Mister håret

Mister du unormalt mye hår?

Dette gjør du.

HÅRTAP: - Noen ganger finnes det underliggende sykdom som gir forandringer i både hud, hodebunn og negler, sier Lisbeth Rustad, avdelingsdirektør på hudavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus. FOTO: Jenny Mina Rødahl
HÅRTAP: - Noen ganger finnes det underliggende sykdom som gir forandringer i både hud, hodebunn og negler, sier Lisbeth Rustad, avdelingsdirektør på hudavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus. FOTO: Jenny Mina Rødahl
Sist oppdatert

Årsaker til at håret kan falle av

Stress

Dersom du er en over gjennomsnittet stresset person, enten i hverdagen, eller personlig, kan dette vises på hud og hår. Stress kan medføre ubalanse i kroppen, som igjen kan føre til hårtap.

Underernæring

Dersom du ikke får i deg de næringsstoffene kroppen trenger, kan det faktisk føre til at du mister hår. Dersom du for eksempel har gått på en næringsfattig slankekur, kan det slå ut i form av hårtap.

Aldring

Er du kvinne og nærmer deg overgangsalderen? Da er det vanlig at kvinner blir tynnere i håret, og det kan nemlig være årsaken.

Hormoner

Hovedårsaken til genetisk eller hormonelt hårtap, og svakere og tynnere hår, er DHT-hormonet som er tre ganger kraftigere enn det mannlige kjønnshormonet testosteron. Hormonet bidrar til en forkortet vekstfase, og hårfolliklene blir mindre. Det resulterer i at de små blodkarene som forsyner huden og håret med blod og næringsstoffer blir mindre effektive, og cellene mottar mindre næring.

Kilde: Eirik Thorsen, eier og senior Art Director hos frisørsalongen Adam og Eva Grensen.

Er hårbørsten din full av hår, eller føler du at alle hårstråene ligger igjen i sluket når du dusjer?

Vel, du er i tilfelle ikke alene.

Det er vanlig å miste rundt 100 hårstrå om dagen. Noen litt mer, andre litt mindre. Men når mister du så mye at du bør ta en tur til legen?

Lisbeth Rustad er avdelingsdirektør på hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus. Hun informerer om at det kan være alvorlige sykdommer som er årsaken til håravfall.

Mister hår daglig

Ifølge Rustad kan det være flere årsaker til at du mister håret. Det vanligste er hudsykdom, generell sykdom som for eksempel systemisk sykdom, hormonforstyrrelser, kreft, kreftbehandling eller mangelsykdom.

- Mekanisk eller kjemiske frisørbehandlinger kan også være årsak, i tillegg til eventuell psykisk sykdom, hvor du tvangsmessig drar ut hårene selv, informerer hun om.

Hun forklarer videre at det også finnes ukjente grunner til hårtap. Det kalles idiopatisk hårtap, og er håravfall uten at du finner en spesifikk årsak til det.

- Det er viktig å være klar over at håret ditt har en normal vekstsyklus. Det betyr at håret vokser ut, og faller av kontinuerlig.

Rustad poengterer at dette som regel er regulert, slik at du har en balanse i hårveksten. Du vil normalt ikke merke at du daglig mister hår, for nye hår vil hele tiden erstatte det som faller av.

Hårtap er altså når det faller av mer hår enn det erstattes.

- Eksempelvis når menn får «måne», er det først og fremst et fenomen knyttet til arvelige egenskaper, og følsomheten for kjønnshormonene som påvirker hårsekkene, opplyser hun om.

Vær obs på rødhet og kløe

Kløe, rødhet og flass i hodebunnen er imidlertid ikke tegn på hårtap. Men det kan bety sykdom i hodebunnen, som igjen kan føre til hårtap.

- Dersom det er synlige tegn til rødhet, skorper, hevelse eller sår i hodebunnen, er det åpenbart at noe ikke er som det skal, sier Rustad.

Hun forteller at dersom håret begynner å falle av uten at du ser noen spesiell årsak til det, kan det være hormonforstyrrelser eller indre sykdom. Da bør du oppsøke lege for å få avklart problemet, og eventuelt få det undersøkt videre.

- Vær obs på at rødhet og flass kan være symptomer på eksem eller psoriasis, som en sjelden gang vil kunne påvirke hårveksten og gi økt håravfall.

- Noen ganger finnes det underliggende sykdom som gir forandringer i både hud, hodebunn og negler, forklarer Rustad.

Forebyggende hårprodukt

Eirik Thorsen, eier og senior Art Director hos frisørsalongen Adam og Eva Grensen, er overbevist om at dersom du merker at du mister mye hår, bør du se på hvilken livsstil du har. Ta også en prat med legen din om problemet.

Rustad informerer om at et sunt og balansert kosthold betyr mye for hud og hår. Det gjør også moderat soling, og mindre bruk av kjemikalier.

Ifølge Thorsen finnes det også en løsning som skal hjelpe til med å forebygge hårtap.

- Det finnes noen hårprodukter som vi ser gir bra resultater. Formålet er å gjøre hvert hårstrå tykkere, samt stimulere hårveksten.

Ta en prat med frisøren din neste gang du er innom, for å sjekke om du kan gi utvalgte produkter en sjans for forebygging av hårtap.

Unngå kjemisk behandling

Rustad forteller at hårprodukter hjelper håret ditt med å se pent ut, men at det imidlertid ikke vil hjelpe mot håravfall dersom det er sykdom som er årsaken til hårproblemet.

- Forutsatt at du ikke har en sykdom, vil hårets sunnhet henge sammen med livsførsel, næringsinntak, og eventuell bruk av tobakk, alkohol eller andre rusmidler, sier hun.

Mye kjemisk eller mekanisk behandling som permanent og farging av håret bør også reduseres, og aller helst unngås.

Og det sier også frisøren seg enig i.

- Overdreven bruk av kjemiske behandlinger som bleking, farging og strukturomforming kan være årsak til at du mister hår, sier Thorsen.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også