Har du hørt om denne supermaten?

Sjekk supermatlista.

SUPERMAT: Brokkolini, baobab og grønnkål er på lista over de 7 supermat-variantene.
Publisert

(SIDE2): La oss være ærlig. Supermat er ikke bare chia frø og acai bær, men også brokkoli, blåbær og appelsiner er supermat. I Norge kan du egentlig bare gå en tur i skogen for å finne greatis supermat, som forfatter av boka GRATIS MAT - 50 ville og velsmakende vekster, Ellen-Beate Wollen sier.

Men det er allikevel morsomt å høre om nye matvarer proppfulle av næringsstoffer. Eller matvarer som brukes mer i andre deler av verden som både er gode, næringsrike og praktiske i matlaging.

Health Today har laget en liste med 7 typer supermat de tror vi ikke har hørt om før. Vi innrømmer at vi har hørt om noen av dem, men det er også noen nye typer på lista.

1. Sure kirsebær (Sour cherries)

Forskning foreslår at anthocyaniner i de sure kirsebærene hjelper til med å reparere og fornye kollagen, og det kan gjøre huden din sterkere. I tillegg får du i deg mye c-vitamin og de sies å være mat som kan være med å forebygge kreft.

2. Grønnkål

Grønnkål finner du nå i norske dagligvarebutikker. Kålen bidrar med mye fiber og lutein. Lutein er et næringsstoff i familien karotenoider og sies å beskytte mot grå stær og sykdommer som angriper den gule flekken i øyet. Kokt grønnkål inneholder 15798 mg lutein per. 100 gram og til sammenligning inneholder brokkoli 2226 mg per. 100 gram. Grønnkålen inneholder også mye c-vitamin.

I Danmark har for eksempel grønnkålen hatt favorittstempel i lang tid, mens i Norge trender denne grønnsaken akkurat nå i Norge.

3. Baobab

Denne østafrikanske frukten, som ser ut som og føles som en silkeaktig form for kokosnøtt inneholder mye kalium. Kalium, er gunstig for blodtrykket og inneholder seks ganger så mye c-vitamin som for eksempel appelsiner.

Baobab blir også brukt i hudpleieprodukter og hårprodukter. Da brukes olje fra frøene til baobab treet. Frøene er nemlig rike på essensielle fettsyrer som kan gjøre huden mykere.

4. Brokkolini (Tenderstem brokkoli, baby broccoli)

Broccolini er ganske lik brokkoli, men brokkoliblomstene er mindre og stilkene er lengre og tynnere. Det er en hybrid av brokkoli og smaken er søtaktig med duft av brokkoli og asparges. Ifølge frukt.no er grønnsaken en krysning av brokkoli og den asiatiske grønnsaken Gai Lan (kinesisk brokkoli) Den er lettere å spise rå og å bruke i ulike matretter fordi den er mindre og mykere.

Brokkoli er rik på jern, A-vitaminer og nyttige antioksidanter.

5. Acai bær

Acai er et lite mørkelilla bær, er 1-2 cm i diameter og inneholder et stort frø. Bæret er svært rikt på antioksidanter, vitaminer og mineraler og kommer fra acai palmetreet rundt sentral- og Sør-Amerika. Bæret har høyere nivåer av antioksidanter enn tranebær, bringebær, bjørnebær, jordbær og blåbær.

Bruk bærene i yoghurt eller på frokostblandingen!

Bærene er svært gunstige mot hjerte- og karsykdommer.

6. Chia-frø

Proppfulle av kalsium, inneholder også omega-3, mye proteiner og fiber. Topp å putte i yoghurt, frokostblanding eller en protein-shake! Omega-3 fettsyrene i chia er god næring for huden og kan forhindre rynker og kviser.

7. Paranøtter

Høyt innhold av selen. Antioksidanten sies å beskytte mot frie radikaler som kan skade cellene våre.. Paranøtter sies også å være bra for immunforsvaret.