Hold vekten med frokost

Undersøkelser viser at frokost er avgjørende for vekten.

FROKOST: Reduserer risiko for overvekt
FROKOST: Reduserer risiko for overvekt Foto: Foto: Crestock/Carmen Steiner
Publisert Oppdatert

Etter en natts søvn er kroppen klar for nye utfordringer - den trenger bare å få tilført litt energi først! Det å bryte nattens faste - selve opphavet til det engelske ordet "breakfast" - betyr å slå over på et høyere forbrenningsnivå igjen. Om natten sparer vi på energi, mens om dagen vil vi skru opp energiforbruket vårt. Frokost setter deg i stand til dette.

Les også: Hvor sunn går det an å bli på 30 dager?

Kickstart

For en bra start på dagen kan du med fordel satse på mat som inneholder proteiner, komplekse karbohydrater og fiber. Dette sørger for å øke forbrenningen og det sikrer et jevnt energinivå frem til lunsj. Uten frokost blir du lett trett og slapp, ukonsentrert og irritabel. Med frokost i magen vil du lettere styre utenom kiosken på vei til jobb, og skolebrødene frister mindre som strandniste enn en kurv deilige jordbær. Den riktige frokosten setter rett og slett preg på hele dagen din!

Gode frokostforslag:

  • Kornblanding (4-korn eller mysli) med frisk frukt, nøtter og mager melk.
  • Grovt brød med magert kjøtt- eller fiskepålegg. Pynt med friske grønnsaker som agurk eller tomatskiver.
  • Lettyoghurt med korn, valnøtter og friske sommerbær.
  • Kesam- og yoghurtsmoothie med banan, frosne bær, antioksidantrikk juice og et linfrødryss.

Sparer kalorier?

Det er en utbredt misforståelse at man sparer kalorier ved å hoppe over frokosten. Studier viser at uten en god start på dagen, kommer man lett inn i en syklus der matinntaket eskalerer utover ettermiddagen og kvelden, på grunn av blodsukkersvingninger. Du sparer altså ikke kalorier fordi du spiser både frokostkaloriene - og flere kalorier - senere på dagen. I tillegg vil den forlengede fasten bevare forbrenningen på et lavmål, slik at når du spiser lunsj, lagres en del av energien som fett med en gang.

Helt enkelt sunt

Den riktige frokosten kan være med på å bevare vekten og den slanke linje. Men like viktig, den er samtidig med på å sikre at du får i deg de næringsstoffene som er avgjørende for god helse: fiber for fordøyelsen og immunforsvaret, proteiner for muskelvev og oksygentransport, vitaminer for alle de kjemiske prosessene i kroppen, fettsyrer for hormondannelse og mineraler for skjelett, tenner og væskebalansen - for å nevne noe.

Regelmessig resten av dagen

Frokosten gjør at du ikke så lett faller for fristelsen til å småspise før lunsj. Og dermed er du godt i gang med en regelmessig dag der du spiser ca. hver 3.-4. time. Da rekker magen å bli tømt før neste måltid, og du holder forbrenningen oppe. Samtidig unngår du lavt blodsukker, noe du kan få om det går for lenge mellom måltidene. Lavt blodsukker gjør deg ukonsentrert, hissig og det senker den fysiske og mentale prestasjonsevnen. Om du vet at det kommer til å gå 6 timer fra lunsjen kl 12 til middag kl 18, er det på sin plass med et mellommåltid. Det gir deg sunn energi.

Gode mellommåltidsforslag:

  • Knekkebrød med skinke og en liten boks juice
  • Lett Go'morgen-yoghurt med kornblanding
  • Frisk frukt og nøtter
  • Rett-i-koppen-suppe
  • 1 pose minigulrøtter og 1-2 ss rosiner

Det siste måltidet bør du ikke spise senere enn en time før du legger deg. La det bli en vane å avslutte dagen med et måltid à la frokosten eller et mellommåltid, i stedet for å ende opp med sjokolade og brus foran TV'en.

FROKOST: En sunn og fiberrik frokost reduserer risikoen for overvekt.
FROKOST: En sunn og fiberrik frokost reduserer risikoen for overvekt. Foto: FOTO: Carmen Steiner, Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning