Kosttilskudd

Derfor virker ingefær mot kvalme

Ingefær er naturens egen medisin til morgenkvalme, astmatikere og de med betennelser i kroppen.

INGEFÆR I MATEN: Foruten rå ingefær som du tilsetter maten, og syltet ingefær som alltid fås med sushi, kan du kjøpe ingefærtilskudd på apotek eller i helsekostbutikk.
INGEFÆR I MATEN: Foruten rå ingefær som du tilsetter maten, og syltet ingefær som alltid fås med sushi, kan du kjøpe ingefærtilskudd på apotek eller i helsekostbutikk. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Har du vært morgenkvalm i forbindelse med graviditet eller sliter du med reisesyke? I så fall er du ganske sikkert blitt anbefalt å prøve ingefær mot plagene.

Krydderet skal nemlig være naturens aller beste hjelpemiddel mot kvalme enten du skal ta båt, tog, fly eller kjører bil.

Ingefær etter operasjoner

- Det stemmer at ingefær skal være effektivt i forbindelse med kvalme, og dette gjelder også etter operasjoner. Vanligvis skal ingefærtilskuddet tas tre til fire timer før avreise, og hver fjerde time deretter, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Ingefær kan også hjelpe hvis du allerede er kvalm.

- Det finnes imidlertid ingen forskning som støtter bruken av ingefær i forbindelse med kvalme som skyldes cellegift, legger ernæringsfysiologen til.

Det er de aromatiske og bitre stoffene ginerol og shogaol som motvirker og lindrer kvalme, sjøsyke og bilsyke.

(Effekten av ingefær mot «selvforskyldt» kvalme dagen derpå, er ubekreftet. Har du erfaringer med dette, del gjerne i artikkelens kommentarfelt nedenfor, eventuelt på vår Facebook-side.)

Letter fordøyelsen

Hvilke virkestoffer er det i ingefær?

Tørket ingefær inneholder én-fire prosent flyktige oljer som zingiberol og zingiberene. Det er disse stoffene som er de viktigste virkestoffene i ingefær og som gir ingefær den karakteristiske smaken.

De aromatiske og bitre stoffene ginerol og shogaol motvirker og lindrer kvalme og sjø- og bilsyke.

I tillegg finnes det stoffer som sequiterpene hydrokarboner, bisabolener, stivelse, proteiner, fett, vitaminer og mineraler i ingefær.

Kilde: Gunn Helene Arsky

Men kvalme er ikke de eneste plagene ingefær kan hjelpe mot.

Ifølge Arsky kan det lette fordøyelsen og muligens også beskytte mot magesår som skyldes medisin- eller alkoholforbruk. Ingefærtilskudd kan også virke smertestillende ved revmatisme samt forebygge blodpropp ved at blodplatene ikke så lett klumper seg sammen.

- I tillegg er det noen studier som viser at ingefær, sammen med hvitløk og gurkemeie, kan ha betennelsesdempende egenskaper og bidrar med sterk antioksidantkraft. De er tradisjonelt brukt både mot inflammatoriske sykdommer, astma og allergi, sier Berit Nordstrand.

Hun er overlege, seksbarnsmor og nå aktuell som forfatter av boken "Mat med mer".

Bra for kolesterolet

- Jeg kjenner også til enkelte studier av ingefær i forhold til bedret jernopptak ved jernmangelanemi, forebygging av fettlever og bedring av insulinfølsomhet. Studier antyder dessuten at ingefær senker det ugunstige LDL-kolesterolet og øker det gunstige HDL-kolesterolet, sier hun.

Kjenner du dine kolesterol-nivåer? Det burde alle over 20 år ha kjennskap til.

Nordstrand legger til at det også finnes studier på ingefær i forhold til muskelsmerter og betennelse.

Et vidundermiddel?

Slår man sammen alle disse plagene, kan det virke som ingefær er et virkelig vidundermiddel, men det kan være grunn til å være litt forsiktig med inntaket.

- Ifølge US National Institute of Health kan høy dose av ingefær virke ugunstig inn på blødningsplager, hjertesykdom og diabetes. Mer forskning og bedre studier med randomisert, kontrollert og dobbeltblindt design etterspørres derfor, sier Nordstrand.

Mens vi venter på slike undersøkelser, mener likevel legen av vi trygt kan nyte fersk ingefær både i te, nydelige vinaigretter og i middagsretter.

Sterk smak

Skal du få effekt av ingefær bør du ifølge Arsky se etter produkter som inneholder minst 1200 milligram ingefær per døgndose.

- Om du spiser den rå, skal det mye til å få i seg for mye ingefær. Smaken er så sterk at den setter en naturlig begrensning på inntaket. I kosttilskudd er det liten eller ikke noe smak, og der er det visse grupper som bør være varsomme, sier Arsky.

OBS. Øker blødningsfaren

Gravide, som har blødninger eller tidligere spontanaborter, bør ikke ta ingefærtilskudd da det kan øke blødningsfaren.

Det samme gjelder personer som bruker wafarin eller andre blodfortynnende midler. Skal du opereres bør du avbryte behandlingen med ingefær to til tre uker før operasjonen slik at den blodfortynnende effekten vil være borte.

- Har du gallesten, bør du heller ikke ta ingefærtilskudd da det øker galleproduksjonen, sier hun.

Ingefær i og utenom mat

Foruten rå ingefær som du tilsetter maten, og syltet ingefær som alltid fås med sushi, kan du kjøpe ingefærtilskudd på apotek eller i helsekostbutikk.

Vi har kjøpt inn tre ulike ingefærtilskudd med varierende mengde virkestoff. To er kjøpt i helsekosten, ett på apoteket.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har vurdert disse tre produktene for oss:

Vurdering av produkter

Produkt

Ingefærrot

INGEFÆR: Tre tilskudd av ingefær. F.v. Ingefærrot (Solaray), Ingefær Rot (Nature's Way) og Ingefær (Gevita).
INGEFÆR: Tre tilskudd av ingefær. F.v. Ingefærrot (Solaray), Ingefær Rot (Nature's Way) og Ingefær (Gevita). Foto: Petter Berg HM Foto

Ingefær Rot - ernæringsfysiologens favoritt!

Ingefær

Produsent

Solaray

Nature's Way

Gevita

Forhandlere

Helsekostbutikk

Helsekostbutikk

Apotek

Ingredienser

Ingefærrot, vegetabilsk kapsel.

Ingefær (rot), kapsel (hydroksypropylmetylcellulose).

Ingefærpulver 37 prosent (400 mg per kapsel), fyllemidler, emulgator, gelatin, konsistensbevarer, fargestoff.

Mengde og type aktivt virkestoff pr. døgndose

2160-5400 mg ingefærrot ved fire-10 kapsler

2200-4400 mg ingefærrot ved fire-åtte kapsler

800-2400 mg ingefærrot ved to-seks kapsler

Dette står på etiketten

Ingefær har god tradisjon i folkemedisinen. I Asia er urten i over 4000 år blitt brukt som mat, krydder og medisin.

Ingefærrot har lang tradisjon som et middel ved kvalme og leddplager. Ingefær er et vanlig krydder i Østen, men også i Norge har den tradisjonelt blitt brukt som ingrediens i kaker og andre søte retter. Ingefær kan være god for magen i forbindelse med reiser.

Voksne og barn over 6 år: Ved ubehag på reise. To kapsler én time før avreise. Ved lengre reiser tas ytterligere to kapsler hver fjerde time. Det anbefales å ta ytterligere to kapsler etter reisens slutt. Ingefær bør ikke tas i større doser utover ett døgn. Gravide, ammende, folk med gallesten eller på blodfortynnende middel, bør ikke ta ingefærtilskudd.

Antall døgndoser

100 kapsler, maks 10 om dagen

100 kapsler, maks åtte om dagen

24 kapsler, maks seks om dagen

Pris pr. forpakning, kr

192

181

60

Pris pr. dag, kr

16,3

14,48

20

Vurdering

Dette kosttilskuddet er "organisk" (det vil si økologisk) dyrket og skal tas sammen med mat eller vann, to kapsler av gangen to-fem ganger daglig. Innholdet av ingefærrot er høyt -540 mg pr. kapsel. På fronten av forpakningen står det tydelig at tilskuddet er ment brukt ved leddplager og lett kvalme. Fordi produktet er helt vegetabilsk, passer det også for vegetarianere.

Det er mer ingefærrot pr. kapsel i dette produktet enn i de andre, og den nedre anbefalte mengden gir deg mye mer ingefær enn det dyreste produktet i testen gjør. Nature's Way sitt ingefærtilskudd er faktisk billigst i testen.

Det står ikke et ord om hva det er i ingefæren som har de gunstige egenskapene ved reisesyke. Det står heller ikke på forsiden av produktet hva dette er godt for, bare at produktet holder apotekkvalitet. Det er ikke spesielt forbrukervennlig. Man må på forhånd vite hva man ser etter. Mengden ingefærrot er bra dersom man tar tre eller flere kapsler pr. reisedag.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik blir du kvitt hemoroider

Bær er like bra som slankepiller

Fem sunne middager på under 30 minutter

Unngå maten som gjør at du promper mer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning