Smerter i beina

Smerter i beina kan være beinhinnebetennelse

Kan være vanskelig å bli kvitt.

SMERTEFULLT: Beinhinnebetennelse gir som regel smerter i nedre delen av beina. Det er en vanlig tilstand, særlig blant de som trener mye.
SMERTEFULLT: Beinhinnebetennelse gir som regel smerter i nedre delen av beina. Det er en vanlig tilstand, særlig blant de som trener mye. Foto: Gettyimages
Publisert Oppdatert

- Symptomene relatert til beinhinnebetennelse kan ofte virke murrende og kjennes ut som tannverk, sier Patrick J. Hammeren, kiropraktor og klinikksjef ved Atlasklinikken i Bergen.

Beinhinnebetennelse, også kjent som medialt tibialt stressyndrom, oppstår hyppigst på indre og nedre 2/3 av legg.

Dette er den hyppigste forekommende kroniske belastningsskaden hos idrettsutøvere.

– Ved mer alvorlige tilfeller vil det kunne være vondt å ta på, rødt og hovent. Etter hvert blir toleransen for belastning og trening stadig mindre grunnet økende symptomer, sier Hammeren.

Beinhinnebetennelse er en betennelse i hinnen som omslutter beinene i kroppen, og som oftest oppstår i muskelfestene på innsiden av leggen. Betennelsen er en av de vanligste overbelastningsskadene hos idrettsutøvere.

– Tilstanden er spesielt hyppig blant løpere, hoppere og i hallidretter. Men også langrennsløpere og skøyteløpere er utsatte, legger han til.

Tegn på beinhinnebetennelse

Ifølge Hammeren er den underliggende årsaken til beinhinnebetennelse uklar. Det har vært utført forskningsstudier hvor de ved bruk av diagnostisk ultralydundersøkelse har forsøkt å identifisere underliggende forandringer hos pasienter med og uten plager.

– Det ble identifisert forandringer i form av hevelse i det ytre laget av beinet i de symptomatiske (ikke-friske) og asymptomatiske (friske) pasientene, sier kiropraktoren.

Årsaken til plagene er som regel en kraftig og hurtig økning av treningsmengde.

Forskning har vist at økt muskelstørrelse og stølhet i forbindelse med intense treningsperioder også kan være en viktig utløsende årsak i utviklingen av plagene.

– Terapeutene ved klinikken vår har erfart at hvis treningen fortsetter, vil pasientene etter hvert kunne utvikle hvilesmerter, og at smertene forverres ved minimale belastninger. Smertene tvinger da ofte pasienten til å slutte eller ta en pause med løpe- og spensttrening, utdyper han.

LØPING: Beinhinnebetennelse eller legghinnebetennelse oppstår gjerne hos dem som løper på hardt underlag.
LØPING: Beinhinnebetennelse eller legghinnebetennelse oppstår gjerne hos dem som løper på hardt underlag. Foto: Gettyimages

Les også: Disse smertene kan skyldes artrose

Behandling av beinhinnebetennelse/legghinnebetennelse

Stian Walle Larsen er fysioterapeut ved Myrens Fysikalske og forteller at som med mange plager og smerter som kommer av overbelastning, så kan beinhinnebetennelse forebygges.

– Om man begynner med ny, eller økt, aktivitet i et rolig og kontrollert tempo er mye gjort. Det å planlegge en gradvis progresjon, og forhøre seg med fagpersoner, er lurt for å unngå overbelastningssmerter eller skader, råder han og legger til:

Tips til deg med plager:

  • Oppsøk fagpersoner som er kjent med lidelsen og behandling av den, slik at du får en korrekt diagnose raskt, og kan begynne å behandle det korrekt.
  • En diagnose kan stilles gjennom grundige samtaler og spesifikke tester.
  • Reduser aktiviteten som provoserer. Det betyr ikke at du skal slutte å trene, men tilpasse.
  • Planlegg og varier treningen din slik at du bygger opp kapasitet i den idretten/aktiviteten du ønsker å drive med over tid.

Kilde: Stian Walle Larsen, fysioterapeut, Myrens Fysikalske

– Om man i tillegg fokuserer litt på å styrke det aktuelle området som belastes, vil man kunne klare å forebygge slike smerter.

Det vil sjelden være nødvendig å kontakte lege ved beinhinnebetennelse.

Fakta om betennelsen:

  • Smertene rundt slike plager forbindes meget ofte med aktivitet, og det har gjennom randomiserte studier blitt identifisert risikofaktorer for å utvikle slike plager:
  • - Drastisk økning av trening eller for mye trening
  • - Økt kroppsmasse
  • - Tidligere beinhinnebetennelse
  • - Antall års erfaring med løp
  • - Økt utad rotasjon av hofte

Kilde: Patrick J. Hammeren, kiropraktor og klinikksjef, Atlasklinikken

I første omgang behandles det med aktivitetsregulering, egentrening og øvelser. Om det ikke er nok, kan man behandle muskulaturen som er spent eller overbelastet med triggerpunktsbehandling med nåler, eller trykkbølge.

Fysioterapeuten forklarer at dette er en akuttbehandling av muskulaturen som vil kunne gi god lindring. Men om man ikke trener korrekt i etterkant, vil smertene kunne komme tilbake igjen.

– Om dette ikke hjelper mot smertene vil det kunne bli behov for å oppsøke en legespesialist for videre utredning og behandling.

Les også: Smerter i beina? Det kan være isjas

Betennelsedempende

Med riktig veiledning og råd vil prognosen som regel være meget god. Om man har vært utsatt for beinhinnebetennelse en gang, kan man likevel ved et senere tidspunkt oppleve tilbakefall.

– Vårt fokus er å gi enhver pasient et individuelt tilpasset opptreningsopplegg for å unngå slike tilbakefall. Dette kan være opprettholdelse av gode oppvarmings- og tøyerutiner, sier Hammeren.

Han forteller at det ofte vil være lurt å introdusere annen alternativ aktivitet og variere belastningen.

– Dette kan eksempelvis være aktiviteter som svømming eller sykling, da dette kan være noe mer skånsomt for leggmuskulatur sammenlignet med løping.

Han får støtte fra Larsen som påpeker at om man tar det med ro og reduserer aktiviteten som provoserer, vil det som oftest gå helt bort av seg selv. Egentrening, avlastning og enkle massasjeøvelser kan hjelpe slik at det går bort raskere, og ikke kommer tilbake.

– I akuttfasen av en betennelse vil betennelsesdempende midler som Ibux og Voltarol/Voltaren kunne hjelpe, men dette vil ikke gjøre noe med årsaken, og kun virke symptomlindrende, forteller han.

Les mer om beinhinnebetennelse i Helseleksikonet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning