Beinhinnebetennelse

Periostitt, medialt tibialt stressyndrom

Sist oppdatert 17.09.2015

Beinhinnebetennelse er en betennelse i hinnen som omslutter beinene i kroppen, og som oftest oppstår i muskelfestene på innsiden av leggen.

Beinhinnebetennelse er en av de vanligste overbelastningsskadene hos idrettsutøvere, og oppstår særlig hos personer som løper mye på hardt underlag. Benhinnebetennelse gir smerter ved belastning av beinet og ved trykk på det betente området. Tålmodighet og avlastning av beinet er viktig for at en beinhinnebetennelse skal kunne tilheles.

Beinhinnebetennelse er en betennelse i periost, en tynn bindevevshinne som omslutter alle bein i kroppen. Benhinnebetennelse oppstår oftest på innsiden av leggen, som blir smertefull både ved belastning og berøring. Beinhinnebetennelse skyldes i de fleste tilfeller bevegelser som gir hard og gjentatt belastning av beina, slik som løping på hardt underlag. En slik belastning gir kraftige drag i muskulaturen som fester til innsiden av skinnbeinet, og fører så til at området der musklene fester til beinet blir betent. En beinhinnebetennelse vil hos de fleste gå over av seg selv etter noen uker med avlastning, tøying og alternativ trening som belaster beina i mindre grad enn løping, men enkelte kan også slite lenge med gjentatte og langvarige beinhinnebetennelser.

Symptomer

Beinhinnebetennelse gir smerter på innsiden av leggen ved trykk eller belastning.

Beinhinnebetennelse kommer som regel i perioder med mye trening, og gir smerter på innsiden av skinnleggen. Spesielt nedre halvdel av leggen er vond og øm. Det er vondt å belaste beinet, og særlig å løpe på hardt underlag. Det betente området er ømt og vondt ved berøring, og kan dessuten være rødt og hovent. Smertene vil som regel forverres i et par dager etter beslastning, for eksempel etter en løpetur.

Behandling og forebygging

Hovedmålene for behandling av beinhinnebetennelse er å lindre plagene, og å forebygge at de kommer tilbake. I de aller fleste tilfeller er avlastning av beinet og tilpasning av trening og fottøy tilstrekkelig for å bli bra.

Det aller viktigste for å kunne bli kvitt en beinhinnebetennelse og samtidig unngå at man får det igjen senere, er å unngå eller redusere den belastningen som har forårsaket skaden. Noen vil trenge flere uker i ro for at beinhinnebetennelsen skal kunne gå over, men for de fleste vil det være nok å redusere løpsmengden og variere treningen mer. For eksempel kan det være et godt tips å bytte ut deler av løpstreningen med andre aktiviteter som sykling eller svømming, som belaster leggene mindre enn løping. Løping bør som hovedregel gjøres på mykt underlag, som på gress eller skogsstier.

Det er dessuten viktig å bruke sko med god støtdemping og som er godt tilpasset din fot og løpestil. Personer som overpronerer, det vil si, belaster innsiden av fotsålen når de løper, bør finne sko og/eller innleggssåler som korrigerer godt for dette for å forebygge beinhinnebetennelse.

Noen kan ha god nytte av fysioterapi som et ledd i behandling av beinhinnebetennelse. En fysioterapeut kan bidra med tøye- og styrkeøvelser som kan ha god effekt, i tillegg til å hjelpe til å korrigere feilstillinger i beina med innleggssåler. Medikamentell behandling har som regel liten effekt på beinhinnebetennelse. I kortere perioder med spesielt uttalte plager kan likevel betennelsesdempende medikamenter, slik som ibuprofen eller voltaren, forsøkes. Disse medikamentene kan taes som tabletter, eller påføres som gel på huden over de vonde områdene. Hvis plagene vedvarer i flere måneder etter at tiltakene som er nevnt over er forsøkt, kan det være aktuelt med kirurgisk behandling. Det er da en ortoped som vil vurdere behovet for og eventuell nytteverdi av en operasjon.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen beinhinnebetennelse kan settes ved at man har en typisk sykehistorie, og at legens funn ved undersøkelse av leggen bekrefter mistanken.

Typiske plager som gradvis forverrede smerter på innsiden av leggen i perioder med mye trening, særlig løping, gjør det sannsynlig at det dreier seg om en beinhinnebetennelse. Legen kan bekrefte dette ved en rask undersøkelse av leggen, særlig av muskelfestene på innsiden av skinnleggen. I enkelte, mer akutte tilfeller, kan det dessuten være aktuelt å ta en røntgenundersøkelse av leggen for å utelukke at det dreier seg om et tretthetsbrudd.

Årsak

Beinhinnebetennelse skyldes en gjentatt overbelastning av muskelfestene på innsiden av skinnleggen. Dette kan ha ulike årsaker, den vanligste er løping på hardt underlag.

Beinhinnebetennelse skyldes først og fremst at hard og gjentatt belastning av beina, spesielt leggene, gir kraftige drag i muskulaturen som fester til innsiden av skinnbeinet. Det fører til at området der musklene fester til beinet, blir betent. Det trykket som kroppsvekten påfører skinnbeinet under belastning gir dessuten et ekstra drag i beinhinnen, som også bidrar til betennelsen.

Den vanligste utløsende årsaken til beinhinnebetennelse er løping, spesielt på hardt underlag. Personer som løper mye er spesielt utsatt, det samme er personer som ikke har løpt noe særlig på lenge, og som plutselig øker treningsbelastningen. Enkelte er fra naturens side generelt mer utsatt for å få beinhinnebetennelse enn andre, for eksempel personer med plattfot og personer som overpronerer. Overpronasjon vil si at de ruller mer på innsiden av foten når de løper enn det som er normalt.  Bruk av sko som er dårlig tilpasset fot og løpestil, eller som har for dårlig støtdemping, øker også risikoen for å pådra seg en beinhinnebetennelse.

Prognose

De fleste med beinhinnebetennelse blir bedre av å redusere belastningen som utløser plagene.

I de aller fleste tilfeller går beinhinnebetennelsen over i løpet av noen uker ved tilstrekkelig avlastning og tilpasning av trening og fottøy. Beinhinnebetennelser har imidlertid en tendens til å komme tilbake ved en senere øket belastning. Derfor er det viktig å finne en balansegang for hvor mye man kan bedrive de aktivitetene som utløser smertene. Det fåtallet som behøver operasjon for sin beinhinnebetennelse har som regel god effekt av dette, men også ved operasjon må man avlaste beinet i flere måneder etterpå. Dessuten kan operasjon medføre komplikasjoner, slik som skade på nerver i leggen.

Fakta om Beinhinnebetennelse:

Beinhinnebetennelse er en betennelse i hinnen som omslutter beinene i kroppen, og oppstår oftest i muskelfestene på innsiden av leggen. Beinhinnebetennelse er en av de vanligste overbelastningsskadene hos idrettsutøvere, og oppstår særlig hos personer som løper mye på hardt underlag. Benhinnebetennelse gir smerter ved belastning av beinet og ved trykk på det betente området. Tålmodighet og avlastning av beinet er viktig for at en beinhinnebetennelse skal kunne tilheles.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joakim Dybvik Eriksson

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Skader i muskler og skjelett:

Skader i muskler og skjelett omfatter alt fra relativt ukompliserte og hyppig forekommende tilstander som ankelforstuinger og muskelstrekk til store kompliserte brudd og bløtdelsskader. Brudd oppstår oftest som følge av et ytre traume. Det kan også skyldes belastning over tid, såkalt tretthetsbrudd, eller de kan oppstå hvis skjelettstrukturen er svekket på grunn av underliggende sykdom som osteoporose eller spredning fra kreftsykdom.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk