Det Nye: Jenteliv

Jenter tåler mindre

Det er ingen myte at vi jenter ser dobbelt mange glass vin før gutta.

TIDLIG KVELD? Skal vi tro statistikken, velger stadig flere kvinner å kjøre hjem.
TIDLIG KVELD? Skal vi tro statistikken, velger stadig flere kvinner å kjøre hjem. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Kvinner kan rett og slett ikke drikke like store mengder alkohol som menn, skriver Oprah-legen Dr. Oz i boka Du - bli ekspert på din egen kropp. Og det er kanskje noe å ha i bakhodet hvis du prøver å drikke typen ved siden av deg i baren under bordet.

Drikker mer enn noen gang

Årsaken til at menn takler alkoholen så mye bedre handler verken om størrelse eller mandighet. Det finnes nemlig et enzym som bryter ned halvparten av alkoholen før den kommer ut i blodet, og menn har mye mer av dette enzymet enn vi kvinner.

Heldigvis drikker kvinner, i alderen 21-30 år, faktisk halvparten så mye som gutta. Men likevel drikker vi mer enn noen gang. Faktisk viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) at forbruket har fordoblet seg fra 1973 til 2004. Hvor mye vi drikker synker etterhvert som alderen øker, men stiger med økende inntekt. Personer i 20-årene drakk i 1998 gjennomsnittlig 4,5 liter ren alkohol. Åtte år senere var tallet oppe i 5,3 liter.

Og verst av alle er Osloborgerne.

Annenhver vann

VANN: Hvis du drikker vann mellom drinkene våkner du kanskje dagen etter med litt mindre anger.
VANN: Hvis du drikker vann mellom drinkene våkner du kanskje dagen etter med litt mindre anger. Foto: Foto: Crestock

Nå som julebordsesongen er i full gang øker alkoholforbruket ytterligere. For noen ender festen med at de sier og gjør ting de angrer på når de blir edru, skriver Forskning.no. Mange ender med skader, og legevakten melder om travle dager i tiden frem mot jul.

Svein Skjøtskift, leder for Rusmedisinsk team ved Haukelandsykehus, råder alle til å drikke et glass vann for hver drink. Det kan bidra til å unngå skader, bakrus og anger dagen etter.

- Dette er ikke et forsøk på å løfte noen moralsk pekefinger, men en oppfordring til å få bedre kontroll på promillen ved å drikke langsommere, mindre og smartere, sier Skjøtskift til Forskning.no.

Finn flere helsefakta på de sunne sidene i hver utgave av Det Nye.

Les også:

Slik blir kroppen påvirket

Sånn er mannen - egentlig

- Kvinner er gladere enn menn

Les mer på:

Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning