Dette er den nye helsematen
Michelin-restauranter som Maemo er pionéren, men selve maten er gratis.

(SIDE2): - Rett fra jord til bord! Det er det aller beste og alt er jo helt ferskt!
Forfatter Ellen-Beate Wollen smiler og blar i den nye boka si GRATIS MAT - 50 ville og velsmakende vekster.
Her finner du det meste av det du kan spise fra naturen, med mange gode oppskrifter til å bli inspirert av.
Knekkebrød med tang
Wollen mener den nye helsematen og helsetrenden er supermat rett fra naturen, med Michelin-restauranter som Maaemo i Oslo og Noma i København som pionerer. Disse restaurantene bruker ulike vekster de plukker selv.
- Stadig oftere finner jeg oppskrifter og matartikler hvor ramsløk, hyllebær, og andre ville vekster og urter har en helt naturlig plass, det være seg bjørkesorbet eller knekkebrød med tang.
Vi sitter på en kafé på Grünerløkka i Oslo Sentrum og rundt oss er det mer asfalt enn grønne vekster. Men å bo i byen, det er ingen hindring for å plukke godsaker rett fra naturen, mener Wollen.
- Bor du i Oslo, har du marka tigjengelig på alle kanter. Jeg tror man bare bør begynne i det små, egentlig. Først og fremst; Begynn med å plukke bær igjen. Blåbær, tyttebær, rognebær, krekebær og bjørnebær. du trenger ikke å safte og sylte. Bare hiv det i fryseren og ta fram å ha i smoothies eller rør sammen bær og litt sukker til nyrørt syltetøy, for eksempel. Ha det i bakst. For eksempel deilige blåbærmuffins. Du kan også bruke bladene fra villbringebær og bjørnebær til te, for eksempel.
Etter hvert kan du gå fra bær til for eksempel våre kjente og kjære trær, bjørk og gran.
- Granskudd er supert som smakstilsetning til gravet laks, eller lag granskuddpesto. Du bare bytter ut basilikum-bladene med granskudd.
Vil du avansere ytterligere kan du plukke med deg vekster som; Karvekål, høymole, skvallerkål, ryllik, firkløver, marikåpe og løvetann. Alle disse kan du bruke på samme måte som spinat.
- Jeg tror mange kommer til å få en aha-opplevelse når de merker hvor enkelt det er å lage god mat på naturens egne delikatesser, mener Wollen.

- Bare ta med deg kurven
Å plukke og sanke fra naturen har vi jo egentlig alltid gjort, siden tidenes morgen, men etter at alt ble så tilgjengelig i butikk har vi rett og slett ikke måttet.
- Nå tror jeg tiden er inne for å vende tilbake til naturen. Ambisjonsnivået trenger jo ikke å ligge skyhøyt der oppe. Vi nordmenn er et turfolk så det eneste vi trenger å gjøre er å ta med kurven og fylle den. Jeg tror også mange allerede er i gang med å vende tilbake til gamle metoder. Mange har egen parsell der de dyrker egne grønnsaker, folk lager eget ølbrygg, er opptatt av kortreist mat og at maten også skal gi en helseeffekt.
I boka til Ellen-Beate får du inspirasjon til å lage smakfulle retter med ny vri. Her er ikke bare gamle slagere som neslesuppe og nypete, men spennende og moderne retter som vårruller med skvallerkål, bjørkesorbet, granskuddsgrava salmalaks, blåbæris med lime og kokos og din egen grønne supersmoothie med alger og grønne vekster.

- Ikke få dårlig samvittighet!
Ellen-Beate flyttet tilbake til Sunnmøre og hjemtraktene for ett år siden. Der har hun tilgang på det meste av hva naturen kan tilby av planter og vekster. Men å plukke og sanke har hun gjort siden hun var barn.
- Ja, når var det egentlig jeg begynte å plukke fra naturen? Det føles som jeg alltid har gjort det. Vi plukka jo alltid blåbær og epler fra naboens hage. Da hele familien flyttet til Spania for fem år, var jeg ute i hagen og lukte en dag. Da kom nabokona ut og var forskrekket over at jeg kastet det jeg lukte bort.
I Spania fikk hun også inspirasjon til hvordan hun kunne bruke de ulike vekstene i maten og fortsatte da hun kom hjem til Norge.
- Jeg vil ikke at dette skal være enda en ting man skal klare og finne tid til.Og kanskje få dårlig samvittighet over at man ikke klarer. La det heller være en gøy syssel, la deg inspirere og begynn i det små. Kanskje synes du det er gøy og går mer på tur bare for å sanke og finne ut av de ulike vekstene.
- Begynn med det trygge
Men ikke alt i naturen er spiselig så det kan være greit å ta visse forholdsregler.
- Ikke plukke i grøftekanter eller på åkre. Det er for mye forurensing. Les litt før du plukker, bruk soppkontrollen og andre kontrollinstanser. Plukker du alger, så gjør det i vann der det er gjennomstrømning. Ellers kan du begynne med det trygge og heller avansere etter hvert. Når du skal tilberede vekstene, er det viktig å se an veksten. Blader og skudd kan du som regel alltid spise rått, mens kraftigere vekster gjerne trenger litt forvelling.
Du kan både tørke, fryse, steke, safte, sylte, forvelle og gjære. Og mye kan du spise helt rått!

- Bra for helsa
De største innholdet av antioksidanter finnes i fjellmarikåpe og mjødurt. De inneholder tre ganger så mye antioksidanter som blåbær, for eksempel.
Ville vekster er heller ikke sprøytet med sprøytemidler, og høster du om våren får du med deg alt vekstene henter fra jorda for å vokse. Vekstene er ikke bearbeidet eller tilsatt stoffer for å forlenge holdbarheten.
- Det gjør at dette er et optimalt tilskudd til kosten.
OPPSKRIFT PÅ SUPERSMOOTHIE:
Tang, engsyre, skogsyre, løvetann, ramsløk. Kjør i blender og spis som suppe eller drikk som smoothie.