Denne maten gir diaré

Noen ting bør du ikke å spise på ferie.

UNNGÅ: I noen land kan is som ikke er pakket på fabrikk føre til magetrøbbel.
UNNGÅ: I noen land kan is som ikke er pakket på fabrikk føre til magetrøbbel. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

I enkelte land bør du være ekstra påpasselig med hva du stapper i deg. Turistdiaré og oppkast er ikke oppskriften på en perfekt ferietur, men i enkelte land kan du få servert mat og drikke som nærmest garanterer timer på doskålen.

Det finnes noen enkle grunnregler man bør følge dersom man skal til et land der risikoen for magetrøbbel er stor. Som regel er det ikke noe problem å drikke vann i Europa, men springvannet kan smake vondt og dessuten finnes det bakterier som vi ikke er vant med her hjemme. Dette kan gi dårlig mage. Du bør dermed vurdere å drikke flaskevann, og spesielt lurt kan det være å gi dette til små barn slik at man unngår unødige mageplager.

Flaskevann bør drikkes både i Thailand, Egypt, Marokko, India, Tyrkia, Brasil samt i de fleste afrikanske land. Vær dessuten oppmerksom på at isbiter ofte lages av springvann, dermed kan det lønne seg å be om drikke uten is i de nevnte landene.

Les mer om vanlige ferieplager>>

Spis nylaget mat!

Vær på vakt mot følgende:

Isbiter

Vann fra springen

Kald mat

Mat som ikke er ordentlig varm

Salater

Kalde sauser

Upasteuriserte melkeprodukter

Ikke-meieripakket iskrem

Mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)

Salat

Rå skalldyr

Halvstekt eller rått kjøtt

Blodig biff

Frukt du ikke skreller selv

Flaskevann er et must i:

Thailand, Tunisia, Egypt, Marokko, India og Tyrkia

En generell regel man bør forholde seg til på ferie er at man skal spise mat som er godt stekt og kokt. Med andre ord - mat som er nylaget. Helen Begby i reiseselskapet Apollo understreker nødvendigheten av å bruke sunt folkvett når man skal spise i utlandet.

- Står det en skål med majones på bordet som har stått i solen i flere timer - da bør man unngå den. Kald mat som kommer rett fra kjøkkenet er som regel helt ok - likeså skal varm mat være ordentlig varm når den serveres, sier Begby. Hun tror mange nordmenn blir syke bare fordi de tror at ved å forlate Norge så er alt farlig, skittent og dårligere.

- For de aller fleste så er kosen ved å gå ut og spise og nettopp få nye matopplevelser en veldig viktig del av ferielykken, slår Begby fast og legger til at folk ikke bør nøle med å kose seg med den greske salaten i Hellas og kalde tapas i Spania.

Forsiktig i Tyrkia

Ferierende har lite å bekymre seg for ved de fleste reisemål i Europa, men unntaket er Tyrkia.

TOALETTPAPIR MANGLER: Hva er vel mer ergerlig enn når toalettpapiret er brukt opp?
TOALETTPAPIR MANGLER: Hva er vel mer ergerlig enn når toalettpapiret er brukt opp? Foto: Foto: Crestock

I dette etter hvert svært så populære ferielandet bør man være påpasselig med flaskevann og godt stekt/kokt-regelen.

- Kok det, stek det - eller glem det. Kjøtt bør være skikkelig gjennomstekt, eggene hardkokt og grønnsakene kokt. Dette er kanskje spesielt viktig å tenke på i forhold til barna, sier Elisabeth Larsen-Vonsett, informasjonsrådgiver i Star Tour.

Dersom du kommer til en restaurant og er skeptisk bør du også tenke på at store menyer kan være ensbetydende med at mange råvarer blir liggende lenge før de benyttes. Et tips er å kjøpe dagens rett som trolig har stor sirkulasjon.

Hva med Thailand?

- I Thailand og Vietnam får du topp mat servert fra de små gatebodene. Dette er som regel helt ferske råvarer som blir godt grillet eller stekt. Derimot ville jeg vært litt mer forsiktig i India og i de fleste afrikanske land, men her er det ofte mye godt å velge på som er godt varmebehandlet, sier Begby i Apollo.

I Asia bør man styre unna springvannet og heller kjøpe flaskevann.

Forsiktig i Kina

- Retter som er rå, som blant annet salat og ikke minst buffeer er mat man bør være forsiktig med i Kina. Benytt restauranter som bruker ferske råvarer. Unngå gatemat og gatekjøkken. I Bangkok kan man spise på gaten, faktisk veldig godt. Maten der er bedre enn mange restauranter. Et tips er å spise der hvor lokalbefolkningen spiser, og på resturanter der det er fullt. Se og gjør som de lokale, er rådet fra Sandra Theodorsen i Mitt Kina.

God hygiene

Ofte er det kombinasjonen av klimaforandring, varmen, kalde drikker og spenning i forbindelse med flyreise og liknende som er årsaken til at noen får magesyke på reise. Begby understreker at god hygiene er viktig på feire.

- Vask alltid hendene før du spiser eller ta med antibakterielle vaskeservietter, sier hun.

Drikkevaksine kan hjelpe

Du kan gardere deg mot diaré ved å ta en vaksine som du drikker. Denne heter Dukoral og vil redusere risikoen for diaré med omkring 30-40 prosent.

Medikamentet Imodium i pilleform (to om dagen) bremser den løse magen.

- Reiser du med småbarn kan det være lurt å ta med noe man kan skrelle frukt og rå grønnsaker med - for eksempel en potetskreller. Ellers gjelder det med barn som med voksne - vann, brus fra flaske og godt stekt/kokt, er rådet fra Begby.

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning