- Frokostblandinger kan gi økt risiko for kreft
Barn skal være mest utsatt.

(SIDE2):Forbrukerrådet er bekymret over den store mengden akrylamid som finnes i mat, og også matvarer rettet mot barn. De etterlyser en lovpålagt maksimumsgrense for å få ned akrylamidnivåene.
Side2 har tidligere skrevet om det høye sukkerinnholdet i frokostblandinger.
Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 ºC, når man baker, steker eller griller, ifølge Matportalen. Potetchips, pommes frites og kjeks er blant matvarer som tidligere er blitt omtalt med innehold av mest akrylamid. Nå rettes bekymringen også mot frokostblandinger.
Akrylamid i mat øker risikoen for å få kreft hos forbrukere i alle aldersgrupper, men barn er spesielt utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt, skriver Forbrukerrådet.
Det kjemiske stoffet i mat kan øke faren for kreft ved å skade arvematerialet i cellene.
- Arbeidet med å få ned akrylamid i prosessert mat går for sakte. Vi tror det må maksimumsgrenser til for å få akrylamidnivåene ned på et trygt nivå, sier fagdirektør for handel Gunstein Instefjord til Forbrukerrådet.
Screen9v2
Screen9v2
Screen9v2