Tannråte

Caries, hull i tennene

Sist oppdatert 28.05.2015

Tannråte, altså hull i tennene, fører til skader både på emalje og resten av tannen, og skyldes syreproduserende bakterier i munnhulen som mates av sukker.

Ved tannråte, kan man kjenne smerte i form av tannverk. Hyppig sukkerinntak gjennom dagen, manglende tannpuss og redusert spyttproduksjon kan føre til tannråte. Tannråte fører til skader både på emalje og resten av tannen. Sannsynligheten for å få tannråte øker i takt med varigheten av sukker i munnen. Mengden sukkerinntak har lite å si for utviklingen av tannråte, så lenge man kan begrense varigheten av sukker i munnen. Husk derfor tannpuss. Ved redusert spyttproduksjon som følge av aldring, strålebehandlig i hode og halsregionen og/eller medisinbruk øker også faren for tannråte.

Symptomer

En rekke symptomer kan forekomme ved tannråte, som tannverk, hevelse, pussdannelse, tannbrudd, smerte ved tygging, redusert gapeevne, bihulebetennelse og hodepine.

Man kan ha smerte i form av tannverk ved tannråte. Tannråte som har nådd nerven i tannen, fører til hevelse i nærliggende vev, med eller uten puss. Hevelsen kan være vondt å ta på. Deler av tannen kan også knekke ved tannråte. Tenner som er rammet av tannråte kan være ømme å tygge på. På grunn av økt trykk fra betennelsen, kan de med tannråte ha vansker med å åpne munnen tilstrekkelig, og ha vansker med å få i seg næring. Av og til kan infeksjonen spre seg til tungen og/eller bihulene, hvor hevelse kan føre til pustebesvær. Det er ikke uvanlig at man får hodepine eller øreverk som følge av tannråte, uten at det er noe sykdom i ørene.    

Behandling og forebygging

Behandling består av å fjerne tannråten hos tannlege, med påfølgende tannfylling eller kroneterapi, rotfylling eller tanntrekking. Tannpuss, tanntråd og fluor er viktige tiltak mot tannråte.

Tannlegen kan fjerne tannråte, og legge inn fylling i hullet som oppstår etter boring. Dersom hullet er for stort kan det bli nødvendig å lage en krone for å gjenopprette funksjon og estetikk i tannen. I mange tilfeller har tannråten spredd seg til nerven i tannen, og da er det nødvendig at tannen rotfylles før en eventuell fylling eller kroneterapi. Ved rotfylling fjerner tannlegen eller rotfyllingsspesialisten nerven i tannen, og fyller rotkanalen med rotfyllingsmateriale. Enkelte ganger er tannen så skadet at den ikke lar seg behandle og må trekkes, og da kan man lage bro, implantat eller gebiss for å gjenopprette funksjon og estetikk.

Man kan forebygge tannråte, hull i tennene, ved å pusse tennene to ganger daglig med fluortannpasta, bruke tanntråd daglig, samt bruke fluormunnvann og fluortabletter. For å unngå tannråte er det viktig at man reduserer varigheten av sukker i munnen, og unngår sukkerholdige drikker som tørstedrikke. Det er også gunstig å få stimulert spyttsekresjonen (for eksempel ved sukkerfri tyggegummi) som fører til utvasking av sukker og tannråtefremkallende bakterier i munnen. Ved å oppsøke tannlege jevnlig, kan en eventuell tannråte oppdages og behandles på et tidligere tidspunkt enn om man venter til det gjør vondt i tannen. Det kan gjøre behovet for en mer omfattende behandling mindre. 

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen stilles ved undersøkelse hos tannlege, supplert med røntgen.

Ved klinisk undersøkelse kan tannlegen oppdage tannråteangrep og behandle deretter. I de fleste tilfeller må tannlegen ta røntgenbilder for å supplere den kliniske diagnosen for en mer presis diagnosestilling. For å oppdage tannråte kan tannlegen i tillegg til røntgen bruke tannlegespeil og sonde, elektrisk nervetester som måler tannens reaksjon på strøm som sendes til nerven i tannen (pulpatester), kuldetest, perkusjonstest (som er banking på syk tann med et hardt håndinstrument, som for eksempel et tannlegespeil), eller trykk mot vev rundt den syke tannen med fingrene. 

Årsak

Årsaker til tannråte er dårlig tannstell, redusert spyttsekresjon og mye sukker i munnen over lang tid.

Fravær av, eller utilstrekkelig tannpuss og bruk av tanntråd, er hovedårsaken til tannråteutvikling. En annen årsak til utvikling av tannråte er forlenget varighet av sukker i munnen. Det tar syreproduserende bakterier i munnen ca fem minutter å omdanne sukker til syren som løser opp tannens hardvev, som resulterer i tannråte. Dersom man kan forstyrre denne omdannelsen av sukker til syre, vil man redusere sannsynligheten for dannelse av tannråte. Det gjør man ved å begrense sukker i munnen over lang tid, skylle munnen med vann for å få vasket ut sukker (og bakterier), samt stimulere spyttsekresjon ved for eksempel tygging på tyggegummi, som fører til utvasking av sukker og bakterie. 

Prognose

Prognosen er avhengig av grad av tannråte.

Det er god prognose for tenner med tannråte dersom sykdommen ikke har nådd nerven i tannen. I de tennene hvor tannråten har nådd nerven må tannen rotfylles, noe som gjør at tannen blir noe svakere, og oftere knekker enn en ikke-rotfylt tann. 

Fakta om Tannråte:

Ved tannråte, kan man kjenne smerte i form av tannverk. 

Hyppig sukkerinntak gjennom dagen, manglende tannpuss og redusert spyttproduksjon kan føre til tannråte. Tannpuss, tanntråd og fluor er viktige tiltak mot tannråte. 

Behandling består av å fjerne tannråten hos tannlege, med påfølgende tannfylling eller kroneterapi, rotfylling eller tanntrekking. 

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Mahabad Khalid

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk