Syreskader på tennene

Derfor skal du pusse tennene før trening

Sportsdrikke kan gi syreskader på tennene.

RISIKO: Mange sportsdrikker er veldig syrlige i tillegg til å være fulle av sukker, og kan i tillegg til økt risiko for hull også gi syreskader på emaljen. Vann er bedre.
RISIKO: Mange sportsdrikker er veldig syrlige i tillegg til å være fulle av sukker, og kan i tillegg til økt risiko for hull også gi syreskader på emaljen. Vann er bedre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Trening og syreskader

Redusert spyttproduksjon svekker munnens evne til å rense og nøytralisere syrer. Norsk forskning fra 2012 har sett på forholdet mellom trening, spytt og syreskader på tennene.

Syreskader ble funnet hos 64 prosent av de som trente regelmessig, og hos 20 prosent i kontrollgruppa.

Syreskadene var ikke avhengig av hvor mye du trente, og alle deltakerne i studien drakk vann under trening. Tre drakk sportsdrikk i tillegg. Det ble ikke funnet noe sammenheng mellom inntak av sure drikker og frukter og syreskadene - treningen og den reduserte spyttproduksjonen var fellesnevneren.

For folk som trener mye, er det naturlig å innta sportsdrikke underveis, eller mellom øktene for restitusjon.

Som med annen restitusjonsmat, inneholder drikkene ofte mye karbohydrater. I tillegg til sukkeret, er mange sportsdrikker veldig sure. Det er ikke bra for tennene.

Puss tennene først

- Har du belegg på tennene, og drikker sportsdrikke, vil mer av karbohydratene feste seg på tennene. Da kan det faktisk lønne seg å pusse tennene før trening, for da vil sukkeret lettere skylles forbi tennene og du reduserer faren for hull, sier Ellen-Margrethe Hovland, klinisk ernæringsfysiolog i Melk.no.

Hun mener det er spesielt gunstig å pusse tennene før trening dersom du skal trene i økter med mye smådrikking underveis.

Unngå småslurker

Alix Young Vik, professor i kariologi og gerodontologi ved Institutt for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo, er enig at en tannpuss før trening vil gi sukkeret mindre mulighet til å bidra til hull i tennene.

Men mange sportsdrikker er veldig syrlige i tillegg til å være fulle av sukker, og kan i tillegg til økt risiko for hull også gi syreskader på emaljen.

- Mot syreangrep vil det nok ikke hjelpe å pusse på forhånd. Men det kan hjelpe å drikke mye på en gang heller enn småslurker, sier Vik.

Hun påpeker også et annet problem med sportsdrikkene, nemlig at de som drikker dem, naturlig nok, er tørre i munnen på grunn av treningen og dermed veldig tørste.

- En tørr munn betyr mindre spytt til å fortynne sportsdrikken og beskytte mot det sure, sier hun.

Ising og synlige skader

Sure drikker og matvarer er en av hovedårsakene til syreskader på tennene, og ifølge Vik oppstår syreskadene hos noen etter uheldige spise- og drikkevaner over tid.

- Det tar tid før emaljen er så skadet at man ser det på tennene, eller kjenner at det iser. Men litt for mye surt drikke litt for ofte kan skade emaljen, sier hun.

Syreskader oppdages ofte først ved ising i tennene. Etterhvert kan man også se på tennene at de er skadet, ved at kanten på for eksempel fortennene blir gjennomsiktige og litt flisete.

Ikke bare cola og juice som ødelegger tennene...

En studie av tannhelsen til norske vinsmakere viste at 50 prosent hadde syreskader på tennene, sammenliknet med 20 prosent i kontrollgruppa. Vinsmakerne hadde i tillegg mer alvorlige syreskader på tennene enn de som hadde skader i kontrollgruppa. Studien tok for seg 18 vinsmakere ansatt i AS Vinmonopolet, og kontrollgruppa bestod av 30 personer.

- Det er viktig at de som er i faresonen, eller som har begynt å utvikle syreskader, får informasjon om årsaken til skadene, slik at de kan endre spise- og drikkevanene sine, sier Vik.

Forebygge syreskader

Eksempler på sure drikker er juice, sportsdrikk, brus og vin. Mat som virker på tennene på samme måte er for eksempel sitrusfrukter, syltet mat og sure godterier.

En mulighet for å redusere skaden fra syrlig mat og drikke, er å holde seg borte fra denne type matvarer.

- Men du kan også endre hvordan du drikker, for eksempel kan et sugerør gjøre at tennene i mindre grad utsettes for syren. Også er det viktig å ikke drikke mange små slurker hele tiden, slik at tennene stadig blir utsatt for syre, sier Vik.

- Enkelte tannkremer beskytter bedre enn andre mot denne type skade. Men husk at tennene ikke skal pusses med en gang noe surt er inntatt. Sure drikker bløtlegger det ytterste laget av emaljen, og for hard børsting da kan ødelegge dette laget. Selv om det er individuelt, kan det lønne seg å vente ca en halvtime etter inntak av noe surt før du pusser, sier hun.

Skyll med vann

Både Vik og ernæringsfysiolog Hovland anbefaler å skylle med vann etter inntak av surt og sukkerholdig drikke.

- Kanskje du kan ha både en flaske sportsdrikk, og en flaske vann med deg på trening? Dersom du drikker juice til frokost kan du også avslutte med litt vann, slik at mye av drikken blir skyldt vekk med en gang, foreslår Hovland.

- Om du smådrikker mye cola eller annet sukkerholdig drikke kan det også lønne seg å skylle med fluor regelmessig, sier Vik.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Andre årsaker til syreskader:

En annen viktig årsak til syreskader kan være magesyre, oppkast i forbindelse med mageproblemer eller spiseforstyrrelser.

Les også:

Så mye tannkrem skal du bruke

Unngå de klassiske treningstabbene

Sjekk om du dusjer for ofte

Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning