Kalifornia

Arnold forbyr transfett

Kalifornia-guvernør Arnold Scwarzenegger vil ha færre hjertepasienter og forbyr salg av mat med transfett.

HELSEGUVERNØREN: Som den første staten i USA har Kalifornia vedtatt forbud mot transfett. Her taler guvernør Arnold Schwarzenegger   til landets OL-håp før avreise Beijing.
HELSEGUVERNØREN: Som den første staten i USA har Kalifornia vedtatt forbud mot transfett. Her taler guvernør Arnold Schwarzenegger til landets OL-håp før avreise Beijing. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
KOLESTEROLBOMBER: Plastpakkede muffins og andre industrifremstilte bakervarer er blant de største kildene til transfett.
KOLESTEROLBOMBER: Plastpakkede muffins og andre industrifremstilte bakervarer er blant de største kildene til transfett. Foto: FOTO: iStockphoto

Kalifornia er den første staten i USA som nedlegger forbud mot salg av mat med transfett, som blir knyttet til en rekke hjertesykdommer.

Forbudet gjelder både restauranter og matbutikker, og vil tre i kraft fra 2010.

Forbud også i Danmark

- Loven er et langt steg mot en sunnere hverdag, kommenterte Kalifornias guvernør Arnold Schwarzenegger etter at vedtaket var fattet.

Brudd mot transfettloven vil gi bøter på mellom 25 og 1000 dollar - vel 125 til 5000 kroner.

Selv om Kalifornia er den første amerikanske staten som vedtar er slikt forbud, var storbyer som New York, Seattle og Philadelphia tidligere ute.

I Danmark er det allerede forbud mot å selge matfett som inneholder mer enn to prosent transfett.

Øker kolesterolet

Transfett er umettede fettsyrer som dannes ved herding av fett og mistenkes for å gi økt kolesterolinnhold i blodet.

Grunnen til at man likevel benytter transfett i matproduksjon, er at det er billig, smaker naturlig og - ikke minst - at maten holder seg lenger.

Matindustrien hevder dessuten at transfett er nødvendig på grunn av bakeegenskapene og evnen til å tåle høye temperaturer.

Popkorn, muffins og pommes frites

De største kildene til transfett er frityrstekte produkter, sause- og suppepulver, industrifremstilte bakervarer, mikropopkorn og kjeks.

I Norge får industrien fortsatt kjøpt margarin som inneholder transfett. Pr. i dag er ikke inntak av transfett noe stort helseproblem her i landet.

Vil du unngå transfett, bør du velge vekk produkter som inneholder "delvis herdet fett". Dette kan være transfett. "Herdet fett" er ikke transfett, men vanlig mettet fett.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning