Slik vil de at du skal leve nå
For første gang er det gitt egne råd om stillesitting.

OSLO,(SIDE2:) Onsdag presenterte Helsedirektoratet nye norske anbefalinger om kosthold, ernæring, fysisk aktivitet og stillesitting.
Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp, understreker at de nye norske anbefalingene kommer etter en grundig gjennomgang av NNR 2012 der man har sett på de nordiske rådene i en norsk kontekst.
Anbefalingene er laget på grunnlag av de nordiske næringsstoffanbefalingene 2012 som ble lansert i oktober 2013, og avløser «Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet» fra 2005.
- Nå er vi mer opptatt av kvalitet enn kvantitet når det gjelder de energigivende næringsstoffene, uttalte divisjonsdirektøren under presentasjonen.
Helheten viktigst
De nye norske rådene anbefaler økt inntak av grønnsaker, bønner, frukt og bær, fisk og sjømat samt nøtter og frø.
Videre anbefaler NNR at man erstatter raffinerte kornvarer med fullkornsprodukter, smør og smørbasert matfett med vegetabilske oljer og matfett basert på vegetabilske oljer, fete meieriprodukter med magre varianter. Man anbefaler at man begrenser inntaket av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, drikker og matvarer tilsatt sukker, salt og alkohol.
I de nye anbefalingene legges det stor vekt på at man skal begrense mengden mettet fett og transfett og øke andelen umettet fett i kostholdet. Kostens totale fettinnhold vektlegges i mindre grad enn tidligere. Ifølge tall fra Helsedirektoratet er det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett nå på 13E%.
– Innholdet av mettet fett i nordmenns kosthold er vesentlig høyere enn anbefalt nivå på 10 energiprosent, forklarer Klepp.
- Ved å bytte ut mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer i kosten reduserer man risikoen for koronar hjertesykdom. Vi anbefaler at man bruker matoljer og myk margarin foran smør, bytter ut fete meieriprodukter med magrere varianter, og spiser mindre av fete kjøttprodukter og heller øker inntaket av fisk ytterligere, sier han.
Fedon etterlyser mer konkrete kostholdsråd om fett
Etter presentasjonen var det mulighet for å stille spørsmål og én av dem som hadde en kommentar til de nye anbefalingene var kostholdslegen Fedon Lindberg.

- Jeg synes det er bra det nå er større fokus på at belgfrukter er med i anbefalingene, men jeg mener det burde konkretiseres det å øke inntaket av frukt og grønt, og særlig da grønnsaker, sa Fedon.
- Jeg mener også at anbefalingene om inntak av fett er svakt. Man anbefaler å bruke matoljer og margarin foran smør, men her er det store forskjeller på hvilke fettyper som brukes i de ulike oljene og maragarintypene, påpekte han.
- Det må opplyses om hvilke type matoljer som er det beste valget i forhold til fettsyresammensetningen.
For mye stillesitting
De nye anbefalingene har også større fokus på fysisk aktivitet og for første gang er en anbefaling om å redusere stillesitting for barn, ungdom, voksne og eldre inkludert.
- Både her til lands og internasjonalt har vi fått øynene opp for den store, selvstendige helserisikofaktoren stillesitting. Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen. Det er viktig å vektlegge dette i anbefalingene, og det er nødvendig at dette gjøres kjent hos helsepersonell, hos arbeidsgivere og i befolkningen for øvrig, sier Klepp.
Anbefalingene om fysisk aktivitet for voksne er minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke, altså 30 minutter fem dager i uken, eller en fordeling av aktiviteten i bolker på minst ti minutter hver.
- Mange tror at man må trene for å få helsegevinst, men allerede ved lavere nivåer av fysisk aktivitet ser vi stor effekt. Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. De nye anbefalingene er i tråd med det WHO og andre internasjonale fagmiljøer anbefaler. Det er dokumentasjon for at 150 minutter moderat aktivitet i uken reduserer risikoen for sykdommer som følge av en inaktiv livsstil. Vi poengterer imidlertid i anbefalingene at mer aktivitet gir ytterligere helsegevinst, sier Klepp.
Det å trene styrke har også fått et eget punkt når det gjelder anbefalinger om fysisk aktivitet.
- Det er mer fokus på muskelstyrkende aktivitet, særlig for voksne og eldre, forklarer Klepp.
Det anbefales nå at voksne og eldre bør utføre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken.
