LANgvarig forkjølelse

Fem grunner til at forkjølelsen vedvarer

Det er en grunn til at du ikke blir frisk. Her får du vite hvorfor.

LANGVARIG FORKJØLELSE: Høst og vinter er høysesong for forkjølelse, og sykdommen kan ofte vedvare.
LANGVARIG FORKJØLELSE: Høst og vinter er høysesong for forkjølelse, og sykdommen kan ofte vedvare. Foto: Foto: Sara Johannessen, Scanpix
Publisert Oppdatert

Høst og vinter er høysesong for forkjølelse, og for mange er det umulig å ikke bli syk - til tross for at man gjør sitt aller beste for å unngå akkurat dette.

Det aller verste er når man går og er halvsyk i mange uker uten å hverken bli skikkelig syk eller ordentlig frisk. Mange er derfor interessert i å vite hvor lenge en forkjølelse varer.

Til tross for at inkubasjonstiden på en forkjølelse vanligvis kun er på 2-3 dager, føler mange at de ikke blir helt friske. Helsebiblioteket informerer at en forkjølelse typisk varer i syv til 10 dager, men hosten kan vare i tre uker eller mer.

Her er fire grunner til at man har forkjølelse med lang varighet:

1. For lite hvile

Grunner til langvarig forkjølelse

1. For lite hvile
2. Ikke frys
3. For lite væske
4. Man trer for hardt
5. Man behandler feil sykdom

I dagens samfunn med som oftest høyt tempo er det svært få som roer ned bare fordi de er litt snufsete.

Og det er her ofte problemet ligger - for å bli skikkelig frisk er man nødt til å slappe av ordentlig. Søvn har nemlig en stor innvirkning på immunforsvaret vårt.

I en studie som ble publisert i Archives of Internal Medicine tidligere i år, fant forskerne ut at folk som sov mindre enn syv timer per natt hadde en større sjanse for å bli forkjølet enn folk som sov åtte timer eller mer per natt.

Når du først har blitt forkjølet, er det også vanskeligere å bli frisk hvis man ikke slapper nok av

Siri Helene Hauge, som jobber som lege ved Folkehelseinstituttet, bekrefter dette.

- For å bli raskere frisk bør man ta det med ro og få nok søvn, detter er veldig viktig, sier hun.

Les også: Slik blir du kvitt forkjølelsen

2. Ikke frys

Forkjølelse forårsakes av et virus. Du kan ikke bli forkjølet uten å bli smittet av et av de 150.000 kjente forkjølelsesvirusene. Men hvorfor blir vi da forkjølet når vi fryser?

- Når vi fryser trekker blodårene seg sammen i slimhinnene våre. Flimmerhårene, som jobber med å hindre mikroorganismer som virus å trenge inn i kroppen, får ikke gjort jobben sin skikkelig, sier doktor Miklos Degré, spesialist i mikromedisin.

- Og da får viruset innpass.

Derfor kan vi bli forkjølet uansett hvor mye vi kler på oss. Degré har ikke tro på naturpreparater som hvitløk og ingefær i kampen mot forkjølelsen.

- En forkjølelse er en virusinfeksjon, sier han.

Les også: Slik forebygger du forkjølelse

3. For lite væske

For å bli skikkelig frisk, er det også viktig å få i seg nok væske. Hvis du ikke blir kvitt forkjølelsen, så vurder om du bør drikke mer.

Når du er syk har kroppen nemlig behov for mer væske, og hvis du drikker altfor lite når du er forkjølet kan du bli dehydrert. For lite væske i kroppen kan også føre til at symptomene vedvarer.

Hauge opplyser at man før være spesielt oppmerksomme på barn som er syke.

- Har de feber lenge, kan de fort bli dehydrert. Derfor bør man passe ekstra godt på, sier hun.

Les også: Mat mot forkjølelse

4. Man trener for hardt

Selv om man har en rennende nese og en hals som klør, er det likevel mange som fortsetter sitt vanlige treningsregime.

Ofte presser man seg like hardt når man er forkjølet som når man er frisk som en fisk. Dette er ikke veldig lurt.

Man trenger ikke å la være å trene selv om man er litt pjusk, men man bør definitivt ikke presse seg like mye. Har du en høy intensitet på treningen din når du er syk, kan det gå ut over immunforsvaret ditt.

Hauge råder folk til å holde sengen fremfor å trene hvis man er slapp og har vondt i kroppen.

- Mot slutten av forkjølelsen når man føler seg i god form, da er det greit å trene, men man bør droppe treningen når sykdommen er på sitt verste, oppfordrer hun.

5. Man behandler feil sykdom

En vanlig forkjølelse kan ofte ha samme symptomer som andre sykdommer, som for eksempel allergi.

Ofte kan man være overbevist om at man er forkjølet, men hvis du ikke blir bedre kan det hende at du behandler feil sykdom.

Klinisk førsteamanuensis for smittsomme sykdommer ved University of California, Peter Katona, forteller til WebMD at det er svært vanlig å forveksle allergi med forkjølelse.

Grunnen til dette er at allergi typisk at symptomer som ligner på dem man får når man er forkjølet. Både allergi og forkjølelse kan gi deg en rennende nese, hoste og nysing. Muskelsmerter, slapphet og mindre appetitt er for øvrig symptomer som oftest bare forkjølelse har.

Symptomene på forkjølelse setter seg typisk fra nakken og opp, og de topper seg som oftest etter et par dager. Allergi derimot har ikke like sterke symptomer og de er mer vedvarende.

Lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet nevner også virus- og bakterieinfeksjoner.

- Ofte kan det være vanskelig for vanlige folk å vite hvorfor man er syk. Det kan være en forkjølelse, influensa eller bakterieinfeksjon, sier hun.

Hvis du har feber over en lang periode, eller hvis du blir frisk og plutselig syk igjen med høy feber, råder hun folk til å ta kontakt med lege.

Hun opplyser at hvis man har en virusinfeksjon, så kan man ofte ha langvarige symptomer som ligner på en vanlig forkjølelsessykdom. For de fleste går dette over av seg selv, men det kan ta noe tid.

- Ved en bakterieinfeksjon, så trenger man derimot antibiotika. Dette indikeres ved at man har høy feber lenge og at man føler seg dårlig. Da bør man oppsøke lege, opplyser Hauge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning