Doktor Online

Se hva ekspertene våre har svart på i sommer

Hemorroider, alkohol og kjønnssykdommer er noe av det legen våre har skrevet om siden sist.

LEGE PÅ NETT: På Doktor Online får du svar på spørsmål om din helse, uten å måtte oppsøke lege.
LEGE PÅ NETT: På Doktor Online får du svar på spørsmål om din helse, uten å måtte oppsøke lege. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ikke alle ekspertene våre har hatt ferie i sommer.

Her kan du lese om noe av det de har svart på i forumet de siste ukene.

Hemorroider?

"Jeg er ei dame på 51 år. For ca. 1 uke siden ble jeg syk og måtte måle feberen med vanlig febermåler i endetarmen. Jeg oppdaget da at det kunne være problemer med å sette inn måleren. Dessutan kom det mye frisk blod på måleren. Når jeg satte meg på do etterpå kom det også en del blod både i toalettskålen og på papiret. Jeg forsøkte i går å kjenne etter med en finger om jeg kunne ha en kul eller lignende i endetarmen (...)"

Les hele spørsmålet og svaret fra allmennlege Kjell Vaage.

Er samboeren min alkoholiker?

Legens svar: "Du beskriver en alkoholikers klassiske liv hvor alt går i oppløsning med tap av familie, venner og arbeid. Samtidig som personen det gjelder benekter alt og ikke vil innse sitt problem. (...)".

Les hele svaret til legen, og spørsmålet fra kvinnen her.

Østrogen og overgangsalder

"Jeg har noen spørsmål om østrogen og overgangsalder. Jeg blir 50 år i oktober og har vært i overgangsalderen i ca 2 år. Tok en blodprøve for ca 1 år siden, som bekreftet dette. De siste 2 årene har jeg kun hatt menstruasjon 2 ganger, ca med 11 mnd mellomrom. Min gynekolog har anbefalt at jeg begynner med østrogen, og jeg har en rekke spørsmål i den forbindelse.

Les alle spørsmålene, og gynekologens grundige svar her.

ALTERNATIV MEDISIN: - Jeg tar inn energier, og det er slitsomt. Vår allmennlege, med kompetanse på alternativ medisin, svarer brukeren.
ALTERNATIV MEDISIN: - Jeg tar inn energier, og det er slitsomt. Vår allmennlege, med kompetanse på alternativ medisin, svarer brukeren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Tar inn energier

"Jeg vet jeg tar inn energier av alle slag, dette kan være sykdom eller evner, men uansett hva det er plager det meg og jeg blir syk av det. Finnes det noen urter eller homeopatiske midler jeg kan ta for å beskytte meg selv? Tar antipsykotika men det virker ikke godt nok, og legen sa jeg skulle ta mavicol...noe som gjorde at medisinen ikke virket. Kunne akupunktur hjelpe meg? Jeg tror jeg har for åpne kanaler og tar inn andres tanker og følelser, er det noen krystaller jeg bør ha på meg? Får fjernhealing en gang i uken, tror du det hjelper? Hva vil du anbefale meg å gjøre? Jeg klarer snart ikke mer av dette kjøret."

Spesialist i allmennmedisin med kompetanse på alternativ behandling, Stig Bruset, svarer. Les svaret her.

Alternativ behandling ved blodpropp

"Jeg har en mann som for kort tid siden var på sykehus for blodpropp i hjernen, han kom seg fort, men er fortsat meget trøtt og har nedsatt følelse i venstre side. Han ble satt på to forskjellige blodfortynnende medisiner og en kolesterol-nedsettende. Men han ønsker ikke å ta disse, da de har bivirkninger. Vi vil da gjerne har noe fra naturen, urter eller lignende, samt en kost som forebygger. Vi syntes da at middelhavsdiett lyder fornuftig. men hva kan han ta av naturmedisin? Og hva slags, og hvor mye trening?"

Les svaret til allmennlege Stig Bruset her.

Downs og psykisk utviklingshemming. Arvelig?

"Jeg ønsker å bli gravid igjen nå, men kjenner på at jeg ikke vil ta sjansen på et barn nr tre dersom dette i hans familie gjør at vi har større risiko for å få et barn som psykisk utviklingshemmet, vi har det så godt med to barn."

Les hele spørsmålet og svaret til gynekolog Mette Moen her.

Klumper i skjedeåpningen

GRAVID: - Er Downs og psykisk utviklingshemming arvelig? Vår gynekolog svarer kvinnen.
GRAVID: - Er Downs og psykisk utviklingshemming arvelig? Vår gynekolog svarer kvinnen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

"Jeg er en 21 år gammel jente som har har oppdaget at jeg har noen klumper i underlivet, i skjeden og på innsiden av de ytre kjønnsleppene. De har samme farge som skjedeåpningen og de indre kjønnsleppene, og de danner ganske store ansamlinger av små og store klumper. Det kjennes ruglete når jeg stikker en finger inn i skjeden. Det har måttet kommet ganske plutselig, for har ikke oppdaget det før nå. Kan det være kjønnsvorter? Jeg har hatt ubeskyttet samleie med tre ulike partnere det siste halvåret. De klør ikke, og gir meg ikke noe fysisk ubehag, men det ser ganske ekkelt ut, og vil være veldig sjenerende for meg hvis jeg ikke får de fjernet. Er også litt redd for om dette kan gi en risiko for å utvikle kreft i livmoren."

"Det du beskriver høres egentlig ganske normalt ut. (...) Det kan selvsagt ikke utelukkes at det også er kjønnsvorter til stede, men de vil vanligvis ha en annen farge", skriver gynekolog Mette Moen her.

Les hele svaret til gynekologen her.

Påvirker ibux og paracet sædkvaliteten?

"Vi prøver for tiden å bli gravide. Mannen min har den siste måneden brukt 1000 mg Paracetamol og 400 mg ibuprofen opptil 3 ganger daglig. Vil dette påvirke sædkvaliteten? Vil det kunne skade sædcellene og videre føre til fosterskader?"

Les svaret til gynekolog Mette Moen her.

Testosteron mot tørr skjede

"Stemmer det at dersom en er tørr i skjeden at testosteron hjelper mot det? Jeg har lest en eller annen plass at i USA skriver de ut testosteron i tablettform til kvinner som er tørr i skjeden, men i Norge gjør de ikke det? I så tilfelle, hvorfor ikke? Det er ei dame (min venninne) i slutten av 50 årene som er opperert for brystkreft, og senere fikk fjernet eggstokkene. Er testosteron farlig å ta for henne? Jeg så en annonse om noe (more woman i tablettform) som skulle hjelpe mot det. Jeg limer under det som sto i annonsen. Stemmer dette?"

Les hele innlegget og se svaret fra gynekologen her.

Hvor ofte må jeg gå til gynekolog?

"Jeg lurer på hvor ofte jeg egentlig bør gjennomføre underlivsundersøkelser? Jeg er en godt voksen dame, og har ikke hatt noen alvorlige problemer knyttet til underlivet. Jeg skal innrømme at jeg ikke er noe særlig glad i å bli undersøkt "der nede", men jeg går til kontroll hvert år fordi legen min sier at det er viktig. Holder det at jeg går til fastlegen min, eller bør jeg egentlig gå til gynekolog for disse undersøkelsene? Og hva med datteren min, som er i begynnelsen av 20-åra, bør hun gå like ofte som meg? Takk for dine innspill."

Gynekologen skriver: "Det er klare regler for rutineundersøkelser, det vil si hos kvinner som ikke har symptomer."

Les hele svaret hennes her.

To spørsmål om herpes genitalis

1) " Jeg fikk vite av min partner at han hadde hatt samleie med ei jente som hadde Herpes genitalis, han vet ikke hvor mye angrepet hun var eller hvilken type hun har. Han hadde samleie med henne for snart 1 år siden. Han har ikke hatt noen symtomer. Vi hadde samleie, men brukte ikke kondom fordi jeg tåler ikke dette. Jeg går bare å bekymrer meg for om jeg kan få smitten selv om han aldri har hatt symtomer?"

Les svaret til lege Miklos Degre her.

2) "Jeg hadde for et år siden ubeskyttet sex med ei kvinne som i etterkant sa at hun hadde herpes genitalis. I hvilken grad hun hadde hatt utbrudd aner jeg ikke. I etterkant det siste året har jeg ikke merket noen form for herpesutbrudd hos meg. Slik jeg har forstått det kan herpes være innkapslet uten å føre til utbrudd. Jeg har nå fått en ny partner som ikke tåler bruk av kondom i særlig grad, og jeg vet ikke om jeg kan være en smittefare for henne ved ubeskyttet sex, siden jeg ikke kan vite om jeg har herpes eller ei? Hadde satt pris på et svar på hva jeg her bør gjøre."

Les svaret til lege Miklos Degre her.

Listeria

"Jeg og mannen min planlegger å få barn. Vi har tenkt på dette lenge, og ønsker å begynne og prøve så fort som mulig. Vi føler at klokken tikker.. I den anledning har jeg satt meg inn i alle kostholdsråd fra offentlige myndigheter (matportalen), og det jeg er aller mest redd for er toxoplasmose og listeria. For 2 uker siden spiste jeg en stor posjon rått viltkjøtt på restaurant. Jeg er nå veldig redd for at den skal ha vært infisert med listeria.

HERPES: Hvor smittsomt er egentlig herpes genitalis? Lege og spesialist i mikrobiologi, Miklos Degre, svarer brukerne i forumet.
HERPES: Hvor smittsomt er egentlig herpes genitalis? Lege og spesialist i mikrobiologi, Miklos Degre, svarer brukerne i forumet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Jeg har da noen spørsmål rundt dette:

1. Jeg har lest at inkubasjonstiden til listeria kan være opp mot 3 måneder. Vil du da anbefale oss å vente 3 måneder før vi prøver å lage barn?

2. Dersom et foster blir smittet med listeria i første trimester (og det ikke ender i spontanabort), hvilke skader kan fosteret i verste fall ha fått?

3. Er det mulig å dra til fastlegen å få tatt en blodprøve for å sjekke om man har listeriainfeksjon, eller om man noen gang har hatt en listeriainfeksjon?"

Les om forekomsten av Listeria i Norge i svaret fra lege Miklos Degre her.

Magebesvær

"Jeg har over en 10-dagers periode slitt med magebesvær. Smertene sitter i venstre side, nederst. Det oppleves fordøyelsesaktig. Jeg har avføring, men kun en gang i døgnet - vanligvis har jeg mer enn dette. Det som kommer ut ser såvidt jeg ser normalt ut, ikke for hardt eller diare-aktig, ikke misfarging eller slim. Etter avføring kjennes magen litt uvel. Dette begynte ca 2 1/2 uke etter 2 intravenøse antibiotikakurer som jeg fikk i forbindelse med et inngrep - kan det være disse kurene som er årsaken, selv om det hadde gått nesten 3 uker etter kurene? I tillegg benytter jeg jernpreparatet "Aminojern", men dette er i utgangspunktet et preparat som skal være snilt mot magen. (...)"

Les hele spørsmålet og svaret fra allmennlege Vaage her.

Stille refluks

"Jeg har en sønn på 16 måneder, som har vært plaget med stille refluks siden han var nyfødt. Vi har blitt fulgt opp tett av fastlege og barnelege ved sykehuset. Han har har prøvd Nexium, Gaviscon og Losec fra ca.6 mnd alder, men da det ikke hjalp, og heller lagde mer vondt i magen, kuttet vi de ut. Han har i tillegg melkeallergi, mye problemer med ører og forstoppelse. Han er mye plaget og sover svært lite. (...) Jeg er så sliten at jeg ikke vet hva jeg skal gjøre lenger. Før han var et år, trodde legene det skulle gå over snart, og det føltes som vi bare ventet på den magiske datoen, men da året var forbi og ingen bedring har skjedd føles det som de bare gir oss opp. Det faste svaret er "så lenge ikke han er undervektig (han er meget stor, noe som jo også er et vanlig symptom), og utviklingen er grei, er vi ikke bekymret". Hva bør neste steget være i utredning/behandling?"

Legen svarer:

Jeg forstår at du er sliten og fortvilet på din sønns vegne og at du ønsker ham den best mulige behandling. Når det gjelder refluks så er det en svært hyppig tilstand hos små barn og over 60 % har slike plager ved 6 måneder, men ved 12 måneder har kun 5-10 % plager. Det er store forskjeller mellom barn når det gjelder reflukssymptomer, men man må alltid huske at de fleste blir bra uansett behandling innen 12-18 måneder. De med normal vektøkning og trivsel skal normalt ikke ha noen behandling. (...)

Les resten av svaret til allmennlege Vaage her.

Les også:

Gynekologen svarer om overgangsalder

Hudlegen svarer om sol og hudkreft

Sexologen svarer om sex og samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning