Laktoseintoleranse

Nå får du laktosefri melk

Den nye melken er også magrere enn vanlig lettmelk. Men den vil koste mer.

LAKTOSEFRI MELK: Laktoseintoleranse blir stadig vanligere i Norge.
LAKTOSEFRI MELK: Laktoseintoleranse blir stadig vanligere i Norge. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
UTEN MELKESUKKER: Laktose er også kjent som melkesukker. Denne nye melken er Norges første som er kjemisk fri for laktose.
UTEN MELKESUKKER: Laktose er også kjent som melkesukker. Denne nye melken er Norges første som er kjemisk fri for laktose. Foto: Foto: Produsenten

Fra i dag får Norges mellom ca 100.000 og 200.000 laktoseintolerante en ny melk og fløte helt uten laktose.

Enda så å si alle med laktoseintoleranse, tåler den laktosereduserte melken som allerede finnes på markedet.

Smaker vanlig lettmelk

- Den viktigste forskjellen er at den nye melken smaker som vanlig lettmelk, sier Tines ernæringsrådgiver Marianne Hope Abel til klikk.no.

Det er finsk teknologi som står bak fjerningen av laktosen, og som sørger for at den påfallende søtsmaken i vanlig, laktoseredusert melk er borte i den laktosefrie melken.

- Dermed har laktoseintolerante en melk som er bedre å drikke. Laktoseredusert melk er som regel god nok til matlaging, men mange har funnet den for søt til å drikke fra glass, sier Hope Abel.

Ingen tilsetningsstoffer

- Med den finske metoden Zero Lactose blir ikke laktosen spaltet, som i laktoseredusert melk, men fjernet. Det er den spaltede laktosen i laktoseredusert melk som har gitt den spesielle søtsmaken, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Voksentoppen senter for astma og allergi.

- Innebærer prosessen tilsetning av kunstige søtstoffer?

- Nei, melken blir ikke kunstig søtet. Det er en helt ufarlig metode, sier Landaas.

Les også: Skjulte sukkerbomber

På grunn av fjerningen av laktose er denne melken lettere enn vanlig lettmelk, men ikke mer enn seks kcal pr. desiliter (40 mot 46 kcal). Fettinnholdet er det samme: 1,5 prosent.

Uvanlig å tåle laktose

Med det nye, laktosefrie produktet følger Norge i hælene til Sverige og Finland, hvor laktosefri melk har eksistert en god stund. I de to nabolandene våre er også andelen laktoseintolerante høyere, henholdsvis 5 og 17 prosent av befolkningen.

- I verden for øvrig er andelen langt høyere. På verdensbasis er 70-80 prosent intolerante mot laktose. Det er vi som er de rare. Egentilg burde vi snakke om laktosetoleranse som det særegne, sier Landaas.

Intoleransen øker

Årsaken til den lave andelen som ikke tåler laktose i Norge, er at kumelk har vært en sentral del av kosten vår i flere tusen år.

- Men på grunn av innvandringen er intoleransen overfor laktose økende i Norge, påpeker Landaas.

Blir dyrere

Tine vil ikke gå ut med prisen på den laktosefrie lettmelken som nå ruller ut til dagligvareforretninger landet over.

- Alt jeg kan si, er at den er noe dyrere fra oss enn den laktosereduserte melken. Det skyldes at prosessen for å fjerne laktosen koster mer enn metoden for å redusere laktoseinnholdet. Hva den enkelte butikk vil ta for melken, er umulig for meg å si noe om nå, sier Marianne Hope Abel i Tine.

Les også: Overflødige kalorier av kosttilskudd

Tilbake til Klikk Hel se/kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning