Q10

Lover å gi deg ekstra energi

Holder kosttilskuddet hva det lover?

NATURLIG I MATEN: Hvis du spiser fiskemat, lever, nyrer, rent kjøtt samt nøtter og kim fra hele korn får du i deg energigivende Q10. Gjennom naturlig, hel mat får du dessuten andre byggeklosser som må være tilstede i cellene for at koenzym 10 skal kunne produsere energi slik som B-vitaminer og mineraler som magnesium, svovel og jern.
NATURLIG I MATEN: Hvis du spiser fiskemat, lever, nyrer, rent kjøtt samt nøtter og kim fra hele korn får du i deg energigivende Q10. Gjennom naturlig, hel mat får du dessuten andre byggeklosser som må være tilstede i cellene for at koenzym 10 skal kunne produsere energi slik som B-vitaminer og mineraler som magnesium, svovel og jern. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Opplever du fysisk tretthet, som følge av hard arbeid, kan det være en idé å teste ut kosttilskuddet Q10.

- Koenzym Q10 er et stoff som kroppen vår lager og som den bruker som en antioksidant. Det vil si at det beskytter cellene våre mot skader som skyldes kjemiske reaksjoner i kroppen eller mot ytre påkjenninger som forurensning, stråling, røyking og annet, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Overlege, seksbarnsmor og forfatter av boken "Mat med mer", Berit Nordstrand, forteller at Koenzym Q10 finnes i alle levende celler.

- Det likner et vitamin og er viktig for cellefornyelse og energiproduksjon i cellene. Man finner rikelig i hjertet, leveren, nyrene og bukspyttkjertelen, sier hun.

Energivaluta for kroppen

Q10 har en særdeles viktig oppgave i kroppen. Det skal være med på å aktivere enzymene som regulerer energiproduksjonen inni cellene våre.

- Q10 gjør dette ved å bidra til å produsere et stoff som heter ATP - som er kroppens "energivaluta". Allerede fra vi er rundt 20 år gamle, begynner imidlertid kroppen å redusere produksjonen av Q10, noe som har ledet til en teori om at Q10 spiller en rolle i aldring, sier Arsky.

Flere varianter

Som med mange andre kosttilskudd, vil du også her kunne velge mellom flere ulike typer. Ubiquinon og ubiquinol har mye felles, men sistnevnte ser ut til å tas bedre opp i kroppen.

- Ubiquinon og ubidecarenone er to varianter av samme sak. Det er et fettløselig molekyl med en quinone-ring og en hale med 10 isoprenylenheter, sier Arsky.

- Ubiquinol er den reduserte formen av stoffet. Den har to ekstra elektroner og er også fettløselig, men elektronene gjør at biotilgjengeligheten er bedre enn fra ubiquinon og ubidecarenone. Ubiquinol ser ut til å ha en bedre effekt i kroppen rett og slett fordi det tas opp bedre, så velg derfor tilskudd med denne formen eller produkter med høye dagsdoser, sier hun.

I en del produkter er det olje i kapslene som er med på å hjelpe opptaket av Q10.

Sjelden for mye

Selv om du både spiser mye mat med Q10 og tar kosttilskudd, skal det mye til å få i seg for mye.

Fra maten alene kommer du ifølge Arsky sjelden opp i mer enn 10 mg/dag, og i Norge er det klare grenser for tillatt mengde Q10 i kosttilskudd.

- Maksimalt 30 milligram per dag er lov, og overskrides denne grensen, snakker vi om et legemiddel som krever spesielle søknader eller dispensasjoner. Forgiftningsreaksjoner er først sett når man kommer opp i mengder på 800-1000 mg hver dag, og da gjerne i form av kvalme og oppkast, sier Arsky.

Ikke garantert effekt

Selv om det antydes at det er en rekke positive effekter ved å ta tilskudd av Q10, er man langt fra bombesikre på hvor godt det egentlig virker.

- Det finnes noen studier på Q10 brukt ved ulike sykdomstilstander som for eksempel høyt blodtrykk, hjertesvikt, angina, migrene, parkinson, kronisk tretthetssyndrom og flere former for muskelsykdom. Resultatene spriker imidlertid slik at flere og bedre studier på dette området etterspørres før myndighetene kan gå inn og gjøre veldokumenterte anbefalinger, sier Nordstrand.

Q10 gjennom kosten

Det er derfor enda bedre å forsøke å få i seg det naturlige Koenzym 10 gjennom hverdagsmaten. Ved å gjøre litt mer bevisste valg er nemlig ikke dette umulig.

- Hvis du spiser fiskemat, lever, nyrer, rent kjøtt samt nøtter og kim fra hele korn får du i deg Q10. Gjennom naturlig, hel mat får du dessuten andre byggeklosser som må være tilstede i cellene for at koenzym 10 skal kunne produsere energi slik som B-vitaminer og mineraler som magnesium, svovel og jern, sier Nordstrand.

Vurderingen

Vi har kjøpt inn tre ulike Q10-tilskudd med varierende virkestoffer, styrker og kombinasjoner med andre stoffer. Alle tre er kjøpt i helsekosten.

Super Bio-Qinon Q10

Q10 100 mg

BioActive Q10

Q10-TILSKUDD: Super Bio-Qinon Q10, Q10 100 mg, BioActive Q10.
Q10-TILSKUDD: Super Bio-Qinon Q10, Q10 100 mg, BioActive Q10. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto

Produsent: Pharma Nord

Styrke: 30 mg ubiquinon

Ingredienser: Palmeolje, gelatin, stabilisator, koenzym Q10 (ubidecarenone), fargestoffer.

Mengde og type aktivt virkestoff pr. døgndose: 30 mg koenzym Q10 (maks av tillatte mengde), energi: 21,8 kJ/5,2 kcal, protein: 0,133 g, karbohydrater: 0,048 g, fett: 0,506 g

Dette står på etiketten: Cellenes naturlige katalysator for energi. Kan virke styrkende på immunforsvaret.

Antall døgndoser: Inneholder 60 kapsler, 1 om dagen

Form: Kapsler

Pris pr. forpakning, kr: 255

Pris pr. dag, kr: 4,25

Produsent: Sunkost

Styrke: 100 mg ubiquinon

Ingredienser: Soyaolje, gelatin, stabilisator, koenzym Q10 (ubiquinon), D-alfa-tokoferol, fargestoff.

Mengde og type aktivt virkestoff pr. døgndose: 100 mg koenzym Q10 (maks tillatte mengde er 30 mg), 5 mg vitamin E (16 % av maks tillatte mengde)

Dette står på etiketten: Økt overskudd gir økt livsglede. Med Q10 og vitamin E utvunnet fra naturlige kilder. Løst i soyaolje for å oppnå best mulig opptak i kroppen. Gode kilder til Q10 er bl.a. fet fisk, kjøtt, fullkornprodukter og brokkoli.

Antall døgndoser: Inneholder 60 kapsler, 1 om dagen

Form: Kapsler

Pris pr. forpakning, kr: 363

Pris pr. dag, kr: 6,05

Produsent: Pharma Nord

Styrke: 30 mg ubiquinol

Ingredienser: Kokosolje, gelatin, stabilisator, koenzym Q10 (ubiquinol), fargestoffer, antioksidanter.

Mengde og type aktivt virkestoff pr. døgndose: 30 mg koenzym Q10 (maks av tillatte mengde)

Dette står på etiketten: Cellenes naturlige katalysator for energi. Kan virke styrkende på immunforsvaret.

Antall døgndoser: Inneholder 60 kapsler, 1 om dagen

Form: Kapsler

Pris pr. forpakning, kr: 311

Pris pr. dag, kr: 5,18

Vurdering: Denne Q10-varianten er også fra Pharma Nord, men har "vanlig" ubidecarenone i seg og ikke den ekstra lett tilgjengelige ubiquinolen. Oljen i denne kapselen er palmeolje, en olje som slett ikke har noen positive sider ved seg annet enn at den ikke harskner så fort. Palmeolje er ikke hjertevennlig, så det strider mot all fornuft å ha den i et produkt som også retter seg inn mot folk som ønsker bedre hjertehelse. Billigste produkt i testen.

Vurdering: Det desidert dyreste produktet å bruke, men også det produktet med høyest dagsdose. Vi antar at produktet har fått tillatelse til å overskride maksdosen. Ubiquinon er løst i soyaolje, noe som øker opptaket, men virkestoffets kjemiske form er altså ikke den aller beste for best opptak. Pluss for å oppgi kostkilder til Q10 på emballasjen! Smart å inkludere noe vitamin E også, i og med at Q10 jo resirkulerer vitamin E.

Vurdering: Dette kosttilskuddet inneholder den formen for Q10 som sies å ha den aller beste absorpsjonen i kroppen. Det er også i denne formen 80 % av vårt egenproduserte Q10 finnes. Oljen i kapselen er kokos, kjent for å inneholde mye mettet fett, men muligens ikke så hjerteskadelig som man har ment tidligere. Litt rimeligere pr. dagsdose og alt i alt testens vinner. Favoritten!

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Ei bønne i særklasse

Slik blir du kvitt hemoroider

Bær er like bra som slankepiller

Fem sunne middager på under 30 minutter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning