Oppskrift på byggrynsgrøt

Supergrøten som sikrer deg en knallstart på dagen

Grøten er laget på superkornet bygg.

BYGGRYNSGRØT: Supersunt og supergodt! Denne grøten gir deg energi til dagens gjøremål. FOTO: Berit Nordstrand
BYGGRYNSGRØT: Supersunt og supergodt! Denne grøten gir deg energi til dagens gjøremål. FOTO: Berit Nordstrand
Publisert Oppdatert

Bygg og glutenintoleranse

Bygg er ikke glutenfri slik som naturris, bokhvete og quinoa, men gluten i bygg er nokså anerledes enn gluten i hvete. Se bare når du baker med bygg, hvor lite deigen hever seg. Graden av glutenintoleranse varierer fra person til person – mange som ikke tåler supergluten fra moderne hvete forteller at de faktisk tåler både bygg og rug.

Kilde: Lege Berit Nordstrand

Når kulden ute biter i kinnene og vinterstormene knaker i husveggen, er det godt å varme seg over en skål med rykende varm byggrynsgrøt.

God og gammeldags byggrynsgrøt

- Det sies at byggrynsgrøt er den eldste oppskriften vi har i Norge. Historien forteller at jenter som ikke kunne lage byggrynsgrøt, ikke var like ettertraktede kjerringemner, forteller Berit Nordstrand.

Hun er lege, kognitiv terapeut og mor til seks barn i alderen 8 til 24 år. På bloggen hennes, Beritnordstrand.no, deler hun blant annet sunne oppskrifter som smaker godt.

- Godt at mye er endret siden det. Men byggrynsgrøten er fortsatt utrolig næringsrik og smakfull!

Superkornet byggryn

Bygg har lange tradisjoner i Norge.

- Den er lett å dyrke i vår karrige natur og vi har brukt den i bakst, som fyll i supper og sodd, i malt for ølbrygging og i flatbrød. I andre deler av verden ristes byggen og brukes som smakstilsetning i maten, sier ernæringsfysiolog i Bama, Gunn Helene Arsky.

- I den senere tid har flere studier vist en sammenheng mellom inntak av bygg og bedre kolesterolverdier, jevnere blodsukker og mindre vektøkning – tilstander som jeg, og sikkert du også, ønsker å holde under kontroll, forteller hun.

- Selv om bygg er blant våre mest næringsrike korn, benytter vi ressursen altfor lite. Nå til dags brukes bygg faktisk mest til dyrefôr, og brygging av øl og whiskey, sier Nordstrand.

- Det er nesten litt rart, siden bygg er så utrolig næringsrikt og den perfekte riserstatning!

Ifølge legen elsker barna den milde, nøtteaktige smaken byggryn har.

Helsefordeler med byggryn

Nordstrand ramser opp en rekke fordeler med byggryn:

Bygg er en flott B-vitaminkilde- lett å huske siden orden bygg starter med B. Videre er kornet rikt på fibertyper (for eksempel betaglukan) som kan senke kolesterolet og dempe opptaket av raske karbohydrater fra tarmen slik at du opplever et mer stabilt blodsukker.

I tillegg er slike fiber god næring for dine gode bakteriehjelpere i tarmen. God tarmhelse holder immunforsvaret godt programmert, slik at du ikke lager betennelsesstoffer i tide og utide. Det betyr forebygging og demping av en rekke helseplager, inkludert hjerte-karsykdom.

Sist men ikke minst byr bygg på rikelig med aminosyrebokstavet tryptofan, som hjernen din lager lykkekjemi av og selen som aktiverer ditt antioksidantforsvar. Bygg bedre helse med bygg!

Oppskrift på byggrynsgrøt

4 porsjoner

TIPS:

Lag desserten byggriskrem av grøtrester. Rør inn litt lønnesirup i grøtrestene og gjerne frøene av en vaniljestang. Pisk krem av fløte (uten sukker). Rør sammen grøt og krem og server med hakkede mandler og bringebær. Du kan kjøre frosne bringebær i en blender å få bringebærsaus om du vil.

Ingredienser:

 • 2.5 dl byggryn
 • vann til bløtlegging
 • 1 liter helmelk
 • 2 stk epler i terninger
 • 1 dl rosiner
 • 1 klype mineralsalt
 • 2 dl lettkokt havregryn

Slik gjør du:

 1. La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over.
 2. Hell av det overflødige vannet.
 3. Skrell eplene, ta ut kjernehusene og skjær dem i små terninger.
 4. Ha epleterninger, rosiner, bløtlagte byggrynog melk i en kasserolle og kok opp under omrøring.
 5. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre.
 6. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til grøten med salt.

Server kald melk eller yoghurt til.

- Jeg spiser grøt i gjennomsnitt 338 dager i året

- Atså 6-7 ganger i uken. Det er en stor del av min hverdag, og det var blitt min faste rutine, sier Cecilie Lykke, som ernæring i København og skriver om sin lidenskap for sunn mat, trening og livsglede på bloggen lykkesliv.net.

- Det er den eneste frokosten som kan holde meg mett helt frem til lunsj, og jeg blir mer fokusert på skolen og på jobb, har mer energi på trening og generelt i hverdagen når jeg spiser grøt. Det kan godt være det er litt placebo, men nå har jeg spist grøt nesten hver morgen siden 2009, forteller hun.

Godt og mettende

- Grøt er en supergod og mettende frokost. Du får grove karbohydrater, fibre, fett og proteiner i ett måltid. Byggryn gir en spennende konsistens og mer smak enn vanlige havregryn. De gir også mer volum til grøten og den kan derfor også mette mer enn vanlig havregrøt, mener Lykke.

Ifølge Arsky skyldes byggens nye popularitet skyldes for en stor del fiberinnholdet.

- Bygg inneholder to typer fiber som kroppen vår har bruk for, det løselige og uløselige fibret. Fiber som er løselig i vann – og dermed i mageinnholdet vårt – har andre helseeffekter enn fiber som holder seg uoppløst gjennom hele fordøyelsessystemet, slik som for eksempel hvetekli gjør, sier ernæringsfysiologen.

To typer kostfiber

Arsky forklarer de to fibertypene som byggryn inneholder:

Uløselig fiber – bakteriemat

Når du går på badevekten, vil cirka èn kilo av det tallet som står i ruten, utgjøres av tarmbakterier. Noen er bra for helsen, og noen kan være sykdomsfremkallende om vi ikke gjør de rette valgene. Bygg inneholder uløselig fiber som er mat for de gode tarmbakteriene. Bakteriene bruker kostfibrene til sin egen energiproduksjon. I prosessen dannes det propionsyre, et spennende stoff som ser ut til å være kolesterolsenkende. Propionsyren påvirker nemlig et enzym som styrer kolesterolproduksjonen i leveren slik at produksjonen svekkes. I tillegg produserer bakteriene smørsyre av det uløselige fibret, noe tarmcellene kan benytte som energikilde. Dette sikrer at tarmcellene er sunne og friske.

Løselig fiber – betaglukan

Bygg inneholder en spesielt helsegunstig type løselig fiber som kalles betaglukan. Dette fibret er jevnt fordelt i hele byggrynet, men det er mest rett under skallet. Å bruke hele byggryn eller sammalt byggmel sikrer derfor det beste inntaket av betaglukaner fra bygg.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning