Atkins-dietten

Budskapet er å spise mye mer fett og proteiner, og å ligge unna karbohydratene.

ATKINS: Med lavkarbodietten kan du spise så mye egg og bacon som du vil, men ikke med brød til.
ATKINS: Med lavkarbodietten kan du spise så mye egg og bacon som du vil, men ikke med brød til. Foto: Foto: Geir-Olav Lyngfjell/Crestock
Publisert Oppdatert
Dr. Atkins snakker varmt om en diett bestående av egg og bacon, biffer og hamburgere – til alle døgnets måltider.

Teorien bak går ut på at mennesker blir fete på grunn av et for høyt insulinnivå i kroppen, ikke på grunn av et for høyt inntak av fett. Atkins-dietten får oss til å forbrenne fett fra fettreservene, noe som over tid fører til en tilstand som heter ketose. Dietten gjør det vanskelig å opprettholde en så jevn energiforsyning til musklene at hard fysisk aktivitet er mulig.

LES OGSÅ: Alt om lavkarbo

Atkins-dietten har blitt kjent fordi grunnleggeren, Dr. Atkins, postulerer et budskap som strider med all vanlig ernæringsopplysning: Spis mer fett og proteiner, og ligg unna karbohydratene! Tilhengere av dietten viser til at Dr. Atkins har viet livet sitt til ernæringsfilosofi. Dietten han har kommet opp med, består av næringstette, ubehandlede råvarer og flittig bruk av kosttilskudd. Atkins lanserte dietten på 1970-tallet, og siden har flere millioner mennesker over hele verden prøvet den.

Insulin og fett?

Teorien som Atkins støtter seg til, går ut på at mennesker blir fete på grunn av et for høyt insulinnivå i kroppen, ikke på grunn av et for høyt inntak av fett. Det høye insulinnivået skyldes at vi spiser for mye karbohydrater, hevder han. Det er et erkjent faktum at kroppen produserer insulin når man spiser karbohydrater, både grove (som stivelse) og raffinerte (som i sukker). Jo mer karbohydrater man spiser, jo mer insulin må kroppen lage. Atkins hevder at denne prosessen danner så mye insulin at cellene lett kan omdanne karbohydrater til fett, og lagre det i fettvevet.

Slankekost virker ikke

Atkins mener videre at når fete mennesker blir satt på en diett med lite fett (og med mye karbohydrater), så vil situasjonen forverre seg over tid. Som "sannhetsvitne" på sin teori viser han til at mens inntaket av fett har gått jevnt nedover i de siste tiårene, har andelen fete i den amerikanske befolkningen bare økt. Med andre ord, hevder Atkins, alle verdens ernæringseksperter tar feil: Det karbohydratrike kostholdet de foreskriver, gjør deg fet!

På toppen av det hele mener Atkins at måltider med lite fett fører til overspising. Han sier at karbohydrater ikke metter, men gjør deg sugen på mer mat. Derfor spiser man mer til neste måltid enn man ellers ville ha gjort, og man må spise få timer etter forrige måltid.

Hvilke matvarer skal man unngå?

De verste "synderne" i kosten er hvitt mel, hvitt sukker og andre raffinerte matvarer med mye karbohydrater, ifølge dietten. I tillegg skal man unngå pasta, brød bakt uten hele korn, stivelsesrike grønnsaker, juice og andre matvarer med mye lettfordøyelige karbohydrater. Det presiseres at det ikke er snakk om et kosthold helt uten karbohydrater, men med et inntak som er langt lavere enn noen offisielle ernæringsanbefalinger. De som følger dietten, skal lære seg til å kjenne sin egen "sensitivitet" for karbohydrater, slik at den enkelte kan tilpasse karbohydratinntaket deretter.

Videre viser Atkins til at mens det fins anbefalinger for inntak av essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6) og essensielle aminosyrer (byggesteinene i protein), så finnes det ikke noe som heter et "essensielt karbohydrat".

Ernæringsmessige konsekvenser

Det normale for kroppen er å forbrenne karbohydrater fra kosten og lage energi til kroppens celler, funksjoner, bevegelse, varme og så videre. Kroppen trenger ca. 100 gram tilgjengelige karbohydrater hver dag for å opprettholde denne forbrenningen. For å være sikker på at nok karbohydrat er i tilgjengelig form, er det anbefalt å spise to til tre ganger så mye som dette minimumet.

På Atkins-dietten, en diett som inneholder lite karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene. Dette høres forlokkende ut, men det betyr at kroppen innstiller seg på "krisebluss". Resultatet av fettforbrenningen er at kroppen går inn i en tilstand som heter Ketose. Denne tilstanden setter kroppen i stand til å forbrenne fett uten hjelp av karbohydrater. Avfallsproduktet av denne prosessen heter ketonlegemer. Ketonlegemer forstyrrer syre-base-balansen i kroppen, og det begynner å luke aceton (neglelakkfjerner) av pusten. Fettlagrene kan ikke raskt nok omdannes til tilstrekkelig med karbohydrater til at hjernen fungerer normalt. Ketose i svangerskapet kan føre til irreversible hjerneskader og nedsatt mental funksjon hos fosteret.

Oppfordrer til ketose

Tilhengere av Atkins-dietten har samtalegrupper på internett. Her måles graden av suksess i hvor mye ketonlegemer man kan vise til. Dette sjekker de iherdig ved hjelp av urinprøvestix designet for å avsløre en lignende tilstand hos diabetikere. På dr. Atkins hjemmeside på internett står det å lese at man ved å kutte drastisk ned på karbohydratinntaket, kan oppnå fantastiske ting som å forbrenne et livs oppsparte fettreserver.

Til slutt

Det er lite som tilsier at Dr. Atkins har rett, og at hele den etablerte vitenskapen tar feil. Som med mange andre motedietter tar grunnleggeren utgangspunkt i noen løsrevne, etablerte teorier og setter dette i sammenheng med "vellykkede pasienthistorier". Det begynner å komme en del vitenskapelige studier på effekten av Atkins-dietten som viser at mange går godt ned i vekt så lenge de klarer å følge dietten. Det finnes imidlertid få langtidsstudier på denne dietten. Derfor vet vi fremdeles lite om hvilken effekt Atkins-dietten har på bl.a. hjerte- og karsykdommer og kreftrisiko. Det må grundig, metodisk forskning til for å kunne si hvorvidt en slik diett har noe for seg og hvordan den påvirker helsen.

Atkinsdiettens hjemmeside: The Atkins Diet Weight Loss Program

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning