Høy sædkvalitet = langt liv

Få bedre sæd og lev lenger

Er sædkvaliteten din høy er sjansen for at du lever lenger stor.

LANGT LIV: Menn med sunn og livlig sæd lever gjennomsnittlig lenger enn menn med dårlig sæd.
LANGT LIV: Menn med sunn og livlig sæd lever gjennomsnittlig lenger enn menn med dårlig sæd. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

At alt i kroppen henger sammen, det er nok noe mange er klar over.

Men visste du at en høy sædkvalitet faktisk kan få deg til å leve lenger?

Livlig sæd gir langt liv

Danske forskere har nemlig funnet ut at om du har livlige og sunne sædceller er sjansen for at du får et langt liv betraktelig høyere, melder Reuters.

Det er forskerne ved Syddansk Universitet i Odense som har konkludert med dette etter at de har fulgt over 43.000 danske menn i over 40 år.

- Uansett hvordan du ser på det, så er risikoen for å dø lavere hvis du har en høy sædkvalitet sammenlignet med en lav. Jo lavere sædkvalitet, dess høyere er risikoen for å dø tidligere, forteller dr. Tina Kold Jensen som var involvert i forskningen.

Normal sæd forlenger livet

GENERELL HELSE: Forsekere tror at en sædkvaliteten indikere hvordan mannens generelle helsetilstand er.
GENERELL HELSE: Forsekere tror at en sædkvaliteten indikere hvordan mannens generelle helsetilstand er. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Hun mener at funnene ikke skal skremme menn med sæd som ikke er tipp topp, men de antyder at disse mennene burde sjekke seg for sykdommer - spesielt kreft i testiklene.

Da de danske forskerne skulle teste ut hypotesen om at lav sædkvalitet kunne være knyttet til sykdom og gjennomsnittlig tidligere død, fant de ut at når konsentrasjonen av sædceller i spermien økte, så økte også levetiden til mannen.

Et langt liv ble også koblet til en høy prosentandel spermie som beveget seg normalt og hadde en normal form.

Menn som hadde 75 prosent eller mer normal spermie, halverte sjansen sin for å dø tidligere sammenlignet med dem som hadde mindre enn 25 prosent normal spermie.

Indikerer mannens generelle helse

Resultatene, som ble publisert i American Journal of Epidemiology, indikerte at en av grunnene til at menn med høy sædkvalitet lever lenger kan være at disse også hadde en lavere risiko for å utvikle et vidt spekter av sykdommer.

Forskerne ved Syddansk Universitet i Odense fant ut at menn med bra spermie hadde en mindre sjanse for å utvikle blant annet kreft, pusteproblemer og fordøyelsessykdommer - sykdommer som tradisjonelt ikke blir assosiert med sædkvalitet.

Jensen og hennes kollegers hypotese er derfor at «god sædkvalitet kan derfor være den grunnleggende biologisk markøren på menns generelle helse».

Tips for å få bedre sæden

Hvis du plutselig ble litt engstelig etter å ha lest dette, så kan vi roe deg ned. Det finnes nemlig konkrete og enkle ting man kan gjøre for å øke sædkvaliteten.

Slik får du fart på sædcellene

  • begynn å trene og bli kvitt overvekten
  • dropp varme bad - sæden liker å ha det kjølig
  • hold deg unna røyken
  • drikk mindre alkohol
  • slapp av - stress kan ødelegge sædproduksjonen

Kilde: Mirror

For det første kan du legge om matvanene dine.

- Du får bedre sædkvalitet ved å være velernært og generelt leve sunt, forteller ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Klikk.no.

Det å kutte ut både røyk og alkohol er viktige grep for å forbedre kvaliteten på sæden og bli mer fruktbar.

Arsky forteller at de aller viktigste mineralene og vitaminene du må få i deg for å øke sædkvaliteten er sink og E-vitaminer.

E-vitaminer finner du blant annet mye av i nøtter, planteoljer og avokado, mens matvarer som inneholder mye sink er blant annet yoghurt, gulost, mørkt kalkunkjøtt.

For det andre kan du begynne å ha sex hver dag.

En ny undersøkelse utført av det australske fertilitetssenteret Sydney IVF viser at daglig sex øker kvaliteten på sæden, skriver MSNBC.

Dr. David Greening, som gjennomførte undersøkelsen, mener at hyppig ejakulasjon økte sædkvaliteten fordi det reduserte tidsrommet sæden ble eksponert for potensielt ødeleggende molekyler i testiklene.

For det tredje bør du komme deg ut i sola, eller eventuelt dra på ferie til varmere strøk.

Australske forskere mener nemlig at det er en sammenheng mellom vitamin D og sædkvaliteten til menn, skriver news.com.au.

- Mangel på D-vitamin og folat er også forbundet med fruktbarhetsproblemer hos kvinner, men resultatene ved undersøkelser av menn kom som et overraskelse, sier professor og fruktbarhetsspesialist Anne Clark ved Fertility First i Sydney.

Dr. Clark testet over 800 menn, og resultatene viste at over en tredjedel av dem som hadde fertilitetsproblemer hadde D-vitaminmangel.

Les også:

Slik spiser du deg fruktbar

Sint uten sink

Penisens krokete liv

DROPP ALKOHOL OG RØYK: Øsnker du å bedre kvaliteten på spermen din må du kutte ut røyken og begynne å drikke moderat med alkohol.
DROPP ALKOHOL OG RØYK: Øsnker du å bedre kvaliteten på spermen din må du kutte ut røyken og begynne å drikke moderat med alkohol. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning