Isjias

Smerter i beina? Det kan være isjas

Sjekk om du bør kontakte lege.

ISJAS: Symptomene hos de fleste er smerter i beina.
ISJAS: Symptomene hos de fleste er smerter i beina. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Isjias er en betegnelse som brukes når isjiasnerven ligger i klem og pasienten opplever smerter og symptomer som går ned i benet.

- De vanligste symptomene er smerter og nummenhet. Mer uvanlig er tap av muskelstyrke og en følelse av å tråkke på bomull, forteller Sigrun Låg Kleiv, kiropraktor ved Klinikk for Alle Majorstuen AS.

Isjias er i seg selv ikke en diagnose, så man må finne årsaken til at nerven har kommet i klem.

Det kan være en betennelse, et prolaps, slitasje eller et funksjonelt problem.

Isjias er ikke en diagnose

- Isjias betyr egentlig bare en irritasjon eller kompresjon av isjiasnerven og symptomene forekommer hovedsakelig i lår og legg, noen ganger helt ut i foten, utdyper hun.

Man er mer utsatt hvis man har et kjent prolaps, slitasje i korsryggen, er gravid («falsk isjias») eller danser («falsk isjias»).

- Siden isjias altså egentlig ikke er noen egen diagnose i seg selv, men kan ha flere årsaker, finnes det derfor lite statistikk på isjias, sier Kleiv.

Les også: Slik vet du om du har senebetennelse

Trening har god effekt

Ifølge Joakim Axel Hertel, kiropraktor ved NEMUS Nøtterøy, er det usikkert om og hvordan isjias kan forebygges. Den beste måten å unngå slitasjeforandringer i mellomvirvelskivene, som igjen kan føre til prolaps og isjias, er trening og aktivitet.

- Holder du leddene i bevegelse ved trening, kan du muligvis bremse en eventuell slitasje i ryggen. Du bør unngå bevegelsene som skaper mye smerte, og ha fokus på å gjøre mer av aktivitetene som ikke gjør vondt og som du liker, råder Hertel.

- Begrenser man langvarig statisk sittestilling og gjør mer aktivitet som styrker og beveger ryggen, vil mange ofte kunne unngå problemer, legger han til.

ISJIAS: Problemer med isjiasnerven kan gi tap av styrke i beinet. Behandlere vil blant annet sammenligne styrken i begge beina når de stiller diagnose.
ISJIAS: Problemer med isjiasnerven kan gi tap av styrke i beinet. Behandlere vil blant annet sammenligne styrken i begge beina når de stiller diagnose. Foto: gettyimages.no

Les også: Når trenger du smertestillende?

Oppsøk hjelp ved sterke smerter

Dersom man opplever isjias som påvirker funksjonsevne og gir sterke smerter, bør lege kontaktes.

- Om man har en kraftig forverring i smerter, tap av kraft i beinet, gangvansker, klare sensitivitetstap i huden i benet eller i skrittet, eller dersom man mister kontroll over vannlatingen og avføringen, kan det være en akuttsituasjon som skal tilses og vurderes raskt, forteller Hertel.

Isjias er svært plagsomt, og vil ofte være langvarig. Studier viser ifølge kiropraktoren at 80 prosent blir bra uten operasjon i løpet av tre måneder.

- Langtidssykemelding er ikke uvanlig blant disse pasientene, men det anbefales å være i jobb eller ha en gradert sykemelding der hvor det er mulig, forteller Hertel, og utdyper:

- Det er god praksis at pasienter med nylig oppstått isjias vurderes av en ryggkirurg innen 12 uker i tilfeller hvor kraftige og funksjonshemmende smerter vedvarer tross konservativ behandling og oppfølging. Bare 5 prosent av pasienter med skiveprolaps og isjias blir operert.

Tips til deg som har isjas

Hertel og Kleiv har noen gode råd til deg som sliter med isjas:

Forsøk å opprettholde normal aktivitet og unngå sengeleie. Snakk med fastlegen din om bruk av smertestillende.

Fokuser på at det ofte er en forbigående diagnose og at de aller fleste blir bra etter tre måneder. Fokuser på at ryggen er en sterk struktur som tåler mye, og at du gjennom å bruke ryggen din i denne prosessen skal komme deg gjennom dette.

Man bør oppsøke lege hvis man opplever svakhet i foten/endring i styrke, eller hvis smertene er så sterke at de påvirker søvn og livskvalitet. Vær i aktivitet, gjør enkle aktiverings/avspenningsøvelser.

Oppsøk en behandler for å avklare årsaken til isjiassmertene, slik at man kan gjøre de rette tiltakene for å starte tilhelingsprosessen.

Les også: Smerter i skulder, rygg, fingre eller knær kan skyldes artrose

FAKTA OM ISJIAS

  • Prolaps (isjias) skyldes at en mellomvirvelskive i ryggen sprekker og innholdet i skiven tyter ut og presser på en nerve. Det gir utstrålende smerter nedover i beinet.
  • Forekommer i alle aldersgrupper, mest vanlig i 30-50 års alderen.
  • Hos en person som lider av isjias vil det alltid finnes uttalt stivhet i nederste del av ryggen.
  • I starten gis ingen aktiv behandling, man avventer situasjonen og ser hvordan tilstanden utvikler seg.
  • Når den akutte betennelsen gir seg vil symptomene avta. Etter noen dager eller uker vil også prolapset kunne avta i størrelse, symptomene som skyldtes trykket forsvinner.
  • Om smertene ikke blir mindre i løpet av noen uker, kan man undersøke om det foreligger en tilstand som bør opereres. Omtrent 10 prosent av av de som har isjias trenger operasjon.
  • Oppsøk lege raskt hvis du har kraftige ryggsmerter som blir verre, kjenner svakhet i begge beina, mister kontroll over blære eller endetarm, kjenner deg nummen i seteregionen og kjønnsorganer.

Kilder: Norsk Helseinformatikk (www.nhi.no) og Helsebiblioteket (www.helsebiblioteket.no)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning