Mage- og tarmsykdom

Noen går i flere år uten riktig diagnose

Her er symptomene på Chrons sykdom.

SYMPTOMER: Symptomene på Chrons syndrom avhenger av hvor betennelsen ligger.
SYMPTOMER: Symptomene på Chrons syndrom avhenger av hvor betennelsen ligger. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

Generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdom, Arne Schatten, kan fortelle at per i dag har 16 000 nordmenn Crohns sykdom.

Sykdommen er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen, og kan ramme alle deler av fordøyelseskanalen, fra munnen til endetarmsåpningen (anus), opplyser Norsk Folkehelseinstitutt.

Symptomer ved Crohns sykdom

Schatten trekker frem fire hovedsymptomer.

- Den berørte kan få alvorlig diaré, sykdomsfølelse, kraftige magesmerter og fatigue.

Hvem som får hvilke symptomer avhenger av hvor betennelsen ligger. Avføringen vil for eksempel være ekstra blodig om betennelsen ligger i nedre del av tarmen.

Spesialist i fordøyelsessykdommer og overlege ved Akershus universitetssykehus, Kristin Kaasen Jørgensen, forteller at noen pasienter i tillegg kan ha en følelse av oppblåsthet, kvalme, nedsatt matlyst og vekttap.

Ved Crohns sykdom kan en også få symptomer fra andre organer.

-De hyppigste symptomene fra andre organer er smerter og stivhet i ledd. Man kan også få sykdomsforandring i hud, øyne og lever, sier Kristin Kaasen Jørgensen.

Flere studier viser det kan være en kombinasjon av genetikk og miljø som ligger til grunn for sykdommen.

Symptomene kan være svært like de man ser ved Ulcerøs kolitt (se faktaboks), som sammen med Crohn går under samlebetegnelsen IBD-inflammatorisk tarmsykdom.

Diagnose

Schatten understreker hvor viktig det er å komme forberedt til legen.

-Folk henger seg ofte opp i ett symptom. For å få en rask diagnose og god hjelp er det viktig at du hos legen trekker fram alt du opplever som annerledes. Slik kommer du deg raskt videre, sier han.

Schatten opplyser at medlemsundersøkelser i LMF viser at ca 13% har gått til fastlege i over fem år uten å bli henvist videre til en spesialist. Dette tror han skyldes en kommunikasjonssvikt mellom pasient og lege.

Kaasen Jørgensen forteller at Crohns sykdom kan diagnotiseres ved å foreta en skopiundersøkelse av tykktarmen.

Ulcerøs kolitt

  • Ulcerøs kolitt kan være til forveksling lik Crohns.
  • Det en betennelse i slimhinnen i tykktarmen, og slimhinnen i endetarmen (rektum) er som regel rammet.
  • 12 000 personer lever med sykdommen i Norge i dag.
  • Symptomene er blodig diaré, magesmerter og ofte sterk trang til avføring.

Kilde: Helseleksikonet.no

- Gjennom skopet kan legen se eventuelle betennelser og blødninger, sier hun.

Om betennelsen ligger i tynntarmen kan dette undersøkes med blant annet røntgen. I tillegg tar man blodprøver og prøver av avføringen, opplyser overlegen. Hun forklarer at ved gastroskopi kan en se om de øverste delene av tarmsystemet er rammet.

Les også: Dette er Ulcerøs kolitt

Behandling ved Crohns sykdom

Ettersom sykdommen er kronisk lar den seg desverre ikke kurere.

Behandlingen er kun for å dempe sykdomsaktiviteten og forhindre eventuelle komplikasjoner som kan oppstå, forklarer Kaasen Jørgensen.

Hun forteller at steroider brukes i kortvarige perioder for å dempe tarmbetennelsen, men at det ofte vil være behov for å gå over til en mer langvarig behandling. Dette innvolverer ofte immundempende medisiner som gis i tablettform, i sprøyter eller ved infusjoner.

Flertallet av pasientene med Crohns sykdom må operere en eller flere ganger i løpet av sykdomsforløpet sitt.

- Operasjon utføres enten for å lindre symptomer som ikke lar seg behandles med medisin, eller for å fikse komplikasjoner som kan oppstå underveis, sier Kristin Kaasen Jørgensen.

Hun forteller at slike komplikasjoner kan være trange partier på tarmen, hull på tarmen, blødninger, fisteldannelser og byller i og rundt endetarmen.

- Det er viktig at pasienter får i seg næringsrik mat da langvarig betennelse i tarmen forhindrer normalt næringsopptak, sier overlegen.

En del trenger vitamin- og mineraltilskudd. Det er viktig med røykestopp ettersom røyking forverrer sykdommen.

Kosthold

Til nå finnes det ikke anbefalt kosthold eller diett ved Crohns sykdom. Hva som passer for den enkelte er svært individuelt.

- Om det er 16 000 med sykdommen tilsvarer det 16 000 dietter, sier Schatten.

Han forteller at mange styrer unna kaffe, sukker og alkohol. Og en del holder seg unna gluten i perioder. Hans beste råd er å dra til en gastroentolog for videre henvisning til klinisk ernæringsfysiolog.

Les også: 10 tips til deg som sliter med magen

Varierende konsekvenser

I hvilken grad inflammatorisk tarmsykdom påvirker hverdagen til de berørte varierer. I en undersøkelse gjort av LMF i 2018 svarte 17% av deltakerne at de ikke hadde hatt sykefravær det siste året, mens 17% hadde hatt sykemelding i minst en uke flere perioder når tilstanden var forverret.

- Antall uføretrygdede på grunn av tarmsykdom har gått ned. I dag er tallet 18%, opplyser Schatten.

Ettersom man ser helt frisk ut kan man oppleve å ikke bli forstått av de rundt seg. Spesielt barn, som ikke kan uttrykke seg på lik linje med voksne, kan føle at de ikke blir tatt seriøst av omsorgspersoner eller helsepersonell.

- Et barn med Crohns sykdom later ikke som han eller hun er sykt, det later mer som om det er friskt, forteller Schatten.

Årsaken til Crohn er fortsatt uviss, og det kan være mange ulike faktorer som spiller inn.

- Man ser at det kan være en arvelig faktor, samtidig som det forekommer oftere i nordlige land, sier Schatten.

Les mer om Crohns sykdom i Helseleksikonet.

Les også: Oversikt over Mage- og tarmsykdommer

I en brosjyre fra LMF for pasienter og pårørende opplyser de at det ser ut som visse medikamenter som Ibux, jerntabletter og antibiotika kan trigge en tarmsykdom hos de disponible. Videre står det at en annen mulig årsak kan være stress og belastning over tid, ettersom dette svekker immunforsvaret.

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2019, og sist oppdatert 13/02 2019.

Les også