Slanking

Lavkarbo ikke for tynne folk

Lavkarbodietter kan øke risikoen for hjertesykdom for deg som ikke har så mye å ta av.

FARLIG: Mat med mye mettet fett kan øke kolesterolet med mindre du er overvektig og slanker deg.
FARLIG: Mat med mye mettet fett kan øke kolesterolet med mindre du er overvektig og slanker deg. Foto: FOTO: Elena Elisseeva/Crestock
Publisert Oppdatert

Personer som skal holde vekten, bør ikke følge en ekstrem lavkarbodiett. En lavkarbodiett med høyt nivå av fett og mettet fett kan i løpet av en måneds tid forverre risikofaktorer for hjertesykdom, viser en studie i the Journal of the American Dietetic Association.

Risiko for normalvektige

- Hvis du går ned i vekt på en diett, er dette sannsynligvis gunstig for helsen uansett hvilken av disse diettene du følger. Spørsmålet er, spiller det noen rolle hvilken diett du følger når du har etablert ønskevekten? Det ser slik ut! sier forsker og professor Michael Miller til WebMD.

I tidligere studier har vi sett at lavkarbodietter, f.eks. Atkins, ikke bare reduserer vekten, men også kolesterolet og blodtrykket. Forskningen antyder at når personer med fedme går ned i vekt, er det likegyldig hvilken sammensetning av karbohydrater, fett og protein dietten har så sant den er kalorifattig.

Gevinsten ved å gå ned i vekt viser seg på viktige blodverdier. Selv Atkins virker gunstig på disse blodverdiene. Men ekstreme lavkarboditter med høyt innhold av mettet fett, ser ut til å være mindre gunstig når vekten skal stabiliseres og du er normalvektig.

Slik ble studien gjennomført

I studien ble Atkins-dietten (første fase), South Beach-dietten og Ornish-dietten sammenlignet. Atten deltagere gikk 4 uker på hver av diettene og hadde 4 ukers pause (washout) mellom hver diettskifte. I pausen spise de sitt vanlige kosthold. Vekten skulle være stabil gjennom diettperiodene, dersom deltagerne endret vekt, ble kaloriinntaket justert for å stabilisere vekten. Underveis ble det tatt blodprøver. Deltagerne var slanke (gjennomsnittlig BMI var 22,6) og i snitt 30 år.

Sammensetningen av kostholdet:

  • Lavkarbodietten besto av 50 % av energien fra fett hvorav 22-38 energiprosent fra mettet fett. Kjøtt, ost og helfete meierivarer bidro til det høye fettinntaket. Norske myndigheter anbefaler maks. 10 % av energien fra mettet fett. Dette var Atkins introfase.
  • South Beach-dietten baserte seg middelhavskost. Her bidro fett med 30 % av kaloriene med vekt på vegetabilske oljer, nøtter, magert kjøtt og fisk.
  • Ornish-dietten er Atkins rake motsetning med bare 10 % av kaloriene fra fett. Dette er en ekstrem diett med svært høyt innhold av karbohydrater (80% av energien). Vegetarisk.

Resultatene

En måneds diett på de ulike trenddiettene ga utslag:

  • Atkins økte det onde LDL-kolesterolet 8 %. South Beach og Ornish senket LDL-kolesterolet med hhv. 12 % og 17 %.
  • Lavkarbodietten økte det totalkolesterolet 9 %. South Beach og Ornish senket LDL-kolesterolet med hhv. 10 % og 23 %.
  • Atkins reduserte fleksibiliteten til blodårene sammenlignet med Ornish-dietten (statistisk signifikant forskjell). Det var en sammenheng mellom nedsatt fleksibilitet og økt inntak av mettet fett.
  • Selv om betennelsesfaktoren, CRP, forble innenfor normalområdet øke CRP-nivået noe med en lavkarbodiett og sank noe med South Beach og Ornish.

Dette er faktorer som kan indikere at dietter med høyt innhold av mettet fett er betennelsesfremmende og øker risikoen for hjertesykdom hos normalvektige personer.

Atkins forsvarer seg

Atkins' Vice president for ernæring og utdanning, Colette Heimowitz, slår tilbake og sier til WebMD at kostholdet i studien, ikke er Atkins og kan ikke sammenlignes for hva de anbefaler for vektvedlikehold. I vektvedlikeholdsfasen skal ikke mer enn 40 % av kaloriene komme fra fett (maks. 10 % av energien fra mettet fett). Denne fasen er nemlig mer lik et typisk vestlig kosthold. Det er ikke meningen av introduksjonsfasen skal brukes til vektvedlikehold

Professor Miller svarer og er enig i en del av kommentarene, men fremhever at mange forblir på den mest ekstreme førstefasen av Aktins lenge etter at vekttap ikke er et mål. Denne fasen er rik på mettet fett. - Hovedbudskapet er at det er bedre for den totale helsen å redusere på mettet fett, sier han.

Oppfinner og representant for Ornish-dietten, dr. Dean Ornish, sier til WebMD at Miller og kollegene undersøkte effekten av dietter med høyt innhold av mettet fett på en unik måte. Han drar også inn en nylig publisert studie som viser at eldre mennesker som spiser store mengder mettet fett fra rødt og prosessert kjøtt har større sannsynlighet for å dø av hjertesykdom og kreft.

Vi vet ikke nok

Studien bekrefter forskningen som viser at mettet fett øker risikoen for hjerte og karsykdom. Til tross for at dette en liten studie er det interessant at lavkarbodietter nødvendigvis ikke virker gunstig inn på blodverdier som har betydning for hjertesykdom. Er du overvektig og går ned i vekt vha. en lavkarbodiett, ser dette ut til å virke gunstig inn på disse. Når du er slank og vil forbli slank, er nødvendigvis ikke en strengt lavkarbodiett gunstig.

Mer forskning må til både for å bekrefte disse forskningsresultatene og for å finne ut hvilken effekt Atkins vedlikeholdsfase har på risikofaktorer for hjertesykdom på normalvektige.

Les mer:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning