tannlegeskrekk

Bli kvitt tannlegeskrekken

Det er ikke nødvendig å utsette tannlegebesøket i årevis på grunn av redsel.

SKUMMELT: Vi gir deg metodene du kan bruke for å komme over tannlegeskrekken.

SKUMMELT: Vi gir deg metodene du kan bruke for å komme over tannlegeskrekken. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
SÅ FLOTT: Tannlege Carl-Henrik Gullaksen er like stolt som Silja Maria Kjønstad for at tennene hennes endelig er fikset og fine!

SÅ FLOTT: Tannlege Carl-Henrik Gullaksen er like stolt som Silja Maria Kjønstad for at tennene hennes endelig er fikset og fine! Foto: Foto: Marianne Oterdahl-Jensen

NYTT SMIL: - Jeg har også fått større selvtillit fordi jeg våget å gjennomføre dette, ssier SIlja Marie Kjønstad.

NYTT SMIL: - Jeg har også fått større selvtillit fordi jeg våget å gjennomføre dette, ssier SIlja Marie Kjønstad. Foto: Foto: Marianne Oterdahl-Jensen

Smertehylene mine kunne høres langt nedover korridoren

- For enkelte som forbinder tannlegeskrekk med smerte og engstelse kan det å gå til tannlegen fortone seg som et mareritt. Men det går an å skape nye, gode assosiasjoner til situasjonen, sier tannlege Carl-Henrik Gullaksen.

Hypnose og narkose

Silje Marie Kjønstad (33) hadde en smertefull opplevelse hos tannlegen da hun var 10 år og måtte trekke to melketenner. Tennene hadde «fiskekrokrøtter» og brakk.

- Smertehylene mine kunne høres langt nedover korridoren, sier Silja, som unngikk tannlegestolen i 12 år. Nå har hun fått god hjelp av hypnose og narkose.

På Dentalia, der Silje overvant tannlegekrekken, er det fullt mulig å sove seg gjennom behandlinger som rotfyllinger, trekking av tenner og innsetting av implantater.

Disse metodene virker:

Samtaleterapi

Identifisering av en eventuell konkret hendelse. Tolkning av omfang og bakenforliggende årsaker. Lar pasienten få snakke ut, eventuelt skrive sin historie. Veldig ofte skylder pasientene på skoletannlegen, men mange ganger er det snakk om fastlåste og dypere problemstillinger. Ny tillit må etableres. For dette henvises enkelte til psykolog - spesielt har vi nytte av psykologhjelp når bulimi og anoreksi er med i bildet.

Oral premedisinering

Medikamentell styring av frykt og angst, eller generell redsel. Dette er tabletter som tas en halv time før behandling, hvor pasienten er på klinikk og under tilsyn. Vedkommende slippes inn på behandlingsrommet når effekten er oppnådd.

Lystgass

Lystgass ustes inn sammen med oksygen gjennom en maske som dekker nesen gjennom hele behandlingen - og brukes for på dempe angst og uro slik at man kjenner mindre til bedøvelse og behandling. Man kan hele tiden snakke med tannlegen, sover ikke, men husker likevel ikke alt som er skjedd underveis. Kort etter behandlingen kan man forlate klinikken. Lystgass gir normalt ingen bivirkninger. Brukes ved lettere angst og administreres av spesialutdannet tannlege.

Sedasjon

Sedasjon minsker våkenhetsgraden i hjernen, bevisstheten og en del reflekser forsvinner, mens basale funksjoner som pust og sirkulasjon fortsatt fungerer.

Avhengig av hvor mye medisinering som gis kan sedasjonens dybde justeres. Sedasjon gis intravenøst av anestesilege. Pasienten bør hvile etter behandling og kan ikke kjøre bil. Konsentrasjonsforstyrrelser og søvnforstyrrelser kan forekomme en tid etterpå.

Narkose

Narkose er en mer kraftfull påvirkning av våkenheten hos pasienten enn sedasjon og innebærer at anestesilegen og anestesisykepleier tar over pustearbeidet til pasienten og beskytter luftveiene. Pasienten må hvile minimum en time etter oppvåkning. Kvalme og brekninger etterpå kan forekomme, men sjelden.

Les også:

Pusser du tennene riktig?

Slik får du null hull

Mye å spare på tannbehandling

GÅR SAKTE FREM: Kanskje går hele den første timen med til å prate, ta røntgenbilder og modeller, og forklare forsiktig hvordan man skritt for skritt skal gå frem.

GÅR SAKTE FREM: Kanskje går hele den første timen med til å prate, ta røntgenbilder og modeller, og forklare forsiktig hvordan man skritt for skritt skal gå frem. Foto: Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

- På klinikken vår bestreber vi oss på å ha holdninger som gir gode tannlegeopplevelser. Vi ønsker at folk skal få det beste ut av noe som i utgangspunktet oppfattes som ubehagelig, sier Carl-Henrik Gullaksen

Gullaksen er tannlege med spesialkompetanse i implantatprotetikk og daglig leder ved Dentalia tannklinikker i Oslo og Asker. Han er også leder av Oslo tannlegeforening. I tillegg er han medlem av Norsk Forening for Klinisk hypnose - og har lang erfaring med pasienter som har tannlegeskrekk.

Forståelse

- Noe av det viktigste er å imøtekomme pasienten med forståelse; man tar seg god tid til både å lytte og forklare, sier han.

- Er angsten dyptgripende, trekker vi inn psykologer. I noen tilfeller er også psykologen med under behandling. Men ofte er det tilstrekkelig med beroligende medisiner. Vi administrerer også lystgass, og for dypere bedøvelse anvender vi sedering og narkose.

- Hos oss er det mulig å sove seg gjennom hele tannlegebehandlingen. Det er opp til pasientens ønsker - og også avhengig av hvor omfattende behandlingen er, understreker Gullaksen.

Munnhulen - et ukjent territorium

NYTT LIV: - Nå som jeg har fått ryddet opp i tennene har jeg fått lyst til å trene og spise sunnere. Nå starter et nytt og bedre kapittel av livet mitt, sier Silja.

NYTT LIV: - Nå som jeg har fått ryddet opp i tennene har jeg fått lyst til å trene og spise sunnere. Nå starter et nytt og bedre kapittel av livet mitt, sier Silja. Foto: Foto: Marianne Oterdahl-Jensen

Det regnes ikke som tannlegeskrekk når man «bare» sitter på nåler i tannlegestolen. Ifølge Gullaksen føler de aller fleste et instinktivt ubehag ved å gå til tannlegen. Dessuten gjør alt som minner om smerte vondt.

Ofte ser vi at det er frykten for mulig smerte som holder folk borte fra å gå til tannlegen

- Ofte ser vi at det er frykten for mulig smerte som holder folk borte fra å gå til tannlegen. Dessuten oppleves munnhulen som et mer eller mindre ukjent territorium. Man aner egentlig ikke hvordan det står til der inne - og er prisgitt tannlegens kompetanse. Man mister rett og slett noe av kontrollen i en tannlegestol.

Har man tidligere hatt traumatiske opplevelser og følt total hjelpeløshet kan dette gjenoppleves og forsterkes ved et tannlegebesøk.

Vennlig atmosfære

Det kan være snakk om menn og kvinner som ikke har vært hos tannlegen på 15 - 20 år, som kanskje i tillegg har brukt medikamenter - eller hatt spiseforstyrrelser som har gjort situasjonen mange ganger verre. Da kan det stå veldig dårlig til i en munnhule - som kanskje fra før av er forbundet med skyldfølelse, angst, skam og smerte.

- I forkant av behandlingen blir man tatt imot av en hyggelig assistent - og vi legger stor vekt på å føre pasientene inn i en god stemning. Ingen overser deg. Ingen snakker over hodet på deg. Du er viktig og du er i sentrum.

NÅ VÅGER HUN: Silja føler seg tatt på alvor hos tannlegen sin.

NÅ VÅGER HUN: Silja føler seg tatt på alvor hos tannlegen sin. Foto: Foto: Marianne Oterdahl-Jensen

Store, sterke menn kan like fullt sitte en halv meter over setet og si med stivt blikk og høy stemme: «Jeg skal ha narkose, jeg».

- Mange pasienter med angst for smerte forbereder seg automatisk på "et helvete på jord". Men det er ingen automatikk i at alle tannlegebesøk er forutbestemt til å være vonde, fastholder Gullaksen.

Pasienten avgjør

Store, sterke menn kan like fullt sitte en halv meter over setet og si med stivt blikk og høy stemme: «Jeg skal ha narkose, jeg».

Gullaksen legger hånden på skulderen til vedkommende - samtidig som stemmen går ned noen hakk. Ordene går i en jevn og beroligende dur. Er han heldig, har det effekt. Pasienten puster roligere. Pulsen går ned.

Kanskje går hele den første timen med til å prate, ta røntgenbilder og modeller, og forklare forsiktig hvordan man skritt for skritt skal gå frem.

Må spille på lag

Så viser det seg at det kanskje ikke er nødvendig med narkose likevel.

Av og til kan en avslappende atmosfære; en god og forståelsesfull tannlege være nok. Men ofte må vi ty til plan B med dypere bedøvelse.

- Poenget er at resultatet blir så bra som mulig - og da må vi spille på lag. Vi presser ikke grenser unødvendig, det er pasienten som til syvende og sist avgjør hvor smertegrensen går, sier Carl-Henrik Gullaksen som mener at alt dette forarbeide har en uvurderlig gevinst: Sunn munnhule og sannsynligvis en mye bedre livskvalitet.

Les mer på:

Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning