Knekkebrød med rug metter mer
Ny svensk undersøkelse viser at rugknekkebrød metter mer enn hvetebrød.

(SIDE2): Knekkebrød med rug metter mer enn hvetebrød, viser ny svensk forskning.
Rikard Landberg ved Sveriges lantbruksuniversitet har sammen med to kolleger undersøkt hvordan knekkebrød påvirker metthet og følelse av sult etter inntak.
Etter tidligere å ha vist at rugbrød og rug-grøt metter mer enn hveteprodukter, ville forskerne sjekke at den samme rug-effekten dukket opp for knekkebrød også, skriver forskning.no
Etter tidligere å ha vist at rugbrød og rug-grøt metter mer enn hveteprodukter, ville forskerne sjekke at den samme rug-effekten dukket opp for knekkebrød også.
Mindre volum
- Rugknekkebrød har mindre volum, og volum påvirker metthet. Derfor ville vi undersøke effekten av knekkebrød, for å bli mer sikre på at effekten vi hadde sett tidligere er en rug-effekt og ikke volum-effekt, sier Landberg til forskning.no.
Testpersonene ble fulgt i fire timer, fra frokost til lunsj, for å sjekke metthetsfølelse og spisebehov
I den første testen fikk forsøksgruppen større matporsjoner, med høyere energiinnhold. Her var sultfølelsen og spisebehovet tydelig mindre etter inntak av knekkebrød sammenlignet med vanlig hvetebrød. Men fire timer senere, ved lunsjtider, var det ingen forskjell i metthetsfølelse eller energiinntak.
Sterkere metthetsfølelse
I den andre testen var knekkebrødporsjonene 20 prosent mindre - men utgjorde en større andel av frokostens totale energinnhold.
Her var effekten enda tydeligere: metthetsfølelsen var opp mot 25 prosent sterkere etter spising av knekkebrød sammenlignet med hvetebrød. Ved lunsjtid var sult, spisebehov og energiinntak fortsatt sju prosent lavere enn for hvetebrød.
Totalt sett viste testene at rugknekkebrødet var 20-30 prosent mer effektivt for metthetsfølelse og redusert spisebehov, sammenlignet med vanlig hvetebrød.
Forskerne påpeker at det trengs mer forskning for at dette er et konkluderende resultat.