Hvor sunt er det egentlig å spise svinekjøtt?

Dette er det viktigste å være klar over når du velger kjøtt.

RENSKÅRET SVINEKJØTT er magert og næringsrikt.
RENSKÅRET SVINEKJØTT er magert og næringsrikt. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Helsemyndighetene anbefaler nordmenn å begrense inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet rødt kjøtt til 500 gram i uken.

Selv om svinekjøtt får en hvit farge når det varmebehandles så er dette kjøttet kategorisert som rødt kjøtt på lik linje som kjøtt fra storfe, lam og geit.

Kreftrisiko

I høst ble det flere store oppslag i mediene etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem en rapport med funn om at pølser, hamburgere og bacon er kreftfremkallende, mens rødt kjøtt betegnes som «sannsynligvis kreftfremkallende».

- Risikoen for å utvikle tykktarmskreft øker i takt med mengden kjøttprodukter og rødt kjøtt som konsumeres, opplyste Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

BEARBEIDET KJØTT er for eksempel bacon og påleggspølser.
BEARBEIDET KJØTT er for eksempel bacon og påleggspølser. Foto: (Colourbox)

Dette bør du se etter

Begrepet bearbeidet kjøtt og kjøttprodukter er kjøtt som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å forlenge holdbarheten. Dette er for eksempel bacon, salami, pølser og andre farseprodukter, med andre ord typiske kjøttprodukter som inneholder svin.

Betyr dette da at det er usunt å spise svinekjøtt?

Nei, ikke nødvendigvis!

Ifølge seniorforsker Anja Pia Biltoft-Jensen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Fødevareinstituttet er det ingen grunn til å droppe svinekjøtt.

- Man kan like så gjerne velge magert kjøtt fra svin som fra annet kjøtt. Hvis du sammenligner næringsinnholdet med kjøtt fra andre dyr som storfe og lam, så kan man like så gjerne velge det kjøttet man liker best, sier forskeren til Videnskab.dk.

Opplysningskontoret for kjøtt og egg skriver sine nettsider at magert kjøtt fra storfe, svin, kylling, kalkun, lam og vilt er alle sunt kjøtt du kan velge med god samvittighet.

Opplysningskontoret opplyser også om at fett fra lam og storfe er mindre gunstig enn fett fra svin, men at dette har ubetydelig betydning når fettandelen er såpass lav.

Den enkleste regelen for å velge sunt og magert kjøtt, er å velge rent kjøtt uten synlig fett, ifølge Opplysningskontoret.

Mer fett i disse kjøttproduktene

Forsker Biltoft-Jensen påpeker at kjøtt er en god kilde til flere viktige vitaminer, mineraler og protein, og også hun sier at det smarteste valget er å velge magre kjøttstykker med lite fett.

Fem gode grunner til å velge rent kjøtt fremfor bearbeidede produkter

- Inneholder mer vitaminer og mineraler

- Inneholder mindre salt

- Inneholder mindre fett og kalorier

- Inneholder færre tilsetningsstoffer

- Inneholder mer protein som blant annet bidrar til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.

Det er nemlig store ernæringsmessige forskjeller mellom rene kjøttprodukter og bearbeidede kjøttprodukter.

Generelt gjelder det at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet en matvare er, desto mer fett inneholder den.

Bearbeidet mat inneholder også ofte en del salt samt tilsetningsstoffer som påvirker smak, utseende og konsistens.

Bakterier

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, er enig i at det ikke er farlig å spise kjøtt, men at det er en viss sannsynlighet for at svinekjøtt inneholder MRSA-bakterier.

TENK PÅ HELHETEN: Spis varierte kjøttmåltider med ulike grønnsaker og karbohydrater.
TENK PÅ HELHETEN: Spis varierte kjøttmåltider med ulike grønnsaker og karbohydrater. Foto: (Colourbox)

- Det i seg selv betyr ikke at det er farlig å spise dette kjøttet, og hvis man blir syk av det så skyldes det dårlig kjøkkenhygiene, sier han.

Videnskab.dk. skriver at også andre typer kjøtt kan inneholde bakterier som for eksempel salmonella eller campylobacter. Men det er altså viktigere å være nøye med kjøkkenhygiene og at man ikke spiser rått kjøtt.

Alt med måte

Konklusjonen er dermed at renskåret svinekjøtt er et næringsrikt produkt som inneholder lite fett og har et høyt innhold av proteiner av god kvalitet.

Opplysningskontoret for egg og kjøtt påpeker også at et sunt kosthold handler om variasjon og balanse.

I tillegg er mengde et viktig nøkkelord og husk at helsemyndighetene anbefaler å begrense mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 25/02 2016.

Les også