Avføring

Dette forteller avføringen om helsen din

Det du ser i do kan fortelle deg viktige ting om din helse.

AVFØRING: Det du ser i do kan fortelle mer om din helse enn du skulle tro. Foto: Getty Images
AVFØRING: Det du ser i do kan fortelle mer om din helse enn du skulle tro. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

De fleste av oss trykker på skylleknappen idet vi er ferdige på toalettet, uten å tenke mer på det som falt i skålen. Men; avføringen kan fortelle mer om din helse enn du skulle tro, så det kan lønne seg å ta en kikk neste gang du har vært der.

-Tarmfloraen vår består av mer enn én kilo mikrober som inneholder flere celler enn hele kroppen. Disse skal normalt sett leve i balanse med hverandre og beskytte oss fra fiendtlige inntrengere, forklarer fastlege og spesialist i allmennmedisin ved Regnbuen legekontor, Stig Bruset.

- Når noe er i ubalanse i tarmen, kan det vise seg i avføringen også, og derfor kan det være lurt å følge med på hva som kommer ut iblant, sier ernæringsfysiolog cand. Scient og forfatter innen ernæring, Gunn Helene Arsky.

Inspisere avføringen

Arsky påpeker at i andre land, som i Tyskland og Japan, er det vanlig at toalettene har en "oppsamlingsskål" der du kan inspisere avføringen før den skylles ned:

- Enten den er rød eller sort, løs eller hard, klumpete eller tynn som en blyant - det er mange tegn som kan fortelle deg alt fra bagateller som at du må spise mer fiber til at du kanskje bør sjekke deg for alvorlige sykdommer som kreft eller cøliaki, forteller hun.

Under kan du lese mer om hva avføringen kan fortelle deg om helsen din.

Hard og sjelden avføring

Forstoppelse kan ha mange årsaker.

- Dersom du har hard og sjelden avføring, færre enn tre ganger per uke, kan man si at du er forstoppet, men det kan være svært individuelt hvor ofte du har avføring. Det er bare du som vet hva som er normalt for deg, forklarer Arsky.

Forstoppelse eller hard avføring kan skyldes ulike årsaker; stress, lite mosjon og feil kosthold er de viktigste årsakene til dette.

- Loff, pasta, ris, pannekaker, vafler, melk, hvitost og fin grøt er eksempler på matvarer som inneholder lite eller minimalt med fiber. Baserer du kosten din på én eller flere av disse matvarene, og samtidig spiser lite frukt og grønnsaker, kan du lett få treg mage. Ved å spise fiber fra korn og grønnsaker og drikke mye vann, vil du oppdage at du får fart i fordøyelseskanalen, forklarer Arsky.

Hun påpeker at forstoppelse også kan skyldes enkelte medikamenter eller sykdom i mage-tarmkanalen. Hvis du har endret kostholdet, og fortsetter å ha forstoppelse i lang tid, bør du kontakte lege.

Rød eller sort avføring

Dette kan bety at du har blod i avføringen.

- Mørkt, størknet blod i avføringen må alltid sjekkes av lege, men friskt blod kan tyde på at du har revet deg opp litt i endetarmen, det er vanligvis snakk om rifter eller hemoroider, i så fall kan fiber og væske i maten du spiser bløtgjøre avføringen så dette skjer i mindre grad, forteller Arsky.

Hun anbefaler likevel også her å ta det opp med lege hvis det vedvarer. Ellers bør du være obs på at maten du spiser kan påvirke fargen på avføringen. Rødbeter, mais, spinat og annen sterkt farget mat, både naturlig og kunstig, kan farge den.

Løs, fettete, blekhvit avføring over tid

Kan være tegn på cøliaki.

Løs, fettete avføring som er blekhvit eller gulhvit over lengre tid kan være tegn på cøliaki. Det er også andre symptomer som rumling i magen og forstoppelse, og det er vanligst å oppdage sykdommen tidlig i livet.

Mistenker du at du eller barnet ditt kan ha det, må du ta kontakt med lege umiddelbart for å få en sikker diagnose. Det består i en blodprøve og en tarmbiopsi, der man i mikroskopet kan se at tarmtottene er flatet ut.

- Det er svært viktig at du ikke begynner med en glutenfri kost på egenhånd før diagnosen er fastslått. Selv få dager uten gluten kan normalisere tarmen nok til at biopsien ser normal ut og diagnosen ikke kan settes, og da er du like langt, sier Arsky.

Avføringen flyter på vannet istedenfor å synke

Kan skyldes bukspyttkjertelen.

Når avføringen flyter på vannet, kan det være på grunn av mye luft i avføringen. Det kan skje hvis du har spist mye mat som forårsaker luft i tarmen som for eksempel brokkoli, bønner, erter, kål, løk, tyggegummi og kullsyreholdige drikker.

- Hvis avføringen flyter på grunn av dette, er det i utgangspunktet ikke noe problem, forklarer Arsky.

Men, dersom avføringen din flyter og du kan i tillegg se fettflekker, kan det imidlertid bety at du ikke klarer å ta til deg fettet fra det du spiser.

- Hvis avføringen flyter på vannet betyr det som regel at det er for mye fett i avføringen og igjen betyr det at ikke galleproduksjonen eller bukspyttkjertelen fungerer som de skal. Er avføringen i tillegg lys taler dette for et passasjehinder for galle, som oftest gallestein. Gallen setter nemlig farge på avføringen og inneholder stoffer som bryter ned fett, forklarer Bruset.

Illeluktende og tyntflytende diaré

Diaré kan utløses av flere årsaker, og den vanligste årsaken er virus i tarmen.

- Også ukjente bakterier kan gi diaré, som for eksempel på reise, forklarer Arsky.

Bruseth forklarer mange typer infeksjoner kan gi illeluktende og tyntflytende avføring, blant annet Giardia Lamblia:

-Giardia Lamblia er en amøbe og gir mageplager som oppblåsthet, smerter og diare, men sjelden feber. Giardia finnes også i Norge, og det mest kjente utbruddet var da drikkevannet i Bergen by for noen år siden ble infisert av denne amøben og mange ble syke. Koking av vannet er tilstrekkelig for å unngå smitte. Hvis ikke diaréen har gått over av seg selv i løpet av en uke, bør man gå til lege for en avføringsprøve.

Avføringen er tynn som en blyant

Kan skyldes både stress og kreft.

Når avføringen kommer ut som en veldig tynn, lang strek, kan det tyde på at passasjen som slipper avføringen ned i endetarmen kan være spent. Dette kan skyldes stress som gjør at kroppen blir anspent i perioder. Men hvis dette vedvarer, kan det tyde på tykktarmskreft. Det er da viktig å oppsøke lege.

Avføringen er eksplosiv og algegrønn

Det kan bety at du har infeksjonen Clostridium difficile, som særlig oppstår etter langvarig antibiotikabruk.

- Dette er en alvorlig tarmsykdom som kan gi feber over 40 grader og illeluktende avføring. Tilstanden går i mange tilfeller over av seg selv. Behandling med mer antibiotika kan være risikabelt. Den mest effektive behandling så langt synes å være å tilføre kapsler med avføring fra friske mennesker som har gitt ca. 90 % symptomfrihet, sier Bruset.

For dem som blir kronisk syke av Clostridium difficile, er løsningen transplantasjon av avføring fra en frisk person. Det er viktig at riktig diagnose settes av helsepersonell og at eventuell behandling skjer etter henvisning fra legen din.

Les også: Slik blir du kvitt kvalmen

Les også: Matallergi og matintoleranse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning