karies og hull i tennene

Mistenker du hull i tennene?

Dette er karies og symptomer på hull i tennene.

KARIES OG HULL I TENNENE: Dette er symptomene på karies, og hvordan du kan unngå det. FOTO: Getty Images.
KARIES OG HULL I TENNENE: Dette er symptomene på karies, og hvordan du kan unngå det. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Dårlig kosthold og manglende vedlikehold av munnhygiene kan føre hull i tennene og andre alvorlige problemer.

Hull i tennene er ofte et resultat av dårlig munnhygiene og feil kosthold. Ved å spise mat som inneholder stivelse og sukker, vil harmløse bakterier i munnen bryte ned karbohydrater i maten og omdanne disse til syre. Syren vil så smelte sammen med bakterier og matrester, som produserer plakk.

Symptomer på karies

- Plakk dekker tannen og den utskilte syren vil med tiden etse emaljen vekk. Prosessen kan ta måneder til flere tiår, det er meget individuelt. Medisiner og sykdommer kan påvirke prosessen, og personlig helse har mye å si, sier Thomas Race, tannlege hos Tannlegene Klette og Race i Moss.

Dårlig munnhygiene kan bli smertefullt.

- Når emaljen er etset bort dannes et lite hulrom, hvor plakken eller kariesprosessen kan bevege seg videre inn mot tannbenet. Deretter vil nedbrytningen av tannen gå hurtig. Når bakteriene har nådd inn til pulpa, påvirker de tannens nerver og det vil medføre kraftige smerter og gir tannpine, sier Amjad Hosseini ved Oslo Tannlegesenter AS.

Her får du hull i tennene

Hull i tennene oppstår ofte i tennene bakerst i munnen som brukes til å tygge maten eller som er vanskeligst å nå med tannbørsten. Det er viktig at plakk fjernes, ellers vil tannen bli nedbrutt og oppløst lag for lag.

- Hull i tennene oppstår fordi plakk får ligge i fred på tannen over lenger tid. Bruk tanntråd og fluor for å komme til, og beskytte tennene som tannbørsten ikke når, sier Race.

Mange opplever at de blør når de pusser tenner.

- Å droppe tanntråden vil ikke bare forårsake hull i tennene, det kan også føre til du får betennelse i tannkjøttet, sier Race.

Betennelsen er forårsaket av at plakk blir liggende langs tannkjøttskanten, og reagerer på dette ved å bli irritert, rødt, ømt og hovent over tid. Tannstein gjør at bakteriene sitter godt, og en betennelse kan over lengre tid føre til at du mister tannen.

- Ofte gjør en betennelse i tannkjøttet vondt, og kan ha konsekvenser over lengre tid. Du blir kvitt dette ved å bedre munnhygienen og kostholdet, sier Hosseini, og legger til:

- Du trenger hjelp med å fjerne tannstein, noe du får på den årlige tannlegesjekken, eventuelt annenhvert år hvis du har veldig god munnhygiene og god historikk, sier Hosseini.

Les også: Har du rett på refusjon fra tannlegen?

Unngå hull i tennene

Det holder ikke å pusse tennene en gang i mellom. Å pusse tennene bør være en del av din daglige rutine, hver gang du står opp og rett før du legger deg.

- Du bør pusse tennene to ganger om dagen, samt bruke tanntråd og munnskyll. Dette gjelder alle i alle aldre, sier Race.

Fluortabletter og fluorskyllevæske kan også brukes dersom du ønsker ekstra beskyttelse.

- Du bør også velge en tannkrem som inneholder fluor, sier Hosseini.

Dersom hullet ikke har blitt veldig stort, kan du faktisk pusse bort et hull i tannen.

- Hull i tannen kan repareres med godt kosthold og god munnhygiene, sier Race.

Mat som gir deg hull i tennene

Sukker og småspising er tennenes verste fiende.

- Småspising gjør at tennene stadig blir utsatt for syreangrep. Potetgull og brus er ikke bra for kroppen, og heller ikke tennene, sier Hosseini.

Han legger til at syre er det verste for tennene, at du bør unngå å spise mer enn 4-5 ganger per dag og la tennene hvile mellom måltidene.

- Det bør gå cirka 3-4 timer mellom måltider, sier Hosseini.

Et sunt kosthold er ikke bare bra for mage, hud og hår, men også veldig bra for tennene dine.

- Det beste er å ha et variert kosthold og et begrenset inntak av sukker, sier Race.

Ikke dropp tannlegesjekken

- Å ikke gå til tannlegen på mange år fordi du er redd, gjør at du kan pådra deg store skader på tennene, opplyser Hosseini.

Og ifølge tannlegen er det spesielt unge som unngår å dra til tannlegen, og noen har fått mer alvorlige problemer med tennene.

- Dersom du er redd for tannlegen, ring tannlegen og be om en prat. Sammen kan dere finne ut av hvordan du kan komme over frykten, råder Hosseini.

Denne saken ble første gang publisert 29/10 2008, og sist oppdatert 23/10 2017.

Les også