Når potensen svikter

Plagene menn tier om

La oss snakke om det: potenssvikt, vannlatingsproblemer, mangel på energi og redusert sexlyst.

POTENSSVIKT: Mange føler skam og utilstrekkelighet når symptomer på potensproblemer blir merkbare.
POTENSSVIKT: Mange føler skam og utilstrekkelighet når symptomer på potensproblemer blir merkbare. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Fenomenene er ikke sjeldne blant menn - men dessverre har de en tendens til å lide i stillhet. Synd, for hjelpen finnes.

Sårbare og utilstrekkelige

- Generelt har menn en tendens til å betrakte seg som usårbare og tøffe. Derfor har de som regel et helt annet forhold til kropp og helse enn kvinner, påpeker psykolog Kristin Spitznogle.

Når menn opplever problemer med helsa, kjenner de seg sårbare og utilstrekkelige, ifølge Spitznogle.

Behov for selvkontroll

- Menns holdninger til kroppslige symptomer er relatert til behovet for selvkontroll. De tillater seg ikke å være sårbare. Derfor har mange menn et distansert forhold til kroppen sin.

Og derfor holder menn tilbake informasjon og venter i det lengste med å oppsøke lege, sier Spitznogle, som til daglig jobber som psykolog på poliklinikken på Lovisenberg sykehus i Oslo.

PÅ SPITZEN: For tre år siden ga psykolog og sexolog Kristin Spitznogle (37) ut boka "Sex: har du lyst?".
PÅ SPITZEN: For tre år siden ga psykolog og sexolog Kristin Spitznogle (37) ut boka "Sex: har du lyst?". Foto: Foto: arkiv

Potensen dabber av

Stress, høyt blodtrykk, følelsesmessige blokkeringer og søvnproblemer er blant de vanligste problemene hos menn i godt voksen alder. De kjenner ofte mangel på energi og livsgnist, og den seksuelle lysten og potensen dabber av.

I tillegg får mange vannlatingsproblemer i forbindelse med forstørret prostatakjertel, samtidig som de sliter med overvekt. Generelt er menn mindre flinke enn kvinner til å ta vare på helsa, både når det gjelder å tilpasse livsstil og kosthold.

Opptatt av kjønnsorganet

- Menn er stor sett mindre kroppsbevisste enn kvinner, og statistisk er det dobbelt så mange overvektige menn i aldersgruppen 50+ som kvinner. Men kroppslig forfall for egen del opptar menn i liten grad, de er mer opptatt av kvinnekroppen og har et avslappet forhold til sin egen.

- Men det gjelder ikke kjønnsorganet, som er et område på kroppen som menn har fullt fokus på, forteller Spitznogle.

Potenssvikt og infertilitet

Både kraftig overvekt og nedsatt seksualfunksjon og -lyst har som regel sammenheng med at det kvinnelige kjønnshormonet østrogen øker hos godt voksne menn, samtidig som det mannlige kjønnshormonet testosteron reduseres.

Mellom 30 og 50 prosent av menn mellom 40 og 70 år opplever potenssvikt, noe som fører til svekket selvbilde og usikkerhet, og mange trekker seg da unna partneren. Situasjonen kan forverres ytterligere ved for mye røyking og alkoholkonsum, sier psykologen.

Kjønnsorganet er et område på kroppen menn har fullt fokus på

Potenssvikt i 35-årsalderen

- Menn nøyer seg med å ta kontakt med lege eller helseapparat når de kjenner symptomer. Dette kan ha med selvbildet å gjøre, for mange føler skam og utilstrekkelighet når symptomene blir merkbare - noe som igjen forbindes med tap av selvkontroll, påpeker Spitznogle.

Les også: Også menn har biologisk klokke

Også fertiliteten hos menn synker med årene, faktisk kan det skje allerede fra 35-årsalderen. Fertilitet påvirkes negativt av røyking og drikking, i tillegg til kosthold og livsstil.

VIKTIGE KOSTTILSKUDD FOR MENN

Selen

Tilskudd av selen blir anbefalt til forebygging av helseproblemer hos menn. Selen regulerer hormonbalansen og er blant annet viktig for fertilitet og prostatakreft.

Dette hevder blant andre professor i eksperimentell patologi og kreftforsker ved Karolinska Institutet i Stockholm, professor Mikael Björnstedt.

Han har forsket på selen i forbindelse med prostatakreft og fertilitet hos menn i over 20 år.

Selenproteiner

Fast forhold hjelper

Relasjoner viser seg å ha minst like stor betydning for menns som for kvinners helse. Menn som lever i et godt parforhold, har for eksempel bare halvparten så stor risiko for å utvikle sykdom, viser den internasjonale undersøkelsen LVGH Couples Study.

 • Å leve i et harmonisk forhold gir generelt bedre helsemessige forutsetninger, både for kvinner og menn. Spesielt er det gunstig dersom begge parter er opptatt av å leve sunt.
 • Blant annet viser det seg at dersom den ene parten slutter å røyke, er det fem ganger så stor sjanse for at også den andre gjør det. Det er aldri for sent å endre levesett, og om den ene av partene har fokus på helse og livsstil, er sjansen stor for at også den andre vil la seg inspirere, mener ekspertene.
 • Undersøkelser viser også at single menn, eller menn som lever i en fiendtlig atmosfære med kvinner, har økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
 • Avgjørende for helsa er også kosthold, livsstil, rusvaner, sosialt nettverk og økonomi.

Historien om selen går 200 år tilbake, da det ble oppdaget av en svensk kjemiker. På 1900-tallet anså man selen som giftig, og først i perioden mellom 1950-70 ble det anerkjent som livsviktig og et stoff som er noe mer enn en antioksidant.

Det finnes over 25 selenproteiner i kroppen, og selv om stoffet kan være dødelig om det blir tatt i altfor store mengder, er det absolutt nødvendig for kroppen - tatt i riktige mengder.

Les også: Tenker mer på mat enn på sex

Menn trenger selen for produksjon av spermier, og stoffet har også vist seg å være kreftforebyggende, hevder den svenske professoren.

Mot kreft

Forsøk gjort på kreftpasienter in vitro (utenfor kroppen) viser at selen har positiv effekt på forstadier til krefttumorer når det gjelder lunge-, prostata-, endetarm- og tykktarmskreft.

I 1996 ble det gjennomført en placebokontrollert studie ved Karolinska Institutet som viste halvering av visse typer kreftutvikling ved selentilskudd.

Les også: Ta testen som avslører manglende sexlyst

I 2008 gjennomførtes en skandinavisk studie - den såkalte Selectstudien - som viste at man kan sammenligne effekten av selentilskudd med røykestopp. I denne studien deltok 35.000 personer.

Flere tips under bildet.

Blant annet kunne vi se en slående virkning på tumorceller etter 24-48 timer. Selen hadde i visse tilfeller også bedre effekt enn cellegift i forbindelse med lymfekreft. Fra studiene kunne vi se at selen blant annet har evne til å slå vekk beskyttelsen som kreftcellene lager.

Professor Björnstedt mener et trygt inntak av selen er 300 mikrogram daglig. EU godkjenner 200 mikrogram daglig, mens i Skandinavia anbefales kun 40 mikrogram daglig.

Q10

MENNS HELSE: Menn kjenner ofte skam og tap av selvkontroll ved å innrømme plager og symptomer.
MENNS HELSE: Menn kjenner ofte skam og tap av selvkontroll ved å innrømme plager og symptomer. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Q10 (Koenzym 10) finnes i alt fra oksygen til biologisk materiale i naturen. Det er et stoff som bygger cellene i menneskekroppen og transporterer energi.

Q10 bekjemper også frie radikaler i forbindelse med aldring, stress og røyking, i tillegg til å være en antioksidant som beskytter hjertet og bukspyttkjertelen.

Q10 er også viktig i forhold til statiner og sædkvaliteten hos menn. I tillegg senker Q10 kolesterol og blodtrykket, ifølge professor Jürgen Vormann ved Institute for Prevention and Nutrition, Ismaning i Tyskland.

Prostatakjertelen

 • Prostata (blærehalskjertelen) er en valnøttstor kjertel som ligger under blæren og omkranser urinrøret hos menn.
 • Med alderen kan kjertelen begynne å vokse, og den kan bli på størrelse med en appelsin, noe som er helt normalt. Tilstanden kalles Godartet forstørret prostata (Benign Prostatahyperplasi - BPH). En slik vekst av prostata er i seg selv helt ufarlig, men vil som regel gi vannlatingsplager fordi kjertelen avklemmer urinrøret.
 • Utvikling av godartet forstørret prostata skyldes at mannlig kjønnshormon i økt grad stimulerer cellene i prostata til å vokse og dele seg.
 • Fire av fem menn over 60 år har forstørret prostata i større eller mindre grad. Hos enkelte begynner kjertelen å vokse allerede i slutten av 40-årene eller begynnelsen av 50-årene, men det er mest vanlig at dette skjer i 60-70-års-alderen.
 • Forstørret prostata kan gi en rekke forskjellige problemer ved vannlatingen, som slapp urinstråle, må tisse ofte, også om natten, gjerne sterk vannlatingstrang, må bruke flere forsøk for å tømme blæren, man får ikke tømt blæren skikkelig og svie eller smerter ved vannlatingen.

Les også: Vaginaens åtte hemmeligheter

Professor Vormann har blant annet gjennomført studier med Q 10 i forbindelse med hjertepasienter og forteller at tilskudd av riktige mengder Q 10 kan halvere dødeligheten ved enkelte hjertesykdommer, som infarkt og hypertensjon.

Vanligvis får man Q10 i form av maten, blant annet ved inntak av kjøtt, fisk og olivenolje. Men man får ikke nok av denne antioksidanten, og derfor anbefales et generelt tilskudd på mellom 30-300 milligram Q10 daglig.

Studier av tilskudd av Q10 gitt til Parkinson pasienter viser at større doser kan inntas uten bivirkninger. For tiden forsker man på Q10 i forbindelse med utmattelsessyndromet ME.

Naturmidler for prostata

Det finnes en rekke kosttilskudd og legemidler som kan lindre prostatabesvær. Studier har vist at dvergpalme har antiøstrogen effekt, og at denne urten virker reduserende på prostatakjertelens størrelse fordi dvergpalme inneholder stoffer som er hormonundertrykkende.

Det finnes en rekke midler på markedet som inneholder dvergpalme, men kun noen få av dem er godt dokumentert.

Kravene til dokumentasjon på effekt for naturlegemidler er langt mindre omfattende enn for legemidler.

Godkjenningen innebærer kun at det er vist at bestanddelene i preparatet tradisjonelt har vært brukt i folkemedisinen ved den angitte indikasjonen.

Naturlegemidler er tradisjonelt blitt benyttet i egenomsorg i folkemedisinen. Derfor skal bruksområdene for denne gruppen kun omfatte «lettere» sykdomstilstander som ikke krever legekontakt for diagnostisering eller behandling.

Serenoa repens er en liten palme som vokser i Nord-Amerika i områder hvor det er mye nåletrær og sanddyner. Ekstrakt fra frukten på palmen er lenge blitt brukt i tradisjonell amerikansk medisin i forbindelse med behandling av prostataplager og blæreproblemer.

Det har vært publisert en rekke studier i anerkjente medisinske tidsskrifter om den positive effekten, blant annet i The New England Journal of Medicine i februar 2006.

Mot godartet, forstørret prostata

Nå finnes et godkjent naturlegemiddel som kan lindre prostatabesvær. Og, i likhet med ulike kosttilskudd mot menns plager, er det deler av dvergpalmeplanten som er den aktive ingrediensen.

REDUSERER PROSTATA: Dvergpalme har antiøstrogen effekt og virker reduserende på prostatakjertelens størrelse.
REDUSERER PROSTATA: Dvergpalme har antiøstrogen effekt og virker reduserende på prostatakjertelens størrelse. Foto: Foto: Bedre Helse

Forstørret prostata

 • Anslagsvis 25 prosent av alle menn mellom 50 og 60 år, og halvparten av alle over 60 år, opplever problemer med blæretømming.
 • Problemet skyldes som regel forstørret prostatakjertel, et fenomen som kommer med alderen og har sammenheng med at østrogenmengden i kroppen øker, samtidig som mengden av det mannlige kjønnshormonet testosteron reduseres.
 • Forstørret prostata anses nemlig å være knyttet til produksjonen av testosteron.
 • I prostata omdannes testosteron ved hjelp av enzymet 5-alfa-reduktase til dihydrotestosteron, som medfører at prostatakjertelen vokser.
 • Et viktig råd er å få bekreftet at blæretømmingsproblemene skyldes godartet forstørret prostatakjertel - og ikke en alvorlig lidelse.

Fitoprost består blant annet av ekstrakt fra bløtdelen av frukten til dvergpalmeplanten Serenoa repens, og viser seg å være effektivt ved godartet forstørret prostata og vannlatingsbesvær.

Godartet prostatavekst

Ifølge flere studier, blant annet studier utført på vel 500 pasienter ved avdeling for urologi ved universitetet i Brussel, har dvergpalmeekstrakten Serenoa repens positiv effekt på benign prostatahyperplasi - eller godartet prostatavekst, såkalt BPH.

Den terapeutiske effekten fremkommer av en daglig dose på to ganger 160 mg i tre måneder. Fitoprost selges reseptfritt på apotek eller i helsekostbutikker.

Kjenner ikke årsaken

Ifølge en av forskerne på dvergpalmeekstrakt, den polske urologen Leslaw Swiebocki, vet man fortsatt ikke eksakt hvorfor prostatakjertelen vokser.

- Vitenskapen vet ennå ikke hvorfor noen får problemer og andre ikke. Vi vet bare at størrelsen og vekst har betydning for noen, og ikke for andre, sier urologen.

Tilbake til Klikk Helse

Se flere saker fra: Alt om penis
Våre edle deler er ikke så forskjellige som du tror

Penis-anatomi

Våre edle deler er ikke så forskjellige som du tror
Det er ikke størrelsen det kommer an på, men teknikken

Samleie:

Det er ikke størrelsen det kommer an på, men teknikken
Viagra er ikke alltid løsningen

Lyst og ereksjonssvikt:

Viagra er ikke alltid løsningen
Hva sier kølla om kjærlighet?

Sex og språk:

Hva sier kølla om kjærlighet?
Flertallet er litt skeive

Penisfasong

Flertallet er litt skeive
Sjekk hvilken stilling som passer deg best

Samleiestillingen som passer din penis

Sjekk hvilken stilling som passer deg best
- Menn tenner på «kjempepeniser»

Penisstørrelse:

- Menn tenner på «kjempepeniser»
Gladnyhet til menn med liten penis

Penisstørrelse

Gladnyhet til menn med liten penis
Potenssvikt kan være alvorlig sykdom

Sviktende potens

Potenssvikt kan være alvorlig sykdom
Impotent eller ikke?

Potensproblemer

Impotent eller ikke?
Derfor bør du sjekke sæden

Normal sæd

Derfor bør du sjekke sæden
Større penis på et øyeblikk

Sexleketøy

Større penis på et øyeblikk
Så mye betyr størrelsen

Så mye betyr størrelsen
Kan penis brekke?

Penis

Kan penis brekke?
Lydbølger kan gi ereksjon

Ereksjonssvikt

Lydbølger kan gi ereksjon
Penisens krokete liv

Sviktende ereksjon

Penisens krokete liv
Dette får fart på ereksjonen

sex og samliv

Dette får fart på ereksjonen
Slik velger du riktig kondom

Kondomguide

Slik velger du riktig kondom
Slik oppdager du kjønnssykdom

Kjønnssykdommer:

Slik oppdager du kjønnssykdom
Får den ikke opp!

Ereksjonssvikt

Får den ikke opp!
Større penis på 20 minutter

Penisførstørrelse med Macrolane

Større penis på 20 minutter
Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Advarer mot rask onanering

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang
10 overraskende sex-statistikker

Dette er normalt

10 overraskende sex-statistikker
Plagene menn tier om

Når potensen svikter

Plagene menn tier om
Gode løsninger for et godt samliv

Når han mister evnen og hun mister lysten

Gode løsninger for et godt samliv
Derfor lukter menn søtt

Overgangsalder hos menn

Derfor lukter menn søtt
Få fart på sædcellene

Sædkvalitet

Få fart på sædcellene
- Vinkelen på sykkelsetet redder deg

Sykling og genitalia

- Vinkelen på sykkelsetet redder deg
Hjelp mot impotens

Hjelp mot impotens
Superkondom gir bedre sex

Superkondom gir bedre sex
Trøbbel i tårnet?

Trøbbel i tårnet?
– Vannmelon har Viagra-effekt

Naturens potensmiddel

– Vannmelon har Viagra-effekt
Sliter med røde prikker på penis

Prikker på penis

Sliter med røde prikker på penis
– Kan skyldes kjønnssykdom

Vorter på penis

– Kan skyldes kjønnssykdom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning