kokes eller stekes er sunnere for kroppen. Desto større andel raw food du spiser, desto bedre er det for deg.

Les også:

HELT RÅTT: Anne Madhumavi Olsen er en av de norske raw food-entusiastene.
HELT RÅTT: Anne Madhumavi Olsen er en av de norske raw food-entusiastene. Foto: Foto: Jonas Meyer

De 20 sunneste matvarene

Du blir avhengig av sjokolade

Lettere å gå ned i vekt

Lei av junk food

Raw food-bevegelsen stammer fra USA, og ledes av hippe, unge mennesker. Det tar gjerne en stund før slike trender kommer til Norge, men nå i det siste har fenomenet begynt å gjøre seg gjeldende her også.

- Raw food-bevegelsen er en reaksjon på all junkfood og syntetisk bearbeidet mat som har dukket opp de siste årene. Folk begynner å bli lei av dette, de merker at det ikke er bra for dem. De leter etter noe mer naturlig, sier Anne Madhumavi Olsen, en av de norske raw food-entusiastene.

Mer næring og energi

Et raskt søk på nett avslører at raw food-dietter som oftest, men ikke alltid er vegetarisk. Typiske matretter og ingredienser inkluderer salater, avokado, frukt, nøtter, spirer, alger og andre organiske varer som kombineres på kreative måter.

Anne, eller Madhu, som hun kalles blant venner, forklarer konseptet:

- Når maten varmes til 40 grader eller mer forsvinner, 30 til 90 prosent av næringsstoffene, i tillegg til at enzymene, selve livsskraften i maten forsvinner. Når man spiser raw food, tilfører du kroppen næring og energi istedenfor å spise mat som tærer på kroppen.

Gradvis endring

Madhu holder kurs i denne type matlaging og hun merker stor pågang og interesse.

Eksempel på dagsmeny

Frokost: Superfood-smoothie med bær, nøtter, alger + diverse andre ingredienser etter dagens behov.

Lunsj: Stor fargerik salat med appelsin og koriander-dressing, guacamole og "levende knekkebrød"

Middag: Rå pizza, bunnen er laget av grønnsaker, urter, nøtter, frø og olje, og tørket i en dehydrator. Osten er laget av nøtter. Serveres med pesto og oliventapenade, tomater og oliven, og en stor salat med spirer .

Mellommåltider: Grønn smoothie med for eksempel spinat, salat, pære, sitron og havsalt.

- På kursene fokuserer jeg på næring og nytelse. Vi passer på å fjerne alle stressnyansene som ofte er knyttet til det å spise sunt. Det skal være basert på lyst og det er ikke dogmatisk. Mennesker har spist kokt mat i mange generasjoner, det tar tid å konvertere til et rent raw food kosthold. Dette bør gjøres organisk og gradvis. Om man er for streng varer motivasjonen sjelden lenge, smiler hun.

Inspirerer andre

Madhu begynte selv å eksperimentere med raw food for fem år siden .

- En venn av meg åpnet en RAW-restaurant i India og jeg syntes det virket spennende. For meg gikk overgangen sakte, først de siste to årene har jeg levd hovedsaklig på raw food. Iblant kjenner jeg at kroppen trenger kokt mat, og da spiser jeg det. Nå spiser jeg rundt 80 prosent raw food.

Flere sverger til trenden, og en av de som har blitt kjent for å gjøre det er amerikanske Jenna Norwood. Hun lagde motsatsen til junkfood-dokumentaren «Supersize me». I sin prisvinnende dokumentar «Supercharge me» prøver hun raw food i 30 dager. Det har hun holdt seg til siden og dermed inspirert andre til å gjøre det samme.

Må passe på næringsinnholdet

At denne type kosthold gir mye energi er et av hovedargumentene til raw food-bevegelsen. Stemmer dette og er det egentlig sunt? Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh mener at en ren vegansk raw food-diett absolutt kan fungere, men det er en ekstrem diett som krever at man setter seg inn i hva man spiser og at man passer på næringsinnholdet. Hvis ikke kan mangelsykdommer oppstå.

Ifølge raw food-entusiastene kan det å finne fram til nye typer mat faktisk være ganske morsomt.

EKSTREM DIETT: Hvis du vil legge om til vegansk raw food-diett bør du kontrollere at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.
EKSTREM DIETT: Hvis du vil legge om til vegansk raw food-diett bør du kontrollere at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Foto: Foto: Jonas Meyer

- De fleste oppdager at å spise RAW er like godt og ofte faktisk bedre enn å spise bearbeidet mat. I tillegg er det gøy å finne ut at man kan ta usunne, unaturlige matvarer og erstatte dem med naturlige matvarer som er like gode.

Mat mot livsstilsykdommer

Madhu forklarer at for eksempel hvitt sukker kan erstattes med yaconrotsirup.

Flere hevder at man kan «kurere» ulike livsstilsykdommer ved hjelp av et raw food-kosthold.

For de som fulgte med på Skaperen på TV 2 er dette fenomenet ikke ukjent. Vinneren Johannes Døderlein gikk over til en ren raw food-diett, og sier at han er kurert for diabetes type 2. Nå selger han rå sjokolade til det norske folk.

Levende knekkebrød

Og sunn sjokolade er en av tingene man lærer å lage på Magisk mat-kursene til Madhu. I tillegg til smoothier, salater med spennende ingredienser, raw-brød, nøtteost, raw-pizza og raw-pasta.

- Et annet ord for Raw food er levende mat, fordi næringsinnholdet i maten faktisk lever. Brødet jeg lærer bort på kursene kaller jeg derfor «levende knekkebrød». Det lager jeg av nøtter, frø, spirer, grønnsaker og olje, som tørkes i en tørkemaskin eller dehydrator på svak varme.

Sunnere versjoner

SUNN SJOKOLADE: Raw food-sjokoladekake med rå kakao og rå nøttebunn. Søt og god uten sukker
SUNN SJOKOLADE: Raw food-sjokoladekake med rå kakao og rå nøttebunn. Søt og god uten sukker Foto: Foto: Jonas Meyer

En slik dehydrator sammen med en food prosessor er typiske raw food-hjelpemidler og erstatter den tradisjonelle ovnen og kokeplatene. Med disse hjelpemidlene leker raw food-tilhengerne seg med å finne nye, sunne versjoner av tidligere usunne matretter. Pasta lages for eksempel av strimlet squash. Samme form og konsistens, men sunnere og friskere.

- Raw food er morsomt og handler mye om kreativitet. Slagordet på kursene mine er at maten tar kortere tid å lage, det er sunnere og det smaker bedre, smiler Madhu.

Se oppskrifter på raw food på living-foods.com.

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning