- Er du redd for å spise dette?
Det er palmeolje i mange av påskefavorittene.

(SIDE2): Det er snart påske, noe som av mange av oss markerer tradisjonelt med ski på beina og påskesnop og appelsin i sekken.
Men i mange av snop-favorittene, som Kvikk Lunsj, påskeegg og kjeks er det brukt palmeolje. Denne uken ble det også kjent at palmeolje brukes i produksjonen av storfefôr, og dermed ender i melken vår, og oljen brukes i fôret til oppdrettsfisk.
LES mer: Norske kyr får palmeolje i fôret
Faktisk finner du palmeolje i alt fra margarin, kjeks, babygrøt, såpe, potetgull, supper, sauser, frokostblandinger, sjokolade og en hel rekke andre varer som er vanlige i norske hjem.
Kritisert
Palmeolje har de siste årene fått mye oppmerksomhet og har blitt sterkt kritisert som miljøødeleggende og helsefarlig. Det har fått mange til å frykte at produsentene lager mat som er farlig for oss.

Men du trenger ikke være redd for å spise påskegodteriet eller gi barnet ditt grøt med denne oljen.
- Det er ikke farlig å spise palmeolje, sier Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
- Og det er ingen grunn til å være redd for å spise produkter som inneholder palmeolje, fortsetter hun. Men blir det for mye, så er det ikke heldig.
Mettet fett
Årsaken er typen fett:
- Palmeolje inneholder vesentlig mer mettet fett enn de fleste andre vegetabilske oljene, og vi vet at mettet fett har en ugunstig effekt på blodlipidene.
For å unngå dette, bør mettet fett, som det er mye av også i kokos, og sheaolje, byttes ut med matvarer med mer enumettet- eller flerumettet fett. En bedre fettsyrebalanse gir positiv helseeffekt og reduserer blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer.
- Det viktigste er å se på helheten i kostholdet, ikke fokusere alt på om det inneholder palmeolje eller ikke. Se på den totale mengden av mettet fett, og balansen mellom mettet og umettet fett i kosten, sier Berge Smedshaug.
Lov med sjokolade
For det er helsemessig lov å spise sjokolade innimellom - også de med mettet fett, som palmeolje.
-Det er rom for å ha litt mettet fett i kosten, dersom man har et kosthold med mye innslag av umettet fett som for eksempel frukt, grønt, fisk, grove kornprodukter og sunne planteoljer som for eksempel rapsolje og olivenolje.
I følge Kostholdsrådene bør mengden mettet fett ligge under 10 energiprosent av energien.
- Nå ligger vi på over det. Forsøker man å bytte ut noe av det mettede fettet i kosten med umettet, vil balansen derimot bli bedre, forteller Berge Smedshaug.
LES mer om de nye kostholdsrådene her: SLIK VIL DE AT DU SKAL LEVE NÅ
Ødelegger regnskogen
Palmeolje er uansett omstridt av gode grunner.
Palmeplantasjer er med på å utrydde regnskogen, hvis enorme områder hugges og brennes årlig for å lage plantasjene. Flere av plantasjene er ulovlige av den grunn. Det globale forbruket er fordoblet siden 2000, og fortsetter det i samme tempo vil det være ny dobling innen 2020.
Palmeolje er svært billig å fremstille, men i motsetning til resten av Europa og verden har norske produsenter begynt å bruke mindre av den. Blant annet Kraft Foods (Freia) er i dialog med FN-organisasjoner og lokale myndigheter, for å sørge for at palmeoljen de bruker er bærekraftig.
I fjor var mengden palmeolje i dagligvaresegmentet på 5000 tonn, ned fra 15.000. Det er ønskelig fra flere hold at reduksjonen skal fortsette.
Dersom du selv lurer på hva du spiser, så har Regnskogsfondet laget en liste over matvarer, der du kan sjekke i hvilke produkter det er palmeolje og hvor mye.
LES OGSÅ: Påske med palmeolje
Påskegodisen på lista
En av «verstinger» i godtehylla i påsken er Freia påskeegg, de i den lilla kartongen. Disse eggene inneholder mellom 20 og 30 prosent palmeolje, viser Palmeoljeguiden.
Kvikk Lunsj inneholder 1-5 prosent, det samme gjør Sjokoladeappelsin, Gomans hveteboller, Nidar favoritter Påske . Blant annet Bixit-, Gjende, Tom & Jerry, Pepita- og Kornmo-kjeksene ligger på 5-10 prosent
Enkelte sjokoladetyper med palmeolje er fjernet fra sortimentet, men ikke alle. Særlig de fylte sjokoladene har fremdeles palmeolje - mye fordi denne typen olje skal ha egenskaper som gjør den mer anvendelig enn andre oljer, og det vil være vanskelig å lage diverse sjokolader med andre oljer.
Det er blant årsakene til at flere av produsentene ikke har planer om å slutte med palmeolje.
Dersom du ønsker å unngå godterier med palmeolje, kan du for eksempel heller velge Freia Melkesjokolade, Firkløver, FruktNøtt, Walters mandler, Bergene Melk, Seigmenn, Gullbrød, Potetchips fra Maarud og Kims.
Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!
