Kjemisk lungebetennelse

- Kan føre til langtidsskade på lungevev og i verste fall død

Dette kan gi kjemisk lungebetennelse

UVEL: Symptomene på kjemisk lungebetennelse er tørr- eller slimhoste, tung pust, feber, hodepine, hurtig puls, svie i luftveiene og iblant bryst- og magesmerter.
UVEL: Symptomene på kjemisk lungebetennelse er tørr- eller slimhoste, tung pust, feber, hodepine, hurtig puls, svie i luftveiene og iblant bryst- og magesmerter. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
SALMIAKK OG KLOR: Tilsammen gir dette en kjemisk reaksjon som kalles kloramingass. Denne er luftveisirriterende og kan føre til kjemisk lungebetennelse.
SALMIAKK OG KLOR: Tilsammen gir dette en kjemisk reaksjon som kalles kloramingass. Denne er luftveisirriterende og kan føre til kjemisk lungebetennelse. Foto: FOTO: Getty Images

Kjemisk lungebetennelse er en betennelsestilstand i luftveiene som hverken skyldes bakterier eller virus.

Den vanligste årsaken er inhalasjon av en irriterende gass eller at et petroleumsprodukt kommer over i luftveiene.

Det er flere kjemikalier som kan forårsake kjemisk lungebetennelse.

En av de vanligste årsakene er kombinasjonen salmiakk og klor som gir den kjemiske reaksjonen kloramingass. Denne er luftveisirriterende, og kan føre til kjemisk lungebetennelse.

Lise G. Ringstad, seniorrådgiver ved avdeling for giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet, forteller at de også får mange henvendelser om innånding av petroleumsprodukter som tennvæske og whitespirit.

- Det kan for eksempel være barn som sutter på en malerkost, sier hun.

Personer som har vært utsatt for mikrostøv og små partikler etter brann kan også oppleve kjemisk lungebetennelse.

- Det samme gjelder også personer som lider av refluks eller som har fått narkose, eller andre situasjoner der man kan inhalere sitt eget magesekkinnhold, sier Cecilie Revhaug.

Hun er overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus og jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Fremmedlegemer i luftveiene

Fremmedlegemer i luftveiene hos barn kan også gi kjemisk lungebetennelse.

Kjemisk lungebetennelse

  • Man kan også få lungebetennelse ved å puste inn giftige gasser eller etsende kjemikalier.
  • Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse.
  • Irriterende gasser, petroleumsprodukter og fremmedlegemer i luftveiene kan gi kjemisk lungebetennelse.
  • Symptomer er tørr- eller slimhoste, feber, hurtig puls, hodepine, tung pust, svie i luftveiene og iblant brystsmerter og magesmerter.

Kilde: lhl.no og Knut Erik Hovda, ovedlege ved Oslo universitetssykehus.

- Peanøtter eller biter av peanøtter i luftveiene kan gi kjemisk lungebetennelse, sier Knut Erik Hovda, overlege på Nasjonalt behandlingssenter for CBRNe-medisin, Akuttmedisinsk avdeling, Medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus.

- Barnet har da inhalert et fremmedlegeme som for eksempel en eplebit, en perle eller en peanøtt. Fremmedlegemet kommer forbi halsen og kroppen må selv fjerne det. Derfor settes det i gang en betennelse som en reaksjon på det fremmede. Ofte kommer det bakterier på toppen av irritasjonsbetennelsen, forklarer Revhaug.

Hun understreker at kjemisk lungebetennelse er uvanlig hos barn, men når det først skjer, er årsaken som regel fremmedlegemeaspirasjon, altså fremmedlegemer i luftveiene.

Minner om «vanlig» lungebetennelse

Overlege Hovda forteller at symptomene på kjemisk lungebetennelse kommer an på alvorlighetsgraden, men i praksis innebærer det en irritasjon av luftveiene som gir tørr- eller slimhoste, varierende grad av slimproduksjon, tung pust, svie i luftveiene og iblant brystsmerter og magesmerter.

Du kan få feber, føle deg uvel og få hurtig puls og hodepine.

I praksis ligner symptomene på en «vanlig» lungebetennelse eller forkjølelse/influensa, men alvorlighetsgraden vil påvirke symptombildet.

Det viktigste når du har blir utsatt for kloramingass er å fjerne seg fra kilden. Deretter består behandlingen i å skylle øyne og hud ved søl og deretter sørge for ro og frisk luft.

Væske i lungene

Ringstad forteller at selv en liten sniff kan gi medføre risiko for at væsken kommer over i lungene, men at det heldigvis er få som ender opp på sykehus.

PEANØTTER: Barnet kan få kjemisk lungebetennelse av peanøtter eller andre fremmedlegemer som kommer ned i lungene.
PEANØTTER: Barnet kan få kjemisk lungebetennelse av peanøtter eller andre fremmedlegemer som kommer ned i lungene. Foto: FOTO: Getty Images

Hvis du ikke har symptomer etter uhellet, kan du se det an hjemme, men det er viktig å ta eventuelle symptomer som oppstår på alvor og kontakte legevakt eller sykehus.

- Det hender vi også får henvendelser om bensin, etter at folk har prøvd ut hevertprinsippet. En liten slurk bensin er sjelden farlig, med mindre den har trukket seg ned i luftveiene, i så fall kan den gi opphav til behandlingstrengende lungesymptomer, opplyser seniorrådgiveren.

Har du mange symptomer bør du oppsøke legevakt.

- Behandlingen er da først og fremst ro, surstoff, eventuelt astma- og betennelsesdempende medisiner, og i verste fall kunstig pustehjelp med maske eller respirator, forteller overlege Hovda.

Prognosen er avhengig av alvorlighetsgraden, men som regel er man symptomfri i løpet av få timer.

- Samtidig er det viktig å huske på at enkelte stoffer og gasser kan gi veldig alvorlige symptomer som gir behov for respiratorbehandling, og som kan føre til langtidsskade på lungevev eller i verste fall død, ifølge Hovda.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning