uteblitt eller forsinket menstruasjon

Har du opplevd at mensen ikke kommer når den skal?

Dette er årsaken til uteblitt eller forsinket menstruasjon.

UTEBLITT ELLER FORSINKET MENSTRUASJON: Hvorfor kommer ikke mensen? Uteblitt eller forsinket menstruasjon har vanligvis en naturlig forklaring, men det kan være underliggende sykdommer som er årsaken. FOTO: Getty Images.
UTEBLITT ELLER FORSINKET MENSTRUASJON: Hvorfor kommer ikke mensen? Uteblitt eller forsinket menstruasjon har vanligvis en naturlig forklaring, men det kan være underliggende sykdommer som er årsaken. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Vanlige årsaker til at mensen uteblir kan være vekttap, overdrevet trening eller stress. Dette knyttes til hormonelle årsaker rundt livsstilsendringer.

- Enkelte sykdommer kan også medføre at mensblødninger forsvinner. Dette kan være problemer med stoffskifte, diabetes eller nyresykdommer. En sjelden gang er for tidlig overgangsalder årsaken.

Det forklarer Liv Bente Romundstad, gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk.

Når mensen uteblir

Romundstad opplyser om årsaken til at mensen uteblir er helt avhengig av hva som er underliggende årsak.

- Dersom årsaken er en underliggende sykdom som lar seg behandle, vil menstruasjonen komme tilbake når tilstanden er korrigert eller behandlet.

Gynekologen sier videre at før overgangsalderen er kvinner avhengig av å ha et visst østrogennivå for å forebygge blant annet beinskjørhet. Dette vurderes i så fall av lege.

- Dersom det er en tykk slimhinne inne i livmoren som ikke blir blødd ut, kan det over tid føre til forandringer. Det anbefales at kvinner som mister mensen av ukjent årsak kontakter lege for en vurdering, råder hun.

Kan være gravid

Helsesøster i Vennesla Kommune, Kari Mygland Michelsen, sier at det første som bør sjekkes om mensen uteblir, er om du er gravid. Ifølge henne er graviditet den vanligste årsaken til uteblitt menstruasjon hos kvinner i fruktbar alder.

- Dersom du bruker hormonbasert prevensjonsmiddel er det viktig å sjekke om dette blir brukt på riktig måte. Dette gjelder også kvinner som nettopp har født, eller som ammer, sier hun, og legger til:

- Mindre vanlige årsaker til at mensen uteblir kan være PCOS, tyreoidaforstyrrelser, hyperprolaktinemi eller prematur menopause.

Når mensen ikke kommer

Romundstad forklarer at det kan være helt naturlige årsaker til at mensen uteblir. Av den grunn er det viktig å få en oversikt over eventuelle årsaker.

- Er det graviditet skjer det mange endringer i kroppen knyttet til dette. En av disse er uteblitt mens, sier hun.

Men det kan også være tidlig overgangsalder, eller selve overgangsalderen. Alderen hos kvinnen er viktig i denne vurderingen.

- De vanligste symptomene på overgangsalder er hetetokter, nattesvette og uregelmessig menstruasjon. Det kan også være andre årsaker som gir andre typer utfordringer, så sykehistorien er et sentralt element i utredningen av uteblitt menstruasjon.

Når mensen er forsinket

Ifølge gynekologen kan mellom 15-20 prosent av alle kvinner i fertil alder oppleve forsinket eller uregelmessig mensen. Dette skjer imidlertid hyppigere når kvinnen nærmer seg overgangsalder.

- Hva som fysiologisk skjer i kroppen når mensen er forsinket avhenger hva som er årsaken. Er det manglende eller forstyrrelse av eggløsningen kan blødningen bli forsinket.

Hun sier videre at for kvinner som ikke ønsker å bli gravide, og som opplever forsinket eller uregelmessig menstruasjon, kan p-piller hjelpe, da dette skaper mer forutsigbarhet og kontroll med regelmessige blødninger.

- For kvinner som ønsker å bli gravide og opplever uregelmessige sykluser, kan det være aktuelt å gi hormoner for å fremskynde mensblødning og eggløsning, opplyser gynekologen.

Michelsen opplyser om at forsinket menstruasjon vanligvis har en naturlig forklaring, og at det som regel ikke er farlig.

- Dersom den ikke kommer over tid ville jeg likevel oppsøkt lege, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning