Evig ung...?

Ikke før er du kommet over tenårene, så begynner aldringen. Det eneste i kroppen som er ungt hele livet, er leveren! Men heldigvis: Du kan gjøre mye selv for å bremse forfallet.

EVIG UNG: For å forebygge aldringen må du holde deg i aktivitet, så kom deg ut på dansegulvet og hold deg ung!
EVIG UNG: For å forebygge aldringen må du holde deg i aktivitet, så kom deg ut på dansegulvet og hold deg ung! Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
PASS PÅ: Si ja til å være med på regelmessig mammografi.
PASS PÅ: Si ja til å være med på regelmessig mammografi. Foto: Foto: Crestock

Brystene

Etter 35-årsalderen begynner brystene å miste vev og fett, og i 40-årene begynner de å sige. Faren for å utvikle brystkreft øker. Stadig flere yngre kvinner får nå også brystkreft.

Bruk en BH med god støtte. Si ja til å være med på regelmessig mammografi - såkalt screening.

Amming skal ha en beskyttende virkning mot brystkreft.

Hjernen

Når du kommer i 40-årene mister du opp mot 10.000 hjerneceller hver dag!

For å forebygge tap av hjerneceller kan du holde hjernen i trim med kryssord eller annet som påvirker hjernefunksjonene. Sunt fett (som planteoljer, fet fisk, avokado, nøtter, frø) er bra. Det samme er fysisk aktivitet av alle slag - turgåing, sykling, dans, styrketrening - hva som helst som får kroppen til å jobbe og blodsirkulasjonen til å gå raskere. Helsekostproduktet Ginkgo biloba (kinesisk Tempeltre) skal gi økt blodsirkulasjon og stimulere aktiviteten i hjernen.

Hjertet

Etter hvert som du blir eldre blir blodkarene stivere og mindre elastiske, samtidig som blodårene sladrer om kostholdet ditt. Særlig hvis du spiser mye mettet fett.

For å forebygge må du holde deg i aktivitet! Kondisjonstrening, som rask turgåing eller rask dans, sykling, løping og aerobic, er veldig fint for hjertet. Spis lite mettet fett og sukker. Unngå røyking, som får blodårene til å trekke seg sammen og dermed gi dårligere gjennomstrømning.

Huden

Hudens aldring begynner allerede når du er rundt 25 år.

DE TRE S-ENE: Hold deg unna sol, sukker og sigaretter.
DE TRE S-ENE: Hold deg unna sol, sukker og sigaretter. Foto: Foto: Crestock

For å bremse aldringstegnene kan du holde deg unna de tre S-ene: sol, sukker og sigaretter. Bruk fuktighetskrem og kuldekrem når det er kaldt. Spis sunt fett (fet fisk, planteoljer, avokado, frø, nøtter) eller ta tran eller oljer som UDO's Choice (nettbutikker), den skal smøre huden innenfra.

Les også:

Dårlig sjef kan ta livet av deg

6 måter å unngå kreft på

Kosthold for underlivet

Håret

Det finnes en del preparater i helsekostbutikker eller på nett som skal kunne forebygge hårtap. I Oslo behandler "Hårklinikken" kvinner som mister hår. Se nettadressen www.haarklinikken.dk/norsk/ for nærmere informasjon, tlf. 22 38 57 00.

Leveren

Lenge leve leveren! Cellene i leveren fornyer seg hele tiden, så hvis du holder deg frisk og ikke drikker veldig mye alkohol, vil du ha en lever som en 20-åring når du er 70.

For å holde leveren frisk er det først og fremst viktig med moderat eller ingen bruk av alkohol. Veldig mye fettrik mat kan også ha en negativ effekt på leveren. Det samme kan enkelte medikamenter ha, for eksempel den tilsynelatende uskyldige Paracet. Ukritisk bruk av denne er ikke bra for leveren.

I helsekostbutikker får du kjøpt produkter som hevdes å kunne styrke leverfunksjonen: Mariatistel, LivoGard med mer.

Lungene

Allerede fra 20-årsalderen begynner du å få redusert lungekapasitet. Når du er 60-70 år, er kapasiteten omtrent halvert.

Du kan forebygge ved hjelp av fysisk aktivitet, spesielt av den typen som øker kondisjonen (løping, sykling, rask gåing med mer), gjør at reduseringen av lungekapasiteten går langsommere. Og hold deg unna røyking!

Musklene

STYRK MUSKLENE: Styrketrening hjelper deg å beholde muskelmassen, og kan også virke slankende.
STYRK MUSKLENE: Styrketrening hjelper deg å beholde muskelmassen, og kan også virke slankende. Foto: Foto: Crestock

I 40-årsalderen begynner muskelmassen å minke, men du kan gjøre mye for å bremse ved å trene styrke, med apparater eller frivekter på et treningssenter eller hjemme. Gjør øvelser som styrker musklene (situps, armhevinger, knebøy og annet). Proteiner bygger muskler, så det er også viktig å spise proteinrik mat. Kjøtt, egg, bønner og en del melkeprodukter inneholder mye proteiner.

Nyrene

Nyrefunksjonen blir dårligere fra du er rundt 50 år.

Vær snill med nyrene dine ved å sørge for å drikke nok og å spise normalt med salt - ikke for mye. Høyt blodtrykk og diabetes kan også gi dårligere nyrefunksjon. Du kan minske risikoen for høyt blodtrykk ved å unngå stress og å holde deg i god fysisk form. For å minske risikoen for diabetes er det lurt å unngå mat med raske karbohydrater (sukker, ferdigmat, lyst brød, poteter, ris og pasta), siden disse matvarene får blodsukkeret til å svinge for mye. Det er også lurt å trene regelmessig - enten kondisjonstrening eller styrketrening eller en kombinasjon - fordi trening også virker regulerende på blodsukkeret.

Skjelettet

Fra du er rundt 35 år vil bentettheten svekkes. Bena i kroppen blir mer porøse og kan lettere brekke.

Sørg for å få i deg nok kalsium og vitamin D, som blant annet finnes i tran - og sol! Melkeprodukter er den største kalsiumkilden. Hvis du ikke har melkeprodukter i kostholdet, er det lurt å ta kalsiumtilskudd.

Sol deg gjerne litt om sommeren, spis fisk og meieriprodukter, og ta tran. Fysisk aktivitet er også styrkende.

SALT: Drikk nok, og ikke spis for mye salt, så er du snill med nyrene dine.
SALT: Drikk nok, og ikke spis for mye salt, så er du snill med nyrene dine. Foto: Foto: Crestock/Maggie Molloy

Tarmene

Fordøyelsen blir gjerne tregere jo eldre vi blir, men du kan gjøre mye ved å spise fiberrik mat (frukt, grønnsaker og grove kornsorter) og holde deg i form. Det er viktig å drikke mye vann sammen med fiberrik mat, ellers kan fiberen virke motsatt!

Drikk Biola eller ta jevnlige kurer med probiotika, som fås kjøpt både i helsekostbutikken og på apotek. Probiotika er kapsler med store mengder sunne tarmbakterier.

Det finnes også andre helsekostprodukter som hevdes å skulle gi bedre fordøyelse, for eksempel Oxytarm, som skal virke rensende ved å tilføre oksygen til tarmen og Bitterstern, som tas i dråpeform sammen med spesielt fettrik mat, og mye mer.

Tennene

Jo eldre vi blir, desto mindre spytt produserer vi. Spytt er viktig for å vaske bort bakterier i munnen. Mindre spytt gir større risiko for forråtnelse av både tenner og tannkjøtt.

I 40-årsalderen vil også tannkjøttet begynne å trekke seg opp fra tennene. Da vil man få økt risiko for at tennene løsner (periodontitt).

For å forebygge dette bør du sørge for jevnlige tannlegebesøk, og bruk tanntråd/tannpirkere og tannbørste daglig. Noen tannleger - også norske - anbefaler Q10, et stoff som blant annet skal styrke og gi fastere tannkjøtt. Fås kjøpt på apotek og i helsekostbutikker.

Øynene

Det er vanlig å bli mer langsynt etter som man blir eldre.

VAKKERT SMIL: Ikke skulk unna tannlegetimen, og vær nøye med munnhygienen.
VAKKERT SMIL: Ikke skulk unna tannlegetimen, og vær nøye med munnhygienen. Foto: Foto: Crestock/Ekaterina Solovieva

Diabetes og høyt blodtrykk kan gi øyeproblemer, så prøv å forebygge disse lidelsene (se råd under "Nyrene"). Gulrøtter inneholder betakaroten, som skal være bra for synet.

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning