Alkohol + jordbær= sunt?

Forskning viser at alkohol fremmer jordbærets evne til å holde på antioksidanter.

SUNN COCKTAIL? Det hevdes at jordbærene blir enda sunnere balndet med alkohol, som i drinken strawberry daiquiri.
SUNN COCKTAIL? Det hevdes at jordbærene blir enda sunnere balndet med alkohol, som i drinken strawberry daiquiri. Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert

Ironisk nok er ferske jordbær rett fra åkeren ikke den sunneste måten å fortære smaksbombene på. Blander du derimot bærene i en drink, får du fullt utbytte av bærenes antioksidanter, melder Forskning.no.

Uventet funn

Forskere ved Kasetsart-universitetet i Thailand, samt forskere fra det amerikanske landbruksdepartementet, var ikke akkurat ute etter å bevise hvor sunne cocktaildrinker er.

Tvert om forsøkte de å kartlegge måter å holde jordbær friske på under transport da de gjorde den nye oppdagelsen.

Forskerne oppdaget at jordbær som blir behandlet med alkohol har økt kapasitet for å beholde antioksidanter og bedre evnen til å motvirke skadelige frie radikaler.

Med en klype salt

Klinisk ernæringsfysiolog hos Dinkost.no, Vibeke Østberg Landaas, er skeptisk til forskningsresultatene.

- Det er kjent av visse typer bearbeiding av matvarer, som oppvarming av gulrøttene eller knusing av hvitløken, kan gjøre antioksidantene mer tilgjengelige for kroppen. Nå ser det altså ut til at også alkohol kan ha en slik effekt. Men å derfra trekke konklusjonen at alkoholholdige drinker med bær er sunt, blir fullstendig feil, sier hun.

Og det er flere grunner til at vi fortsatt bør drikke alkoholholdige drinker med måte.

- Drinker er basert på sprit iblandet sukret drikke. Dessuten er høyt alkoholinntak belastende for leveren, og øker risikoen for en rekke sykdommer, advarer Vibeke.

Ernæringseksperten anbefaler heller at du får i deg antioksidanter gjennom fargerik frukt og grønnsaker.

- Jordbær er selvskreven på sommeren. De er rike på vitamin C og folat. Ellers er spesielt bær, som nyper og blåbær, svært gode antioksidantkilder. Antioksidantene holder seg godt selv om bærene fryses, så har du tilgang til naturlige antioksidanter gjennom hele året, anbefaler hun.

Jordbær i fri flyt

Men jordbærdrinker smaker fortreffelig i vårvarmen, så dersom du drikker de med måte kan du nyte smaksbombene med god samvittighet.

Her er et par klassiske oppskrifter!

Jordbær-daiquiri

 • 5 cl hvit rom
 • 4 stk jordbær
 • 1,50 cl limejuice
 • 1 ts sukker
 • 1 dæsj jordbærsirup

Hell alt i en blender med en neve knust is, ev etterfyll med knust is til du får en passe konsistens. Hell alt i et stort cocktailglass eller en "cognackuppel".

Strawberry-Margarita

 • 1 kopp jordbær
 • 6 cl tequila
 • 6 cl limesaft
 • 1 ss appelsinlikør
 • 1 kopp isbiter
 • 2 stk hele jordbær (til pynt)

Bruk vide kuppelglass, fukt kantene med limesaft og dypp i finkornet salt (husholdningssalt eller aller helst finknust Maldonsalt). Putt alle ingrediensene, med unntak av de to jordbærene som skal være til pynt, i en blender. Miks på høyeste stille i ca. 30 sekunder. Fyll glassene og dekorer med jordbær.

Flere deilige jordbæroppskrifter finner du på klikk.no/mat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning